• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs/Rts

21.04.2022

22:00

MESO KOJE SRBI NAJVIŠE JEDU SE NAJBRŽE KVARI! Poznata doktorka upozorila! Ne igrajte se, to je NAJČEŠĆI IZVOR ZARAZE!

Vesti

MESO KOJE SRBI NAJVIŠE JEDU SE NAJBRŽE KVARI! Poznata doktorka upozorila! Ne igrajte se, to je NAJČEŠĆI IZVOR ZARAZE!

Podeli vest

Proleće nam je stiglo, a i samim tim i toplije vreme na kome lako mogu da se pokvare namirnice ukoliko ne pazimo dovoljno

Prehrambeni tehnolog dr Ana Kalušević je objasnila kako treba pravilno da postupamo sa namirnicama i koliko dugo smemo da ih čuvamo.

Trovanja hranom nisu uopšte bezazlena. Neke od najrizičnijih namirnica su meso, mleko, jaja i uopšte mlečni proizvodi, jer su oni najkvarljiviji. Greške u rukovanju ovom hranom su najčešći uzrok kvarenja, a da bi se to izbeglo, prehrambeni tehnolog dr Ana Kalušević je objasnila kako treba pravilno da postupamo sa ovim namirnicama i koliko dugo smemo da ih čuvamo.

- Što je neko meso usitnjenije, to je osetljivije, imamo veću površinu izloženu vazduhu i mogućnosti kontaminacije, zato je to zajedničko za mleveno meso i iznutrice, ta površina kontakta je mnogo veća. Ne morate isti dan pripremiti nešto, ali već sutradan bi bilo dobro, da ne stoji duže od 24 sata u frižideru, dok u zamrzivaču može i do četiri meseca, i za jednu i za drugu kategoriju.

Foto: Pixabay

- Što je veći komad, to je bezbednije, tako da ako imamo neki komad mesa, još ako je mariniran već, sa začinima i usoljen, to može trajati nekoliko dana. Beli luk ima antimikrobne komponente, kao i začini, samo će doprineti da se to manje dopadne mikroorganizmima, i naravno što je više soli, to je manje interesantno mikroorganizmima da se tu razvijaju - kazala je dr Kalušević za RTS.

Kako da tretiramo sušene prerađevine od mesa?

- Sušenje je vid konzervisanja, a kad je reč o ovim proizvodima na svakom pakovanju bi trebalo da bude naznačeno da li mogu i smeju da se čuvaju u frižideru. Najznačajnije je da nakon odmrzavanja nema ponovnog zamrzavanja.

Najpraktičnije je da meso odmrzavamo u frižideru jer tu može da ostane i par sati, ali ako planirate da spremate nešto tek za par sati, meso nikako ne bi smelo da bude na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Neka jela od mesa mogu da se zamrznu i tu je rok obično oko tri dana, namirnice od povrća ili posne mogu i oko četiri meseca - rekla je dr Kalušević.

Ona savetuje da pre kupovine, ali i pre jela, dobro pregledate meso jer se neke promene mogu videti po boji, mirisu - na užeglo, kiselo, fermentisano...

- To nije jedini kriterijum, ali čim vam je neka vrsta mesa sumnjiva po mirisu, ne eksperimentišite nikako.

Bonus video:



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set