• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer/24sedam

23.01.2024

09:39

Marko je razvio veoma unosan biznis: Svinjama daje banane i surutku, pa pršut prodaje papreno

D. D.

Vesti

Marko je razvio veoma unosan biznis: Svinjama daje banane i surutku, pa pršut prodaje papreno

Podeli vest

Nijedna svečana trpeza ne može se zamisliti bez mesa, a jedan od najcenjenijih prerađevina je pršuta. Na svetu je najpoznatija i najskuplja španska pršuta, mada mi možda imamo i bolju! Marko Jevtić iz Velike Plane pre par godina je dobio ideju da svoje svinje tovi potpuno zdravo - voćem i povrćem.

Sve je počelo kada mu je drug zatražio da jednu svinju othrani za njega na prirodan način, pa je on shvatio da bi tako mogao da proba sa većim brojem svinja. Opredelio se za uzgoj domaćih rasa moravki i resavki, koje hrani "bogato": lubenice, trešnje, banane, bundeve, krmačama i prasićima obavezno daje surutku i mlečne prerađevine. Gude jedino ne vole citruse, limune, pomorandže i slično, ali se zato sezonskim voćem i povrćem goste svaki dan.

- Ja se mnogo razlikujem od svih naših proizvođača u zemlji, jer ja jedini uzgajam tu svinju od praseta do kraja i onda nisam uzeo iz tova ovu svinju gde je ona napredovala kilogram dnevno, nego baš radim svoju proizvodnju i onda zato moram da se razlikujem od svih i po ceni i po kvalitetu i po svemu - kaže Marko za 24sedam.

Ove svinje se tove duže od godinu dana i u proseku imaju oko 115 kilograma kad dođe vreme za njihovu preradu. - Unese ona verovatno dovoljno kalorija u sebe tokom dana, ali ih tako isto potroši u ovom blatu, u jurnjavi po dvorištu, jer bukvalno je ovde kao na trialtonu, ne zna se šta radi, da li pliva, da li trči, da li skače - objasnio je voditeljki Mariji Atanasković.

Zanimljivo je da sve ove "igre bez granica" u blatu vole da gledaju ljudi, jer Marko ima video nadzor koji pokriva farmu i snimak se neprekidno emituje na njegovim društvenim mrežama. - Neke televizije su stavile kamere i zatvorile ljude, da ih ne nazovem svakako, a ja sam zatvorio životinje, mislim da su to plemenite životinje i mnogo je lepše gledati moju farmu uživo na YT nego na TV gledate neke rijalitije.

Svo svoje meso Marko suši na Zlatiboru kod proverenih ljudi, a pršutu prodaje po ceni od 300 evra za kilogram, mada se ne može kupiti na kilogram, već samo ceo komad.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set