• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: M. L.

20.05.2023

13:01

NJENE FOKAČE BOLJE SU NEGO ITALIJANSKE! Jelena iz Topole otkriva kako da ih spremite

M. L.

Srbija

NJENE FOKAČE BOLJE SU NEGO ITALIJANSKE! Jelena iz Topole otkriva kako da ih spremite

Podeli vest

U srpskoj Toskani, kako već zovu Topolu zbog predivnog vinogorja, domaćica Jelena Lazarević svojim specijalitetima dala je još jedan razlog da se ovde osećamo kao u Italiji!

Jelena obožava da kuva a voli i da improvizuje sa sastojcima. U tome je, kažu njeni ukućani i prijatelji, postala pravi majstor pa je već postala poznata po fokačama koje sprema na šumadijski način. 

- Moja mama, od kako znam za sebe mesi hleb i razne vrste peciva. Učeći od nje stekla sam veštinu u pripremi dobrog vazdušastog testa pa sam želela malo da eksperimentišem i da napravim nešto posebno. Italijanski pljosnati hleb sličan našoj pogači zove se fokača, peče se na tradicionalni način u rerni, ali se razlikuje po tome što se odozgo ukrašava povrćem i raznim začinskim biljem. Kod mojih ima i oraha i suvih šljiva - objašnjava Jelena.

Ideju da stvara male kreacije od testa dobila je spremajući fokače deci.

- Tako sam razvijala sve veću kreativnost i maštu pa je testo dobijalo bukete, kućice, natpise. Ukrašavanje traži puno vremena, ali mene ispunjava i raduje  kada je kupac zadovoljan- priča Jelena Lazarević.

Foto: M. L.

Originalna šumadijska fokakača

Recept za fokaču 

Za testo:

300 g brašna
150 g mlake vode
kašičica šećera
dve kašičice soli
polovina kockice kvasca
tri kašike maslinovog ulja
samleveni beli luk (testu daje lep ukus) 

Za dekoraciju testa:
tri kašike maslinovog ulja
pola kašičice morske soli 
povrće i voće po izboru: 
paradajz, luk, paprike, maslinke, orasi, suve šljive
semenke suncokreta, lana...

Priprema:
Kvasac pomešajte s toplom vodom i šećerom, pa ostavite 15-ak minuta da nadođe. U drugoj posudi pomešajte brašno, so i sa kvascem, maslinovim uljem i belim lukom zamesite testo da se odvaja od zidova posude. Testo mora da odstoji u frižideru 24 h posle čega se prstima razvlači u uljem podmazane plehove. Pre dekorisanja, premažite testo maslinovim uljem i pospite morskom solju, pa ukrasite po želji. Pecite u dobro zagrejanoj rerni na 260 stepeni oko 15 minuta, dok ne porumeni.

Da bi fokača bila dobra, spolja hrskava a unutra vazdušasta, Jelena kaže da treba valjano pripremiti testo.

- Testo od kojeg se pravi malo je specifično pa je baš po tome posebnog ukusa. Priprema se od brašna, mešavine začina, belog luka i maslinovog ulja. Zatim na testu, od povrća, a i voća, pravim razne motive. Nedavno sam počela da ih spremam i od speltinog brašna, tako da je ovo zasigurno jedan zdrav i ukusan zalogaj sa malo kalorija - objašnjava Jelena.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set