• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: S. T.

23.09.2023

07:20

Ovako se sprema pravi ajvar! Nema greške! Recept koji svima uspeva

S. T.

Srbija

Ovako se sprema pravi ajvar! Nema greške! Recept koji svima uspeva

Podeli vest

Veneta Cvetković iz Vlasa kod Vranja skoro 20 godina pravi ajvar po tradicionalnom receptu, nasleđenom od starijih žena u porodici. Sada je usred pripreme, ali je rado podelila recept do najsitnijih detalja.

Zimnica na jugu Srbije zauzima važno mesto ne samo na policama u podrumu, već i u društvenom životu ovdašnjih ljudi, jer sa prvim znacima jeseni, ona je glavna tema.
I ovog septembra Vranje i okolina mirišu na paprike. 

Foto: S. T.

Paprika se peče bez drške i semena a onda ljušti ceo dan

Veneti je ajvar najvažniji i najzahtevniji jer njegova priprema najduže
traje.
- Mi imamo svoju baštu, tako da u njoj proizvodimo sve što nam je potrebno za ajvar. Sve je naša proizvodnja, bukvalno od semena i rasada, pa do tegle ajvara. Kada zrelu paprika uberem, skinem joj drške i semenke, pa je onda pečem- kaže ona.

Glavni pomoćnik u spremanju ajvara joj je suprug Novica. On je zadužen za pečenje i za pomoć oko ljuštenja.

Foto: S. T.

Svi učestvuju u pravljenju ajvara a Veneti pomaže muž Novica

- Pečenu papriku stavljamo u veće kese ili džakove, da od pare omekša i lakše se ljušti. Kada se ohladi, ljuštimo i to je uglavnom posao koji se obavlja prvog dana, obično popodne, da bi se tokom noći paprika ocedila od viška tečnosti. Takođe, u isto vreme pečem i plavi paradajz, koji takođe ljuštimo, a posle u mašini sve sameljemo  – priča Veneta.

Sledi postupak prženja, odnosno kuvanja ajvara, koji ona pravi po tradicionalnom receptu, nasleđenom od starijih žena u porodici.
Kaže da je prvu turu ajvara samostalno napravila kada je imala svega 20 godina, a od tada taj recept ne menja nikako.

 

Ajvar, domaćinski

Sastojci: 

40 kilograma zrele crvene paprike
10 kilograma plavog patlidžana
1,5 l zejtina
250 mililitara jabukovog sirćeta
15 do 20 grama soli
200 grama šećera
Beli luk, po ukusu

Priprema:

Kada se samelju paprika i plavi patlidžan, u većoj šerpi zagrejte zejtin, pa dodajte papriku, a posle sat vremena, patlidžan i ostale sastojke, uz neprestano mešanje. Beli luk dodajte pred sam kraj. Ostale sastojke dodajte u zavisnosti od ukusa, postepeno, dok se ne dobije željena nijansa.
Ajvar je gotov kada se prilikom mešanja vidi dno šerpe. Onda u blago zagrejane tegle u rerni, sipajte vruć ajvar i zatvorite ih poklopcima.
 - Obično ih uvijem u ćebe i tako odstoje jedan dan, a posle ih premeštam na hladno, u podrum ili špajz - dodaje Veneta.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set