• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/M. L.

25.10.2024

09:30

Tužna priča iz Topole - Badem koji je Mira posadila, prvi put rodio, ali nje više nema!

M.L.

Srbija

Tužna priča iz Topole - Badem koji je Mira posadila, prvi put rodio, ali nje više nema!

Podeli vest

Drvo badema koje je pre 20 godina u Ulici princa Tomislava Karađorđevića posadila profesorka Mira Šljivar prvi put je rodilo!

Stanari okolnih zgrada s ponosom pričaju o tome ovih dana i sećaju se svoje Mire.

- Mira, koju su svi znali i kao Miru Šljivu, posadila je svo ovo voće koje mi danas imamo ovde. Umrla je pre nekoliko godina ali svake godine sadnice donose rod - kažu stanari. 

Tako pod prozorima imaju i smokvu, šljivu, dunju, orah, višnju a badem je ove godine prvi put rodio!

Foto: M.L.

Badem tek ubran

 

- E, naš badem nikada nismo probali jer ga svake godine mraz još dok je u cvetu "obere" i ovo je prva godina da je izneo svoje plodove do berbe. Drvo mu je neobično pa je na njemu dosta generacija pоrаslo igrajući se na stablu. Neko gaji badem pa ga poliva i štiti ali ovaj je naš i ničiji + svi mu se divimo! Prvi cveta u rano proleće, a možda je ove godine pokazao svu ljubav koju je  prema ovom voću imala dok je sadila profesorka Mira - kaže jedna od stanarki.


S ponosom ističe da jedino u ovom delu Topole, u blizini stambenih zgrada ima raznog voća i prostor oko zgrada je uređen za primer.  

- Jedini smo koji u gradu na zelenoj površini imamo da uberemo sveže voće, sasvim prirodno. Naša draga profesorka nam je ostavila ove divne biljke u amanet da se o njima brinemo i da generacije odrastaju uz njihove plodove. Živim ovde 20 godina i sada prvi put vidim plod na njemu, a eto imali smo rekordnu sušu. Naš badem je uspeo da nas obraduje po prvi put - dodaje naša sagovornica i iznosi činiju sa bademima.

 

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set