• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: V.J.

27.05.2025

14:32

Al se u Rudnoj Glavi dobro jelo i pilo! U takmičenju najboljih kuvara ručice male Helene su bile najspretnije (FOTO)

V.J.

Srbija

Al se u Rudnoj Glavi dobro jelo i pilo! U takmičenju najboljih kuvara ručice male Helene su bile najspretnije (FOTO)

Podeli vest

U selu Rudna Glava kod Majdanpeka u organizaciji Udruženja,, Vredne vlajne,, uz pomoć Mesne zajednice i pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Majdanpek, održana je tradicionalna deveta ,,Plašintijada.

Preko dvadeset ekipa nadmetalo se u pripremanju vlaških palačinki, koje su postale brend vlaškog kraja. Malo je onih koji su propustili da se i ovog majskog vikenda nađu na ovogodišjoj Plašintijadi u Rudnoj Glavi. Tako nešto se ne propušta, pa je i ove godine najveće selo majdanpečke opštine bilo prepuno posetilaca ne samo iz okolnih mesta već i inostranstva. Svi koji su nekada dolazili samo ovim povodom i ove godine vraćali su se samo sa jednom rečenicom ,,Gde se mogu pojesti najukusnije vlaške plašinte ?

- Ove godine prijavilo se više od dvadeset ekipa. Od ranih jutarnjih sati celo selo mirisalo je na vlaške plašinte, koje su se konzumirale uz vlaški melos. Veselo kao i svake godine i prepuno selo , prelepa slika posebno za one koji su ovde prvi put, kaže Desa Pavlović iz Udruženja ,,Vredne vlajne,, iz Rudne Glave .

Pored vlaških palačinki koje su vešte domaćice užurbano spremale, svega je bilo u Rudnoj Glavi. Štandovi sa najlepše izloženim cvećem, slatkišima, slanim đakonijama, rukotvorinama ovoga kraja 

Očuvanje tradicije, vlaške kuhinje pre svega, cilj je ove Manifestacije posvećene jednom od najukusnijih i najprepoznatljivijih proizvoda vlaškog kraja, vlaškim plašintama. Da se sve polazi iz porodice, pokazali su na ovogodišjoj Plašintijadi i oni najmlađi, iz predškolske ustanove, odeljenja u Rudnoj Glavi i Crnajki, koji su sami mesili svoju verzju odvog specijaliteta, a ujedno pokazali i svoju humanost.

Radove koje su sami pravili uz pomoć roditelja i vaspitača, prodavali su na svom štandu kako bi novac donirali onima kojima je to najpotrebnije.

I kineski državljani, koji su se u majdanpčekoj opštini već srodili sa žiteljima, na plašintijadi poslednjih godina imaju svoj štand. Tradicionalni specijalitet svoje kuhinje, kineske knedle , pripremala je za prisutne posetioce nasmejana kineskinja koju meštani zovu Dobrila.

Najveća gužva kod male Helene

Ipak oko jednog štanda uvek je bila najveća gužva. Da se od baka uči ono što je uvek najukusnije , svojevrsnu ,,lekciju ,, u mešenju plašinti koje kako kaže najviše voli da jede kao uostalom i svako dete u ovom kraju , zadala je petogodišnja Helena Ljuškić. Kao i sa vretenom, ona je vešto baratala oklagijom, razvlačeći testo za plašintu i nesebično deleći svoj recept, uverena da će njena plašinta biti najukusnija.

- Prvo se umesi plašinta sa vodom i brašnom. Onda mora malo da omekša . Onda se oklagijom razvije i tu se stavi sir i jaje. Onda je zaviješ i staviš u šerpu da se prži - objašnjavala je malena Helena, koja pomalo još uvek vrska kada izgovara reči, ali ipak smo je sve razumeli.

Ove godine, najspretnije  u pripremi vlaških plašinti bile su članice Udruženja ,,Homoljsko vreteno,, iz sela Leskova čija je najmlađa članca mala Helena koja je bila ubeđena da je najbolja u ovom poslu. Drugo mesto su zauzele domaćice udruženja Jagnjlo iz sela Jasikva, dok su treće bile članice etno udruženja iz sela Bukovo kod Negotina.

Istina, takmičenje je bilo u drugom planu, jer je i ovoga puta dobro druženje i vesela atmosfera uz folklor, pevače i vlaške plašinte, bilo ispred svega.

 

Napravite vlaške plašnite

- belo brašno tip 400
-  kvasac
- prstohvat soli
- vlaški star sir
- domaća jaja

Potopljeni kvasac u toploj vodi sa malo soli , šećera i brašna, ostaviti da nadođe. Potom zamesiti testo sa brašnom. Testo ostaviti da odstoji . Nakon toga podeliti ga na jufkice koje mogu ali i ne moraju da se premažu rastopljenom mašću ili zejtinom koje takođe moraju malo da odstoje i pon koji put da se premese.

Jufka se razvije i premaže filom od izrendanog starijeg pravog vlaškog sira i jaja. Plašinta se pakuje u obliku pisma najčešće i na sredini ostavi rupa. Pržiti u dubokoj posudi u dosta vrele domaće masti. Unesite ljubav u ovaj posao i plašinta će dobiti još više na kvalitetu i ukusu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set