• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: rts

24.04.2021

13:43

KO TREBA PIJE ČAJ OD LISTA, A KO OD KORENA KOPRIVE Ova biljka je jedna od najlekovitijih, a evo za šta je sve možete koristiti /RECEPTI/

Vesti

KO TREBA PIJE ČAJ OD LISTA, A KO OD KORENA KOPRIVE Ova biljka je jedna od najlekovitijih, a evo za šta je sve možete koristiti /RECEPTI/

Podeli vest

Od davnina se kopriva koristi u ishrani. Kao mlada biljka, u proleće je redovan dodatak u čorbama i pitama, a čaj od koprive može biti idealni čistač krvi. Pošto sadrži velike količine gvožđa, svrstava se u najbolje prirodne lekove protiv anemije.

Berači koprive u ovo vreme, polako se pripremaju i kreću u berbu. Niču mladi listovi i kopriva je sada idealna za kuvanje, i u kuhinji se može koristiti kao spanać ili zelje, s tim što ima neke prednosti.

„Ja sam od koprive kuvao čorbu, farbao vunu, farbao jaja za Uskrs, pravio čaj od semena, lista, korena koprive. Od njenih vlakana se nekada pravilo i platno. Kopriva je jedna od najraznovrsnije upotrebljavanih biljaka", rekao je Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar. 

Dodaje da, pored toga što je ukusna biljka, kopriva je vrlo lekovita a može se davati i deci.

Ipak, treba razlikovati kako se upotrebljava list, kako seme, a kako koren koprive.

„Koren se preporučuje ljudima koji pate od benigne hiperplazije prostate, jer sadrži fitosterole, a dobar je i za ispiranje kose, protiv peruti i za jačanje korena kose. List koprive se preporučuje ljudima koji pate od anemije", kaže Antonijević.

Čaj od koprive se pravi tako što se puna supena kašika listova prelije šoljom ključale vode, promeša se, poklopi i ostavi da stoji 15 do 20 minuta. Posle se procedi i pije u količini od dve do tri šolje dnevno.

Stari Rimljani su koristili koprivu protiv reume 

Govoreći o branju kopriva, Antonijević kaže da nije opasno ako se desi da nas ožari, i da to može biti korisna stvar.

„Stari Rimljani su se žarili koprivom da bi ublažili reumatizam i bol u kostima. Kod nas postoji običaj da se deca ožare koprivom na vratu, jer se nekada verovalo da se na taj način ispeče - bolest. Ne znamo da li je to tačno ili ne, ali za one koji imaju reumatizam, to je dobra stvar", objasnio je Antonijević.

Kada je reč o pripremi čaja od korena koprive, njega za razliku od listova, treba malo kuvati. Supenu kašiku korena koprive treba preliti šoljom hladne vode, pustiti da ključa minut, dva i onda se prošeša i poklopi. Kada odstoji pola sata, čaj se procedi i pije.

Foto: Shutterstock

Kopriva sadrži, osim gvožđa, velike količine fosfora, mangana, kalijuma, magnezijuma, azota i kalcijuma

Isti čaj se koristi i za ispiranje kose, ali ga naravno treba ohladiti do odgovarajuće temperature. Posle pranja kose, kosa se jednostavno prelije ovim čajem i to bez ispiranja. 

Seme koprive je, kako Antonijević kaže, dobar narodni lek protiv noćnog mokrenja kod dece.

Četrdeset grama semena koprive se samelje i pomeša sa 60 grama raženog brašna. Uz malo kvasca i meda se od toga zamesi testo od koga se ispeče pet kolačića. Svako veče, dete treba da pojede jedan kolačić, uz šolju čaja od kantariona. Ova praksa treba da se ponavlja mesec dana, ispričao je travar.

Ukazao je da je kopriva dobra i za dijabetičare jer utiče pozitivno na nivo šećera u krvi, preporučljiva je za čišćenje organizma, kod kamena u bešici i mokraćnim kanalima...

Dodao je da se seme korpive još koristi i protiv anemije. Sto grama semena se samelje, pomeša se sa pet supenih kašika tahinija (pasta od susama), doda se pet kašika sirovog kakaa i kilogram meda. Posle mešanja, smesa se ostavi u poklopljenoj posudi i čuva na hladnom mestu. Treba uzimati dnevno dve do tri kašike.

Kopriva sadrži, osim gvožđa, velike količine fosfora, mangana, kalijuma, magnezijuma, azota i kalcijuma. Osim što je zato dobra kao prihrana za biljke, od nje se može napraviti i organsko đubrivo, koje biljke može odbraniti od nekih bolesti i sive buđi.

Savet koji se odnosi na pripremu hrane od koprive je da se ona bere u nezagađenim područjima, da se posle branja opere ključalom vodom, ocedi i isecka.

Kopriva u salati, ali i u pasulju 

Uz prženje na ulju sa dodatkom luka, i dodatak krompira, može se napraviti čorba, u kombinaciji sa sirom, pravi se fil za pitu, a zanimljivo je da se malo seckane koprive može dodati i u kuvani pasulj, što tom jelu, prema rečima Antonijevića, daje fantastičan ukus. Takođe, posle prelivanja ključalom vodom, u kombinaciji sa drugim svežim povrćem, odlična je za salate.

„Ne postoji razlog da se iz šetnje vratite bez koprive. Ako to treba da bude jedna biljka, neka to bude kopriva", poručuje Antonijević.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Šok tvrdnje Milke Forcan: Bivša uprava Partizana radi protiv nas!
Partizan

Šok tvrdnje Milke Forcan: Bivša uprava Partizana radi protiv nas!

Kada je Radna grupa preuzela Partizan, jedno ime sa spiska novih čelnika kluba je bilo iznenađujuće. Milka Forcan je preuzela na sebe ogroman deo posla kako bi pomogla crno-belima da se finansijski oporave, a kako je rekla na gostovanju na televiziji "Prva", stara uprava sabotira njihov rad.

25.11.2024

10:21

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set