• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. K.

21.10.2024

14:37

Na pijaci slušaju Mocarta i Baha! Gde to ima? Pa kod nas!

S. K.

Srbija

Na pijaci slušaju Mocarta i Baha! Gde to ima? Pa kod nas!

Podeli vest

Turistički vodiči širom sveta savetuju turiste da ako žele da upoznaju dušu nekog grada, obavezno svrate na neku od pijaca...

Da se kojim slučajem neka grupa stranaca ovog vikenda zatekla na Limanskoj i Satelitskoj pijaci u Novom Sadu, imali bi šta da vide!

Među tezgama voća i povrća čule su se melodije Mocarta, Baha, Bokerinija...i to uživo!

Udruženje "Dunavska sonata" već četiri godine organizuje koncerte na nesvakidašnjim javnim mestima - na pijacama, autobuskim stanicama, penzionerskim domovima...

- Kad smo pre četiri godine ušli u ovaj projekat imali smo bojazan da li ćemo uspeti. Dokazali smo da i pijaca može da bude poput koncertne dvorane. Nisu važne kupole, dvorane, svetla pozornice. Važni su ljudi. Da bi živela, muzici je neophodna publika. Čak i kad bi hteli ne mogu svi Novosađani stati u jednu pozorišnu salu. I zato "Hrana za uši", kako smo nazvali ovaj projekat, počiva na principu da publici treba ići u susret, a ne čekati da ona dođe – kaže za "Informer" Milica Trifunov, predsednica Udruženja "Dunavska sonata".

Foto: S. K.

Duo "Fuego" Kristina Lakić i kontrabasista Saša Kaić, studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu

 

Ona dodaje da će u okviru ovogodišnje koncertne serije, koja je započeta prošlog vikenda na Ribljoj pijaci, biti održano 10 koncerata na gradskim i prigradskim pijacama.
- Organizovali smo više od 150 koncerata na neobičnim mestima! Važan je momenat iznenađenja, da ljude sretnemo nespretne da ne stignu da "podignu zidove" i da prihvate klasičnu muziku koja može biti saundtrek njihovog života – dodaje Milica. 

Za one koji su na ovim novosadskim pijacama imali prilike da bar na kratko čuju klasiku, svirao je trio "Tuti" koji čine pijanista Jožef Riter i violinistkinje Andrijana Rajić i Sanja Vidaković...

Svirali su Mocarta, Štrausa, Šostakoviča, a osim njih nastupio je i duo "Fuego" - violinistkinja Kristina Lakić i kontrabasista Saša Kaić, studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

Šok! Alija više puta prijavljivan policiji da šeta po selu sa puškom! Meštani Sokolca upozoravali na ubicu! (FOTO/VIDEO)
Užas

Šok! Alija više puta prijavljivan policiji da šeta po selu sa puškom! Meštani Sokolca upozoravali na ubicu! (FOTO/VIDEO)

Porodica ubijenih Milanke i Jovana Madžgalja tvrdi da je Alija, osumnjičeni za njihovo ubistvo, već dobro bio upoznat sa terenom pre zločina jer je danima pre tragedije boravio u šumi u blizini njihove kuće. Meštani sela kažu da su tih dana više puta zvali policiju i prijavljivali da čovek sa puškom šeta po selu, ali da reakcije nije bilo sve do dana ubistva.

28.10.2024

16:30

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set