KOMŠIJE U ŠOKU, MISLILI SU DA DEJAN U KAZANU PEČE RAKIJU! Čuveno englesko piće pravio je na SRPSKI NAČIN
Podeli vest
Dejan Ilić iz Užica došao je na ideju da u rodnom selu na padinama Zlatibora krene sa proizvodnjom džina, za nas nesvakidašnjeg, alkoholnog pića. Pošto nije posedovao orginalan destilator za tu namenu prisetio se dedinog kazana za rakiju i u njemu proizveo prve kapi ovog engleskog pića. O tome kako izgleda kad se u kazanu za rakiju pravi džin za Informer.rs pričao je prozvođač Dejan
Dejana je kako kaže oduvek zanimalo šta se dobija preradom kleke koju imamo u izobilju. Daljim istraživanjem došao je na ideju da počne neobičan biznis i da baš u dedinom kazanu za rakiju počne da pravi džin.
U mestu nazvanom Palibrčki grob u ivanjičkom selu Rokci, na pet kilometara od samog centra Ivanjice, u redu jedan do drugog, 32 spomenika krajputaša podsećaju na vremena kada se oslobađala Srbija i branila, krvlju plaćena sloboda
26.10.2022
10:19
- Oduvek me je zanimalo šta se dobija preradom kleke, istraživao sam o tome i došao na ideju da krenem sa proizvodnjom džina. Supruga me odmah podržala jer smo već neko vreme razmišljali da više vremena provodimo u selu na način na koji bi mogli i da zaradimo neki dinar. Prijatelji su nam govorili da to nije tek tako i da ne možemo uspeti u ovom poslu bez destilatora i tehnologa ali mi smo se ipak izborili i nećemo odustati - priča Dejan o početku proizvodnje.
Foto: B.I
Dejan Ilić
Dejanov džin iznenadio komšije
Komšije iz Negbine mislili su da Ilići peku rakiju, ali kada su čuli da se u njihovom bespuću proizodi engleski džin na srpski način nisu verovali. Ovo piće neverovatnog ukusa, kroz koje se prožima kleka i žito, okupilo je gorštake iz okolnih zaselaka kod Dejana na kazan.
Foto: B.I
Dedin kazan za rakiju
- Džin koji mi proizvodimo je izazvao posebnu pažnju kod ljudi jer kao osnovu nosi voćnu rakiju i kleku. Za proizvodnju je potrebno 16 sastojaka, od čega pet čine osnovu, a ostalih jedanaest daju dodatnu aromu i po tome se dobija prepoznatljiv ukus suvog džina. Sve se macerira u rakiji u strogo kontrolisanim uslovima. Proces traje dve nedelje, a nekada i do mesec dana, zavisno od inteziteta aromatičih supstanci. Po završenoj maceraciji alkolol se “prepeče”u kazanu. Svaki sastojak ima tačnu gramažu i ne sme se uvećati ili smanjiti – otkriva Dejan tradicionalnu recepturu dzina.
Englesko piće na srpski način
Alkoholno piće džin popularno je širom sveta, a posebno u Engleskoj i kod svih generacija. Sastoji se od bobica kleke i pojednih drugih biljaka kao što su razne trave, semena i korenje.
Dobija se na bazi kukuruza, ječmenog kvasca i drugih žitarica. Nedavno su nove litre džina proizvedene i u Srbiji i to na Zlatiboru na jedan neobičan način.
Prve litre pića Ilići su poklonili prijateljima i rođacima, ali bilo je i zaintresovanih kupaca.
Po njihovim rečima ljudima je simpatičan njihov način proizvodnje, a Dejan će i narednih godina u dedinom kazanu nastaviti da proizvodi džin na srpski način.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
U mestu nazvanom Palibrčki grob u ivanjičkom selu Rokci, na pet kilometara od samog centra Ivanjice, u redu jedan do drugog, 32 spomenika krajputaša podsećaju na vremena kada se oslobađala Srbija i branila, krvlju plaćena sloboda
Promenu strategije nacionalne bezbednosti administracije američkog predsednika Donalda Trampa, koja više ne naziva Rusiju "direktnom pretnjom" i čak poziva na saradnju sa Moskvom u oblasti strateške stabilnosti, Kremlj smatra pozitivnim korakom, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Ispovest Marije Radivojević, majke dečaka Vuka (13) kog je grupa vršnjaka zlostavljala na ulici uz povike da je "ćaci", šokirala je i rasplakala Srbiju.
Tajkun Dragan Đilas, politička luzer, posle tačno sedam dana od izbornog debakla na lokalnim izborima u Mionici na kojima je njegova SSP osvojila 1,4 odsto, konačno se oglasio o ovom temi.
Šesta epizoda Informerovog TV spektakla “Na merama”, koja se emituje večeras od 20h, otkriće vam zašto je “žuti političar” Borko Stefanović dobio “titulu” “Pakleni vozač”, šta u teretani radi Borkov partijski šef i tajkun Dragan Đilas, gde posle Skupštine odlazi njihova stranačka drugarica Marinika Tepić…
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
U jednom poznatom restoranu na Novom Beogradu, večeras oko 21 čas upucan je navijač Partizana N.K. (30), koji je bio u društvu Nenada Alajbegovića zvanog Alibeg.
Policija u Beogradu uhapsila je večeras u Beogradu Vladimira Ulamu (32) i Igora Tomaševića (28), visokopozicionirane pripadnike škaljarskog klana, za kojima su raspisane Interpolove međunarodne poternice za ubistva, kao i krivična dela u vezi sa oružjem i organizovanim kriminalom.
Nenad K. (30) koji je pogođen sa više hitaca u restoranu "Durmitor" na Novom Beogradu prebačen je sa teškim povredama u operacionu salu u Urgentnom centru!
Kineski vojni avioni su u subotu usmerili radar na borbene avione japanskih Snaga za samoodbranu (SDF) jugoistočno od glavnog ostrva Okinave, izjavio je danas japanski ministar odbrane Šindžiro Koizumi.
U nemačkom maloprodajnom sektoru u proteklih godinu dana propao je najveći broj firmi u poslednjoj deceniji, saopštila je kompanija za osiguranje kredita Allianz Trade.
Glumac Miodrag Radonjić kaže da je tokom devedesetih godina kada je na prostorima bivše Jugoslavije buktao rat bio dete i da mladi kroz seriju "Tvrđava" treba da shvate da život može da se okrene preko noći.
Književnik Radivoj Raša Popov je pre 11 godina doživeo veliku neprijatnost kada su ga napala dvojica maloletnika koji su mu oteli novac, a onda pokušali i da provale u njegov stan.
Na svom Instagram profilu, popularni lekar i nutricionista dr Poma nedavno je objavio listu ulja za koja smatra da su najzdravijim izborima u ishrani. Istakao je tri namirnice: goveđi loj, ulje oraha makadamije i kokosovo ulje.
Dani kada ste morali da pitate za šifru ili tražite papirić zalepljen na ruteru polako odlaze u prošlost. Zahvaljujući savremenim opcijama povezivanja, sada možete pristupiti WiFi mreži bez ikakvog kucanja lozinke.
Predigra je mnogo više od fizičkog kontakta, ona je iskustvo koje uključuje sva čula i gradi emocionalnu povezanost, a uz tri trika iskustvo će biti nikad bolje.
Nikolina Kovačević, koja je pre tranzicije bila poznata kao Njegoš, otvoreno govori o tome koliko je pogađaju negativni komentari upućeni trans osobama.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar