• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer/rina

26.06.2025

13:56

Dobrodošli u prestonicu pečenja! Nigde meso nije tako ukusno, u gradu radi više od stotinu pečenjara (FOTO)

RINA

Srbija

Dobrodošli u prestonicu pečenja! Nigde meso nije tako ukusno, u gradu radi više od stotinu pečenjara (FOTO)

Podeli vest

Ako krenete autoputem Miloš Veliki zapadno od Beograda, na nekih 100 kilometara od prestonice, dočekaće vas jedna druga – prestonica pečenja.

Na magistralnom putu koji vodi oko Čačka, na samo dva kilometra nalazi se deset pečenjara, a ukupno ih u ovom gradu ima čak stotinu. Sve imaju posla i svoje goste, koji ne odustaju ni kad napolju temperatura pređe trideset stepeni. Kako kažu, vruć dan ne može da počne bez vrućeg pečenja.

- Nema dileme za nas. Ovde se pečenje može jesti i za doručak i za ručak i za večeru, na minus dvadeset ili na plus četrdeset stepeni, svejedno je. Za 600 dinara najedem se kao beg. Nigde pečenje nije ukusno kao u Čačku. Korica mora da bude hrskava, meso da se lepi za prste i malo da mu boja vuče na žućkasto. Eto tako izgleda pravo, dobro čačansko pečenje, priča za RINU Radojko Janković, koji ne propušta da svaki dan svrati u jednu od mnogobrojnih pečenjara.

Kako bi se pred verne goste danonoćno servirali  ukusno pečeno prasence ili jagnje, neko mora da se topi i pored furune. Majstori svog zanata dobro znaju sve tajne kako napraviti najuksunije pečenje u narodu znano pod parolom „prste da poližeš“.

Pečenjari rado otrkivaju kako doći do savršenog pečenja, ali pošto ono nigde nije tako uskusno i mirisno kao u Čačku, očigledno je da veliki majstori ipak imaju svoje male tajne.

- Veoma je važno da prase bude mlado, da bude sveže, da bude lepa korica, da bude usoljeno i na kraju krajeva da bude toplo. Ljudi pretežno vole toplo pečenje, nikako jučerašnje i hladno, to se u Čačku ne prašta, rekao je pečenjar iz Ježevice Nemanja Smiljanić.

Cena pečenja generalno je slična u svim delovima Srbije, ali zbog kvaliteta i popularnosti ono čačansko je možda za nijansu skuplje od pečenja u drugim gradovima. Trenutna cena u poznatim pečenjarama je 1800 za kilogram svinjskog i 2700 dinara za kilogram jagnjećeg pečenja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set