• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: M.L./Toppress

19.10.2023

12:00

Evo najboljeg recepta za „srpski kavijar“ Najukusniji je od „slonovog uveta“ i kada se priprema na smederevcu!

topress

Srbija

Evo najboljeg recepta za „srpski kavijar“ Najukusniji je od „slonovog uveta“ i kada se priprema na smederevcu!

Podeli vest

Gotovo da nema kuće na selu iz koje se tokom septembra i oktobra ne širi svima dobro poznat miris pečene paprike koja će završiti u tegli kao tradicionalni ajvar.

Ovaj delikates mnogi nazivaju i „srpski kavijar“ a kažu da je najukusniji ako se priprema na smederevcu.

- Kada dođe septembar probude se sva čula i ona nostalgija za detinjstvom, dok se sa starog smederevca širi miris paprike preko dvorišta. Prava domaćica ona naša srpska u ovim jesenjim danima  nosi najlepši miris u kosi, onaj koji su imale i naše bake i majke  jer sezona pečene paprike  uveliko traje kao i priprema zimnice.

Foto: topress

 

 

Kod nas je tradicija pravljenja ajvara onog čistog, koji podrazumeva najkvalitetniju papriku ‘kako je moja baka umela da kaže onu kao dlan’ ili ‘slonovo uvo’ uz dodatak belog luka, ulja, soli i malo listova celera.

Posle čišćenja paprika se samelje i onda na ulju prži sve dok se ne ugleda dno šerpe dok mešate, tad je sigurno gotov. Sipa se vruć u tegle, zatvara i čuva na policama u špajizu do zime“, kaže za TopPres Jelena Lazarević.

Foto: topress

 

 

Ova vredna domaćica otkriva, da za pripremu tradicionalnog srpskog ajvara ne treba ništa više osim gore pomenutih namirnica, puno ljubavi, rada i naravno šporet smederevac.

- Po starom običaju pečenu papriku stavljamo u najlon kese da prenoći, sledećeg dana se ljušti, cedi, melje. A onda kreće prženje i dugo mešanje na smederevcu u kom najlepše pucketaju drva, a ajvar bude najukusniji.

Foto: topress

 

 

Nižu se teglice na policama u podrumu kao nekada i za zimu nema zime ovde kod nas u Šumadiji. Ukus srpskog kavijara uz domaći hleb budi sva čula i iz teglice nestane brže nego što se može i zamisliti- ističe domaćica iz Topole.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set