POSNA SLAVA NE SME DA PROĐE BEZ LUČENOG PASULJA! Domaćica Maja otkriva kako se pravi čuveni južnjački specijalitet
Podeli vest
Bez lučenog pasulja ne može da se zamisli ni jedna posna slava na jugu Srbije. Ovaj čuveni južnjački specijalitet i danas se pravi po starom receptu. Tako radi i Maja Đorđević iz Donjeg Vrtogoša kod Vranja, koja ovakav sprema isključivo po receptu koji se u njenoj porodici prenosio sa kolena na koleno
Tako spremljen pasulj bez mesa i zaprške, nije klot ili prazan, već pravi delikates.
Uz policijsku pratnju remek delo Lazara Vozarevića, slika ''Krug'' iz Moderne galerije u Beogradu dopremljena je u utorak u Sremsku Mitrovicu
16.11.2022
12:19
- Nema lučenog pasulja bez kvalitetnog pasulja. Ovo jelo uvek spremam od tetovca koji je proizveden na vranjskim poljima i koji se brzo i lepo kuva - kaže domaćica Maja.
Recept za lučen pasulj
Naša sagovornica otkriva starinski recept za pripremu lučenog pasulja i napominje da za ovo jelo treba koristiti isključivo domaći beli luk.
Foto: Privatna arhiva
- Za slavu obično kuvam dva kilograma pasulja, koji potopim u vodu i ostavim tako da stoji u dubokom loncu tokom noći. Ujutru pasulj operem u nekoliko voda, a potom u lonac nalijem novu, ubacim jedan do dva lovorova lista i stavim na šporet da se kuva. Tokom kuvanja pasulj treba s vremena na vreme promešati drvenom kašikom kako ne bi zagoreo. To se neće desiti ako se kuva na tihoj vatri. Kada se pasulj skuva, odmah ga treba skloniti sa vatre i ocediti od suvišne vode - objašnjava Maja postupak pravljenja.
Foto: Privatna arhiva
Ovako oceđen pasulj treba dobro ispasirati tako da se pretvori u kašastu masu koju treba odmah zasoliti po ukusu.
- U ovako zasoljenu masu treba staviti četiri glavice oljuštenog belog luka. Posoljene čenove prvo treba dobro istucati drvenim tučkom, a zatim staviti u pasulj i promešati. Čim se beli luk sjedini sa pasuljem, u tiganju treba upržiti oko pola decilitra zejtina i njime preliti masu i promešati.
Foto: Privatna arhiva
Ovako pripremljeni pasulj potom treba preručiti u tanjire i poravnati. Nakon toga treba posuti tucanom paprikom.
- Tucanu papriku potom treba u tankom sloju preliti uprženim zejtinom. Ako tucana paprika u dodiru sa vrelim zejtinom zacvrči, to je znak da treba nastaviti sa prelivanjem, a ako se to ne desi obavezno treba vratiti tiganj sa zejtinom na dogrevanje - kaže Maja.
Za lučen pasulj je najbolje upotrebiti domaći luk, a nikako onaj iz uvoza, jer domaći ovom jelu daje poseban ukus - napominje naša sagovornica.
Foto: Privatna arhiva
Tanjire sa pasuljem treba ostaviti u posebnu prostoriju da se ohlade.
Uz mnoga savremena posna jela, lučeni pasulj spremljen na ovakav način, glavni je za meze.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Kako nezvanično saznajemo, nasilnik Miša Bačulov izlazi na slobodu jer mu je Apelacioni sud, tačnije veće u kojem sedi sudija blokader Miodrag Majić, ukinulo pritvor iako se tereti za teško krivično delo i postoji opasnost da će ga ponoviti.
Vujo Ilić sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju gostovao je na opozicionoj televiziji N1 i potvrdio reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će naredna godina biti najbolja u istoriji naše države.
Advokat Nikole Selakovića, Vladimir Đukanović, oglasio se na svom Iks nalogu i obratio drugim advokatima koji komentarišu i mešaju se u slučajeve u kojima nisu angažovani da to ne rade!
Kako nezvanično saznajemo, nasilnik Miša Bačulov izlazi na slobodu jer mu je Apelacioni sud, tačnije veće u kojem sedi sudija blokader Miodrag Majić, ukinulo pritvor iako se tereti za teško krivično delo i postoji opasnost da će ga ponoviti.
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
Vesna Jović, novinarka Informera za Istočnu Srbiju i Aleksandar Jerković, iz Odbora za kontrolu i opservaciju gostujući u Info jutru komentarisali su izbore u Negotinu, Mionici i Sečnju.
Profesor srednje Elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin" u Novom Sadu B.B. (60) uhapšen je jer se sumnja da je učenicima pokazivao pornografski sadržaj, a tim povodom se oglasio Erdmidin Elezović, direktor škole.
Američki OFAC uveo je sankcije venecuelanskoj influenserki i bivšoj glumici Himeni Romini Arai Navaro - „Rositi“, koju Vašington optužuje da finansijski pomaže ozloglašenu bandu Tren de Aragva.
Ruski TV kanal Raša tudej zvanično je danas počeo sa emitovanjem programa za Indiju, a ceremoniji u Nju Delhiju prisustvovali su ruski predsednik Vladimir Putin i glavna urednica Raša tudej Margarita Simonjan.
Glumica Gala Videnović slavu je stekla ulogom Nataše u filmovima o "Žikinoj dinastiji", a posle mnogo godina publika j eponovo može gledati na filmu i to u 11. nastavku ovog kultnog serijala.
Većina nas prostor ispod kreveta koristi privremeno skrovište za stvari. Feng šui stručnjaci upozoravaju da pet stvari nikako ne treba držati, jer privlače nesreću u dom.
Dramatična reakcija jednog psa nakon što čuje svoje ime tokom ključne scene u popularnoj seriji "Stranger Things" nasmejala je milione korisnika TikToka.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar