• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/T. J.

25.10.2024

15:55

Najveći ekološki projekat u regionu! U toku su završni radovi na deponiji 'Kalenić' za čak 15 opština

T.J.

Srbija

Najveći ekološki projekat u regionu! U toku su završni radovi na deponiji 'Kalenić' za čak 15 opština

Podeli vest

Radovi na regionalnoj sanitarnoj deponiji "Kalenić", koja se gradi na teritoriji opštine Ub, odvijaju se prema planu, a kako ističe Zoran Petrović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom "Eko-Tamnava“, očekuje se da će deponija biti završena do maja 2025. godine, ukoliko vremenski uslovi budu povoljni.

Predsednik opštine Osečina, Nikola Tomić, obišao je radove i ovom prilikom istakao važnost ovog projekta za ceo region. 
- Imali smo priliku da vidimo završene grube radove na kaseti buduće deponije, gde se trenutno postavljaju izolacioni slojevi, drenaža i specijalna folija, koja će sprečiti eventualna oštećenja i zagađenje tla i podzemnih voda. U toku su i radovi na izgradnji upravne zgrade, perionice i nadstrešnice za vozila, dok su sve neophodne instalacije već postavljene - rekao je Tomić.

Projekat predviđa izgradnju fabrike za obradu komunalnog otpada na proleće, čime će se produžiti vek trajanja deponije sa planiranih 10 na 18 godina.

Foto: T. J. /printscreen Instagram

Predsednik opštine Osečina, Nikola Tomić, obišao je radove na izgradnji ovog ekološkog projekta

Ova deponija će služiti za prikupljanje i obradu komunalnog i neopasnog otpada sa područja 15 opština, uključujući opštine i gradove Ub, Osečina, Lajkovac, Valjevo, Loznica i druge.
Regionalna deponija "Kalenić" biće najveći projekat za upravljanje otpadom u Srbiji, sa kapacitetom da godišnje prima oko 285.000 tona čvrstog komunalnog otpada.

Nalazi se na površine od 40 hektara, u blizini opština Ub, Lajkovac, Lazarevac i Obrenovac, na oko 45 kilometara od Beograda.
Deponija bi trebalo da počne sa radom u oktobru 2025. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set