• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.05.2024

14:41

Sve više dece u Srbiji koja imaju problem sa krivom kičmom: Ovo su prvi znaci koji ukazuju na deformitet, vežbe ključne za oporavak (FOTO)

RINA

Vesti

Sve više dece u Srbiji koja imaju problem sa krivom kičmom: Ovo su prvi znaci koji ukazuju na deformitet, vežbe ključne za oporavak (FOTO)

Podeli vest

U poslednje vreme beleži se veliki broj mališana, koji zbog nedovoljne fizičke aktivnosti i nepravilnog sedenja, pati od deformiteta kičmenog stuba, što značajno utiče na njihov dalji rast i razvoj.

Jedini način da se ovi zdravstveni problemi na vreme reše jesu adekvatne vežbe i fizička aktivnost,  rekao je Aleksandar Krstović, fizioterapeut u specijalističkoj ordinaciji u Ovčar Banji.

- Nakon zagrevanja i istezanja, rade se vežbe jačanja i istezanja leđne muskulature, posle kojih se vrši istezanje skraćenih i jačanje oslabljene muskulature kako bi se izvršila korekcija kičme - kaže Krstović.

On je naglasio da se kriva kičma vidi najčešće prilikom određenih testova kao što je kada dete stoji i previje se napred, tada se, kako je istakao vidi asimetrija lopatica.

- U većim stepenima se čak vidi da je jedno rame spuštenije. Deca se najčešće javljaju nakon određenih sistematskih pregleda. Pored ovih vežbi, i plivanje je odlično za korekciju krive kičme kod dece - kazao je fizioterapeut.

Foto: RINA

 

Da je sve je više dece, mladih i odraslih koji se susreću sa problemom deformiteta kičmenog stuba potvrjduje i doktor Svetomir Aleksić.

- Mi ovde imamo sve generacije onih koji imaju degenerativne promene nastalih zbog deformiteta, zbog skolioza i drugih stanja. U našoj ordinaciji ” u Ovčar Banji koristimo procedure kao uvodne da bi iza toga, posle jednog toplog pakovanja primenili adekvatan način kinezi terapiju kod pacijenata sa tim problemima - rekao je dr Aleksić.

Foto: RINA

 

Doktor je poučen dugogodišnjim iskustvom pojasnio zbog čega najčešće dolazi do deformiteta kičmenog stuba.

- Javlja se, zbog neadekvatnog života, takođe zbog neadekvatnog načina ishrane. Deci treba prezentirati, uglavnom, što više povrća, a što manje koncentrovane hrane, a sve je koncentrovana hrana, izuzev voća i povrća. Mališane treba izvesti iz zatvorenog prostora, da budu na suncu . To su znale i govorile naše bake mladima da iznesu dete na sunce da nema krive kosti, a mi danas, na žalost detetu dajemo mobilne telefone. Takođe, savet da u školi torbe deci budu što lakše, do nekih četri kilograma, ne više - zaključio je dr Aleksić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom
Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom Radoslav Milojičić i članovi Grupe Staša Stojanović i mr Milovan Drecun, razgovarali su, preko zoom platforme sa članovima Poslaničke grupe Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Republikom Srbijom, predvođenom potpredsednikom Grupe Dimitrijem Natalukhom.

28.10.2024

20:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set