PERA PRAVI SLATKO OD PEČURAKA! Njegov specijalitet stigao do Torina, stranci oduševljeni neobičnim delikatesom (FOTO)
Podeli vest
Boraveći na Rajačkim pivnicama, mestu u kome je pored najkvalitetnijih sorti vina moguće uživati i u mnoštvu specijaliteta i gurmanluka jedinstvene vlaške kuhinje, ukazala nam se prilika da probamo i nešto nesvakidašnje, a veoma ukusno. Slatko od šumskih pečuraka, koje sprema vrstan majstor i poznavalac ove šumske vrste, Petar Radović (75) iz Zaječara u svom mestu poznatiji po nadimku Pera Gljivar
Za njega u Zaječaru i okolini nema ko ne zna da je najbolji poznavalac i nekadašnji berač pečuraka. Na ovom području, tačnije u Timočkoj krajini zatiče se preko 300 različitih vrsta šumskih pečuraka a kako Pera u priči za Informer navodi, on je toliko vičan da na dodir može da prepozna svaku, napravi razliku i odmah odvoji one koje su jestive.
Sezona slava je već u punom jeku, a nezaobilazan delikates na svakoj trpezi je pečenje. Neko ga priprema na klasičan i dobro poznat način neko poruči pa dobije gotovo, a Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole otišao je korak dalje i za svoje kupce priprema nešto nesvakidašnje
21.11.2022
19:08
- Ne treba meni mnogo. Uberem i tačno znam koja se može konzumirati. Svaku dobro proučim. Od detinjstva sam veliki ljubitelj prirode. Nema mesta, predela od Stare Planine, Miroča, Tupižnice, Rtnja, čitave okoline, gde moja noga nije kročila. Više od 40 godina se bavim proučavanjem pečuraka koristeći brojnu stručnu literaturu. Čak sam svojevremeno različite vrste iz ovdašnjih šuma koje sam pronalazio odnosio na Novosadski Fakultet i bio njihov saradnik u izučavanju. Ovo je rizičan posao i ne bi valjalo svako da se upušta. Samo oni koji vole prirodu, njene čari u koje svakako spadaju i pečurke za koje je potrebno mnogo znanja, jer tu ne sme da se pogreši - veli Petar.
Po struci je hemijski tehničar, kasnije je kako kaže pokušao malo i da studira, pa mu je to bila i dobra osnova od velike pomoći i koristi u raspoznavanju različitih vrsta pečuraka.
- Jako volim šetnju prirodom, šume. Tu ljubav kao i prema gljivama usadio mi je još davno moj teča Karlo dok sam bio jako mali. On je poreklom iz Trsta i sa njim sam često krstario ovdašnjim predelima. Inače, majka mi je Dalmatinka, rodom iz Trogira. Samo velika ljubav prema ocu koji je "vlauca" uspela je da je sa mora dovede u ove krajeve i Istočnu Srbiju koje obiluje prelepim prirodnim lepotama. Tako sam ja još kao dete kroz česte šetnje šumama tragao za pečurkama, koje sam kasnije dugo izučavao i počeo od njih da pravim i specijalitete - priča Petar Radović koji razlikuje preko 200 jestivih šumskih vrsta sa ovog podneblja i za svaku ponaosob zna latinski naziv.
Stranci oduševljeni Perinim specijalitetima
Svojim specijalitetima od ovih šumskih plodova potpuno je očarao ne samo gurmane iz naše zemlje koji su imali priliku da ih okuse, već i ljubitelje dobrog zalogaja u Italiji.
- Volim da spremam različita jela od gljiva za svoje prijatelje pogotovo kada je post i posna slava koju obeležavam. Razne se tada đakonije od ove šumske vrste nađu na trpezi. Takođe na Rajačkim Pivnicama kod svog prijatelja Miroslava pravim salate u kojima se nalazi ne retko i 20 vrsta pečuraka. Tako sam došao i na ideju da napravim i slatko od pečurke. Jednom prilikom šetajući šumom naišao sam na vrstu gljive koja je po literaturi bez vrednosti takozvana "exzidija plana". Počeo sam polako da je konzumiram parčence po parčence, jer sam od ranije čitajući znao da ne može da naškodi. Ukus je imala nalik na nekakav želatin. Došao sam na ideju da napravim slatko od njih, koje se zaista pokazalo kao veoma ukusna poslastica. Potom sam slatko pravio i od drugih vrsta. Judino uvo, kraljev vrganj, samo su neke vrste od kojih je slatko takođe veoma ukusno. Takođe je zanimljiva i vrlo ukusna pečurku "hrastov mladež" koju sam ja tako nazvao jer se zatiče pripojena uz drvo i ima boju kao mladež na telu. Tu su , bukovače, vrganj, ćuranov rep, jelenski štit, jajčare, agarikus ili sunčeva pečurka, jablanovača i mnoge druge...
