• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.10.2024

15:46

Pogledajte šta je u radnoj sobi imao naš najveći komediograf!

arhiva muzeja grada beograda

Srbija

Pogledajte šta je u radnoj sobi imao naš najveći komediograf!

Podeli vest

Povodom 160 godina od rođenja Branislava Nušića i veka od objavljivanja njegove "Autobiografije" do 31. oktobra u foajeu treće galerije Narodnog pozorišta u Beogradu, traje izložba "Branislav Nušić: slučaj jedne sobe".

Reč je o postavci iz Legata Branislava Nušića koja se od 1958. godine, kao poklon njegove ćerke Gite Predić - Nušić, čuva u Muzeju grada Beograda i sadrži 490 eksponata koji su bili zatečeni u Nušićevoj radnoj sobi prilikom primopredaje.

Legat, u kojem se nalaze predmeti primenjene i likovne umetnosti, fotografije, rukopisi, dokumenta, prepiska, ordenje i lični predmeti pisca, pruža jedinstven uvid u intimni prostor u kome je Nušić boravio i stvarao, a na osnovu sačuvanih fotografija radne sobe moguće je rekonstruisati i njen izgled.

 

Izložba predstavlja sastavni deo manifestacije "Slavimo Nušića" koju Narodno pozorište u Beogradu organizuje tokom oktobra u slavu velikog srpskog komediografa.

U bogatoj biografiji Branislava Nušića, upisano je, između ostalog, i da je od 14. jula 1900. do 19. januara 1902. godine bio na čelu Narodnog pozorišta u Beogradu, kući u kojoj su izvedeni skoro svi njegovi najpoznatiji pozorišni komadi.

Na izložbu možete ući iz Dositejeve ulice, kroz Muzej Narodnog pozorišta do kraja meseca, od 11 do 17 sati, a prilagođena je i osobama sa oštećenjem sluha i osobama sa oštećenjem vida.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set