• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Andrijana Nikolić

20.05.2022

13:00

NE BACAJTE OSTATKE HRANE! Napravite od njih CRNO ZLATO! Evo i kako

Shutterstock

Srbija

NE BACAJTE OSTATKE HRANE! Napravite od njih CRNO ZLATO! Evo i kako

Podeli vest

Ostatke hrane možemo iskoristiti za proces kompostiranja zemlje. Samim tim ćemo obogatiti tlo u koje ćemo posaditi organsko voće i povrće, a i nećemo bacati hranu

Kompostiranje je najprirodniji i najekonomičniji vid recikliranja biološkog otpada, koji bi tek trebalo da zaživi na našim prostorima, a koji se u svetu već uveliko primenjuje. U procesu kompostiranja, ostatke hrane i dvorišni otpad možemo pretvoriti u „crno zlato“ koje će služiti kao komponenta ishrane naših biljaka i dodatno poboljšati tlo na kome rastu.

Međutim, koje namirnice mogu da se razrade brzo, koliko proces kompostiranja traje i kako možemo napraviti organsko đubrivo? Ovim povodom razgovarali smo sa Nikolom Petrušićem, master inženjerom poljoprivrede.

Čak 50 miliona tona voća i povrća u Evropi se baca

 Ostaci hrane stvaraju nepodnošljiv pritisak na deponije i svojim razlaganjem ispuštaju štetne materije kojima negativno utiču na okolinu i doprinose klimatskim promenama.

- Sve namirnice se razgrađuju različito, a proces komportiranja traje oko jedne a može i jedne i po godine. Voće našeg podneblja se dosta brzo razgrađuje ako nije mnogo tretirano, pošto na proces razgradnje utiču bakterije kao i količina toplote, vode i vazduha. Na primer, citruse i kore citrusa se vrlo teško i sporo razgrađuju posto je kora čvrsta i najčesće puna pesticida - kaže Petrušić.

Foto: Pixabay

Zemlja

PH vrednost zemlje ne mora da bude od presudnog značaja. Na brzinu i kvalitet kompostiranja najviše utiču količina tj. broj mikroorganizama koji vrše razgradnju organske materije, takođe kada se u kompost doda npr nova trava u komposter, masa treba malo da se promeša kako bi mikroorganizmi počeli sto pre da deluju.

Ne bacajte hranu

Ostaci hrane, kafe, čaja, biljni ostaci - transformišu se u metan i tako obogaćuju zemlju

Međutim, neke namirnice bacamo budzašto, a nismo ni svesni koliko mogu pomoći za razgradnju i obogaćivanje zemlje. Petrušić navodi koje su to namirnice:

- Uglavnom se koriste ostaci voća i povrća, ostaci čaja, ostaci hleba, peciva, a sve više se koristi i soc od kafe. - 

Što se tiče dodatnih hemijskih preparata na tržištu, ima sredstava za kompostiranje koji poboljšavaju rad mikroorganizama i sprečavaju razvoj patogena kako isti kasnijom primenom komposta ne bi završili u zemljištu.

BONUS VIDEO:



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set