• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B. I.

20.09.2024

10:29

Ima li ko duži? Rekorder je iz Užica! Nikad bolji rod!

B.I.

Srbija

Ima li ko duži? Rekorder je iz Užica! Nikad bolji rod!

Podeli vest

U jednom plasteniku nadomak Užica krastavci dostižu dužinu od pola metra!

U dvorištu porodične kuće na Sarića Osoju iznad Užica, Momir Ilić Beli, pored male baštice, gaji i plastenik, u kome uzgaja papriku i paradajz, po neki krastavac, koliko za svoje kućne potrebe, jer se kaže, ukus domaćeg proizvoda nikada ne može uporediti sa onim iz prodavnice.


Pa zbog toga, bar po sat vremena dnevno, ovaj domaćin, mimo posla u firmi i drugih obaveza, od proleća do jeseni, izdvaja da se posveti svojim poljoprivrednim kulturama, oko kojih, kako kaže, uživa dok radi.
Nikad ga ne iznevere, kaže, uvek rode dovoljno za njegove potrebe, a ovog leta krastavci su rekordne dužine.

Foto: B.I.

Momir Ilić Beli svakodnevno radi u svom plasteniku

 

- Od juna ih već berem za salatu, bilo ih je baš dosta. Ima ih i sada, ali nikada do sad nisu rasli ovoliko, prilično su dugački, jednom prilikom sam iz radoznalosti uzeo metar da izmerim dužinu jednog ploda, koji je bio dugačak čak 54 centimetra, on je bio rekorder, ostali su za koji centimetar kraći - priča nam Beli.

- Nikad do sada mi nisu rađali ovol'ki krastavci, nisam čak ni čuo da su negde dostigli ovu dužinu, ali eto, sad sam se uverio, i to na svom imanju - zaključio je Momir.

Foto: B.I.

Krastavci ekstremne dužine

 

Poklanjao ih je, dodaje, ko mu je god dolazio u goste, pa u kesu pored po nekog paradajza i paprike, obavezno bi stavio i krastavce, rekordere! Svi su bili u čudu, ali što je najvažnije nijedan mu nije propao i istrulio.
Krupni su mu u plasteniku i plodovi paradajza, i njih je delio komšijama i familiji, a sve mu je, zaključuje, zaslužana dobra presada, koje je i ovog proleća kupio kod istog domaćina iz Pilatovića kod Požege, s kim sarađuje već godinama.

Foto: B.I.

Rodilo povrće

 

Pored svega toga što uzgaja pod plastenikom, takođe ima i na otvorenom, pored u bašti, sazrevaju kasnije, a i ti plodovi su idealnog ukusa.
Pa iako se ne bavi ozbiljno povrtarstvom i ne obrađuje veće površine, ipak posla u bašti Momir uvek ima. Posle sadnje, potrebno je povrće okopavati, pleviti, zalivati i do jeseni se brinuti o njemu. Jedino na taj način plodovi mogu da budu ovako krupni i kvalitetni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

I za humanost su važni geni! Evo primera iz Kikinde
Srbija

I za humanost su važni geni! Evo primera iz Kikinde

Da se lepa dela uče u porodici, pokazali su otac i sin, Đorđe i Jovan Lisica, obojica vatrogasci iz Kikinde. Davanje krvi u prostorijama kikindskog Crvenog krsta pobudilo je veliko zanimanje dobrovoljnih davaoca-od pripadnika Vatrogasno-spasilačkog bataljona, kada se odazvao 21 vatrogasac, do građana.

20.09.2024

08:30

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set