Slatko od pečuraka stiglo do Torina
Svoje poznanike uvek je savetovao da ovo mora prvenstveno da se voli. Pečurke treba brati pažljivo i dobro potkovani znanjem o svakoj vrsti, jer je to uvek veliki rizik. Ne treba biti isključiv, jer to može biti i vrlo opasan posao. Njima se bavi samo neko ko ima dosta iskustva, uvek opominje Petar.
- Prvo slatko sam napravio od takozvane gljive "želatinke". Na Rajačkim pivnicama je gostovao zvaničnik iz Lombardije koji je došao poslom vezanim za nekakvu saradnju sa Borskim okrugom i tada su mu sećam se, poslužili vodu i slatko od pečuraka kako to običaji u Srbiji nalažu. On se toliko oduševio da je tražio i repete, ali je i poklonjene tegle predstavio i ponudio tada na svečanom ručku u jednom hotelu u Beogradu. Odmah nakon toga, kada se raspitao ko je gljivar ko je ovako nešto napravio, stigla je ponuda da se u Torinu predstavim i učestvujem sa svojim štandom na Svetskom sajmu hrane. Tako se moje prvo slatko od pečurke želatinke našlo u Italiji i očaralo posebno italijanke kojima sam bio okružen. Ne možete ni zamisliti kakav je to bio užitak i zadovoljstvo - priča kroz smeh duhoviti Pera, napominjući da nosi nezaboravne utiske iz Italije jer su mu u savladavanju osnova italijanskog jezika tih deset dana pomagale uglavnom prelepe žene ove zemlje sa kojima je proveo divne trenutke druženja.
Način pripreme
Inače, ovaj prirodnjak, entuzijasta, ekolog i dan danas koliko mu zdravalje dozvoljava odlazi u šumu koja ga opušta i u čijim šetnjama pronalazi mir. Tamo se dobro "naoruža" gljivama i priprema sve ono u čemu je jedinstven i najbolji. Kada je priprema slatka od pečuraka upitanju, mogu mu pozavideti mnoge domaćice.
Budući da smo se u to uveriili, Petar nam je ukratko otkrio tajnu pripreme ovog zaista retkog i ukusnog specijaliteta.
Potrebno je najpre dobro očistiti i oprati gljive. Potom se malo probare, spuste u ušpinovan šećer i sve to po tačno utvrđenoj količini. Slatko se kuva tako, što ključa 15-20 minuta .
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Sezona slava je već u punom jeku, a nezaobilazan delikates na svakoj trpezi je pečenje. Neko ga priprema na klasičan i dobro poznat način neko poruči pa dobije gotovo, a Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole otišao je korak dalje i za svoje kupce priprema nešto nesvakidašnje
Ukrajinska vlada može pasti u bilo kojem trenutku, a Kijev bi mogao da se preda čak i na prvi „nalet vetra“, izjavio je u intervjuu za RIA Novosti Džon Šipton, australijski aktivista i otac osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža.
Glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević otkrio je u Kolegijumu Informer televizije da je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas juče, na sahrani oca njegove doskorašnje poslanice Sonje Pernat, izvređan od svojih najbližih saradnika.
Ne tako davno opozicija se okupila pod parolom "Srbija protiv nasilja". Međutim, sve vreme smo od njih mogli da vidimo samo nasilje. Nasilje nisu nikada osudili nite se distancirali od njega, čime jasno stavljaju do znanja da su batine i uvrede, za njih, opravdani i legitiman način političke borbe.
Aleksandar Ivković iz European Western Balkans srušio je snove opozicije, i to baš na njihovoj tajkunskoj televiziji N1, kada je kazao da predsednika Srbije Aleksandra Vučića nije moguće, kako kaže, "srušiti na dugme".
Ideolog opozicije Jovo Bakić besan je na tajkuna i lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa toliko da ne želi ni ime da mu spomene, ističući da je najbogatiji čovek koji kontroliše medije!
Politikolog Srđan Majstorović iz Centra za Evropske studije ponovio je zaa opozicioni medij N1 da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jedini lider u Evropi koji nije uveo sankcije Ruskoj federaciji.
Tokom Specijalnog programa Informer televizije, politikolog i članica Predsedništva SNS - Sandra Božić i stručnjak za bezbednost - Ilija Životić detaljno su analizirali predstojeće američke izbore i globalni uticaj koji će promeniti tok savremene istorije.
Gosti Info jutra bili su advokat Pavle Staničić i direktor Borbe Andrija Jorgić, koji su govorili o brutalnom napadu dvojice huligana na političkog analitičara Veljka Jovanovića.
Ministar bez portfelja Đorđe Milićević gostovao je u Info jutru Informer televizije gde je odgovarao na pitanja voditeljke Jovane Radović i govorio o najvažnijim temama, ali i onoj najaktuelnijoj - to što potpredsednik SPS Branko Ružić za tajkunsku televiziju N1 kritikovao vlast, hvalio Dragana Đilasa ali im i čestitao rođendan sa željkom da još dugo traju.
