• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer /D. K.

29.03.2024

08:00

Gnezdo orlovo, ali kakvo! Da ga gledaš il' da ga pojedeš?

Udruženje ugostiteljskih i turističkih radnika Niša

Srbija

Gnezdo orlovo, ali kakvo! Da ga gledaš il' da ga pojedeš?

Podeli vest

Danijela Veljković (48) poslastičarka iz Niša od fondana i marcipana može da napravi bukvalno sve što zamisli a sa nedavno održanog Međunarodnog kulinarskog festivala "Biser mora” održanom na Braču vratila se sa zlatnim medaljama.

Orao sa ptićima u gnezdu, Faberževo jaje i nakit, ogrlica i narukvica, Danijelina remek-dela zasenila su konkurenciju!

- Orla sa ptićima u gnezdu radila sam aktivno 40 sati, s tim što je čitav posao trajao skoro dve nedelje, jer posle lepljenja delova treba da se osuše da bi se lepili novi. Napravila sam ga od marcipana, a bojila jestivim bojama. Za izradu Faberžeovog jajeta bilo mi je potrebno nešto manje vremena, oko 10 sati. Njega sam napravila najvećim delom od fondana, a i za taj rad sam dobila zlatnu medalju, kao i za orglicu sa narukvicom - kaže Danijela koju je za izradu orla motivisala pesma "Gnezdo orlovo" pevačice Breskvice.  

Sve ove "skulpture" su jestive jer su njihovi osnovni sastojci: šećer, med, čokolada, pirinčani papir, jestive boje i prirodni lepak.

Foto: Udruženje ugostiteljskih i turističkih radnika Niša

Danijela Veljković je 40 sati radila ovu figuru, inspirisana pesmom "Gnezdo orlovo" i osvojila zlatnu medalju na Međunarodnom festivalu kulinarstva na Braču

 

U svet poslastičarstva ušla je posle školovanja, a artistikom, odnosno izradom figurica i ukrasa za torte bavi se poslednjih pet godina otkad je i članica Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

 

- Radila sam u više poslastičarnica u Nišu, ali trenutno sam bez posla, što zbog nekih problema sa zdravljem koje imam, ali i zbog toga što dekorateri u Nišu nisu dovoljno plaćeni. To je vrlo zahtevan posao, traži mnogo i umeća i vremena, a za uloženi trud se ne dobije adekvatna naknada - nastavlja  Danijela.

Sad joj je želja, kako kaže, da nastavi da se takmiči na kulinarskim festivalima u Srbiji i u zemljama u regionu, a na neke će odlaziti kao sudija i ocenjivati radove svojih kolega.

Na kulinarskom festivalu "Biser mora" članovi Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika iz Niša osvojili su čak 13 medalja i to sedam zlatnih, dve srebrne i četiri bronzane.

Medalje su osvojili kuvar Aleksa Jeremijić, poslastičar Jovan Pejković, kuvar Mihajlo Stojanović i njena rođena sestra, poslastičarka Irena Antić.

 

 

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set