• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.09.2023

09:25

Evo koliko će vam prevremeno penzionisanje umanjiti primanja:  I do 7.000 dinara manje za raniji odlazak u penziju

printscreen

Vesti

Evo koliko će vam prevremeno penzionisanje umanjiti primanja: I do 7.000 dinara manje za raniji odlazak u penziju

Podeli vest

Svake godine raste broj onih koji se odlučuju za prevremeno penzionisanje, ali svi koji se odluče na ovaj korak treba da znaju da će im to značjno umanjiti penziju.

Prema podacima s kraja prošle godine u Srbiji je u prevremenu penziju otišlo tačno 63.868 građana, ali se ovaj broj iz godine u godinu povećava.

Muškarci u Srbiji mogu da se penzionišu odnosno da idu u redovnu starosnu penziju mogu sa 65. godina, a toliko će biti potrebno i ženama od 2032. godine.

Starosna granica za penzionisanje za žene pomera se iz godine u godinu. Od januara one mogu da idu u starosnu penziju sa 63 godine i šest meseca života, umesto 63 godine i četiri meseca, koliko je bilo potrebno da imaju za penzionisanje u 2022. godini.

Za sve one koji se iz bilo kojih razloga odluče za prevremeno penzionisanje, važe drugačiji uslovi.

Foto: printskrin/pio.rs

 

 

Prevremenim penzionisanjem se međutim umanjuju primanja. Tako se za svaki mesec pre navršenih 65 ili 63,5 godine, penzija trajno umanjuje za 0,34 odsto i najviše se može umanjiti do 20,4 odsto.

Primera radi, u slučaju da vas čeka starosna penzija sa punim radnim stažom od 37.800 dinara, ako se odlučite za prevremenu imaćete primanja manja za oko 7.400 dinara (u slučaju da ste se odlučili za najraniji mogući odlazak u penziju).

Uslovi

Ove godine muškarci u prevremenu penziju mogu da idu sa 40 godina radnog staža i najmanje 60 godina života, dok žene u penziju mogu da idu sa 59 godina i 6 meseci.

Pravo na prevremenu starosnu penziju ostvaruje se podnošenjem zahteva Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, posle prestanka osiguranja, osim za osiguranike koji obavljaju delatnost u skladu sa zakonom kojim se uređuje rad privatnih preduzetnika koji pravo na prevremenu starosnu penziju mogu ostvariti ispunjenjem uslova za sticanje prava na prevremenu starosnu penziju.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set