U specijalnoj emisiji povodom izbora u Americi gostovali su politički filozof Dragan Kojčić i Darko Obradović iz Centra za društvenu stabilnost, koji su govorili o mehanizmima američke demokratije popu elektorskog koledža i glasačkim pravima.
Nisam ni slutila šta se dešava... Činilo mi se da je trajalo dugo, ali u stvari sve je trajalo dva minuta, izjavila je na današnjem suđenju Kecmanovićima, nastavnica istorije Tatjana Stevanović koju je dečak ubica teško ranio 3. maja tokom krvavog pira koji je izveo u OŠ " Vladislav Ribnikar" na Vračaru.
Tatjana Stevanović je danas dala izjavu u parničnom postupku koji je pokrenula protiv Vladimira i Miljane Kecmanovića zbog nadoknade nematerijalne štete. Ona je do detalja opisala kako je izgledao kobni dan. Između ostalog navela je kako se nakon krvavog pira, trgne i na vatromet, na iznenadne situacije, kada vidi oružje na filmu i kako je uznemirava i ono što nikad nije.
Nedelju dana traje hajka za ubicom Alijom Balijagićem koji je prošlog petka ubio brata i sestru, Jovana i Milenku Madžgalj u njihovoj kuću u Sokolcu, a onda pobegao u šumu. Stručnjaci kažu da je nepojmljivo je da čovek u tim godinama toliko dugo izbegava poteru i da postoje tri načina kako će se potera za njim završiti.
Nekadašnji srpski košarkaši Mile Ilić i Duško Savanović kažu da bi Crvena zvezda i Partizan nakon sudijskih krađa u 6. kolu Evrolige trebalo da istupe iz tog takmičenja! Beogradski večiti rivali žestoko su oštećeni u utakmicama protiv Žalgirisa i Monaka u prethodnoj rundi, a prema rečima nekadašnjih reprezentativaca naše zemlje, jedno od rešenja je napuštanje elite i prelazak u FIBA Ligu šampiona.
Srpski golman Stefan Čupić, trenutno član litvanskog kluba Transinvest, privukao je pažnju sportskih fanova nakon što je na svom Instagram profilu objavio fotografiju iz Žalgirio arene.
Andrija Maksimović, mlada zvezda Crvene zvezde, postao je najtraženiji igrač srpskog šampiona ove sezone, mnogi klubovi su se otimali, a sada znamo da su pojedini otpali iz priče.
Američki košarkaš Džonatan Motli (29) samoinicijativno je napustio Hapoel iz Tel Aviva, a košarkaški insajderi smatraju da je njegova sledeća stanica - Crvena zvezda!
Sud u Vladivostoku osudio je nekadašnjeg službenika generalnog konzulata SAD u tom gradu na istoku Rusije - Roberta Šonova na četiri godine i deset meseci zatvora.
Kandidat za predsednika SAD iz Republikanske partije Donald Tramp obećao je da će „rastaviti“ Rusiju i Kinu ukoliko pobedi na predstojećim izborima. Tokom razgovora sa Takerom Karlsonom istakao je i da je Amerika postala zemlja glupaka, koju vode neadekvatni ljudi.
Pucnjava, povezana sa trgovinom drogom u zapadnoj Francuskoj, dogodila se sinoć prilikom čega je povređeno petoro ljudi, među kojima je i jedan tinejdžer, rekao je ministar unutrašnji poslova -Bruno Retaileau.
Slavna glumica Demi Mur važi za jednu od najlepših žena na svetu, ali ono što je od sebe uradila povodom praznika "Noć veštica" šokiralo je i javnost i njene fanove.
Glumac Zoran Rankić, poznat po ulozi Popare iz 2Srećnih ljudi" u penziju je otišao tako što je ostavio oproštajnu poruku kolegama iz Beogradskog dramskog pozorišta, skočio kroz prozor i pobegao.
Manekenka Hajdi Klum je u Njujorku organizovala godišnju zavavu za Noć veštica, 23. po redu. Ponovo je iznenadila svojim kostimom, baš kao i mnoge slavne ličnosti.
Posni pasulj prebranac je nezaobilazno jelo na slavskoj trpezi, a pripremljen na klasičan način biće toliko ukusan da će vam biti svejedno da li ga jedete topao ili hladan.
Muzička zvezda Jelena Karleuša u ekskluzivnom razgovoru za Informer govorila je o aktuelnim dešavanjima, braku sa Bojanom Karićem, te ubistvu Zorana Davidovića Ćande, na koje ju je upozorio muzičar Oliver Mandić.
Muzička zvezda Jelena Karleuša u ekskluzivnom razgovoru za Informer progovorila je o sukobu Seke Aleksić i Cece Ražnatović, ali i druženju sa jutjuberom Bakom Prasetom.
Muzička zvezda Jelena Karleuša u ekskluzivnom razgovoru za Informer govorila je napadima opozicije i tajkunskih medija, ali i predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.