• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: S.T.

29.04.2022

11:29

PRIZRENSKE JUFKE I TARANA MERAK ZA DUŠU! Ovako se sprema domaća testenina otrgnuta od zaborava (FOTO)

Privatna arhiva

Srbija

PRIZRENSKE JUFKE I TARANA MERAK ZA DUŠU! Ovako se sprema domaća testenina otrgnuta od zaborava (FOTO)

Podeli vest

Jufke su testenina, odnosno jelo koje je karakteristično za Prizren i okolinu, te uz čuveni šarski sir, posle višenedeljnog posta predstavljaju pravi “merak”

Skoro osnivano Umetničko Udruženje Prizrenaca Bistrica, ima za cilj da sačuva od zaborava tradiciju, običaje, nošnju, pesmu, igru i jela, sve ono što je predstavljalo identitet srpskog naroda na ovim prostorima kroz vekove. 

Jasmina Savić, član ovog udruženja kaže,da jufke predstavljaju hranu koja je sinonim za njeno detinjstvo, kao i odrastanje mnogih generacija. 

One okupljaju porodicu, hrane telo i dušu, te predstavljaju jedan od brendova ovog kraja. 

- Jufke se prave od 30 jaja, 1litra mleka i brašna po potrebi. Zamesi se tvrđe testo koje odstoji i oklagijom se tanji do određene debljine. Kore se suše na Suncu. Ispucale kore se pokupe i u platnenoj vrećici čuvaju do upotrebe. 

Nekada su domaćice spremale jufke u čitavom kraju, danas su retkost a prave ih Prizrenci u rasejanju. 

Foto: Privatna arhiva

Jufke su jelo karakteristično za Prizren

Recept

Reč je o jeftinom jelu, uglavnom spremanom za doručak ili večeru. Lako se i brzo sprema. 

Uzme se osušena testenina, kuva desetak minuta i ocedi. Ima varijanta da se sa malo izmrvljenog sira zapeče u rerni, a može se jesti samo skuvana, uz šarski sir ili kiselo mleko. 

- Jelo je zasitno, može da nahrani čitavu porodicu, tokom dugih zimskih dana, kada nije bilo mnogo izbora šta će da se sprema - ističe Jasmina. 

Jufke se prave tokom jula i avgusta, kada je jako Sunce, kako bi se testenina osušila i onda na suvom mestu odlagala za kasniju upotrebu. 

Ono što je za jufke karakteristično je to da se prilikom pripreme parčići ne lome, sitne i ne mrve, već se parčad zahvata kako su se “rascvetala”. 

Foto: Privatna arhiva

Testenina za jufke se suše na suncu

Prizrenske jufke se razlikuju od tarane koja se spremala, po načinu izrade. 

Suvlje zamešeno testo se “rendalo” na rešetu, testenina se odvajala od brašna i ponavljao postupak i tako napravljene sitne “bobice” od testa su se takođe sušile na Suncu. 

Posle kuvanja su se zapržavale vrućim zejtinom. Šarski sir je neizbežan, da bi užitak bio potpun.

Jufke spremaju i ostali narodi koji žive u Prizrenu jer je suživot učinio svoje. 

Sever Makedonije kao i vranjski kraj takođe imaju na meniju ova stara, ali ukusna jela. 

Foto: Privatna arhiva

Tarana

Ove testenine iz stare Srbije sećanje su na vreme kada se nije imalo mnogo toga i kada su se domaćice na razne načine trudile da prehrane tada mnogočlane porodice od onoga što se u kući proizvodilo. 

- Očuvati identitet u svim segnentima života, otrgnuti od zaborava ali i preneti na potomke je cilj Umetničkog Udruženja Prizrenaca Bistrica. 

Foto: Privatna arhiva

- Fotografije su preuzete sa Fb pokojne Radmile Gadzić koja je sa suprugom Tomislavom bila poslednji bračni par Prizrenaca koji su do poslednjeg dana živeli u najstarijem delu Prizrena - kaže Jasmina.

Ona dodaje da još uvek sprema ove testenine i da se trudi da znanje i umeće prenese na mlađe naraštaje.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set