• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/G. R.

22.10.2024

15:54

Čudo u Šapcu! Zeleni se njiva - u jesen mu "na divlje" nikao mladi luk!

G. R.

Srbija

Čudo u Šapcu! Zeleni se njiva - u jesen mu "na divlje" nikao mladi luk!

Podeli vest

U jesen, kad mu vreme nije, Dalibor Roksandić iz Majura kod Šapca prodaje mladi luk!

Ovo povrće odvajkada kod nas stiže u rano proleće i prvo je koje zelenim perjem nagoveštava buđenje prirode posle zime. Ali, Daliborova njiva u Orašcu površine 20 ari od luka se zeleni u oktobru!
- U proleće je na toj njivi zasađen luk, holandski pogačar, da bi se glavice vadile u jesen. Dva puta sam prskao protiv trave, ali nijedno nije uspelo! Osvojila ga trava, onda su počele vrućine i dva meseca nije pala kap kiše. Počeo je da truli, pa smo digli ruke od njega i nismo ga ni vadili - priča Dalibor.

Foto: G. R.

Mladi luk nikao iz trulih glavica starih plodova

 

Kada je nedavno pokosio travu, a posle, kako priča, pala je i kiša, iz glavica koje su ostale u zemlji iznikao je mladi luk. Iz skoro svake najmanje po jedan struk, a iz mnogih čitav žbun!

Sunce je granulo, pa je brzo porastao! Tako se i našao na Daliborov tezgi na šabačkoj pijaci gde prodaje proizvode tokom cele godine.

- Kupuju ljudi vezu,dve! Ne prodaje se kao u proleće, ali možda se neko javi da uzme veću količinu direktno sa njivi - nudi Dalibor.

Kada bi rasprodao mladi luk po 30 dinara za vezicu, više bi zaradio nego da je vadio glavice jer
su kod brojnih poljoprivrednika počele da trule, pa crnog luka neće imati ni za svoje potrebe.

Dok čeka kupce vredni domaćin je zasadio oko 100 kilograma srebrenjaka koji za prodaju stiže u
proleće.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set