On napravi skoro 100 tepsija bureka u jednoj smeni! Ljuboje je čuveni pekar iz Čačka : "Ovaj posao mladi neće da rade"
Podeli vest
Budućnost omiljenog srpskog doručka, masnog bureka, mogla bi u nekim narednim godinama biti veoma upitna jer je sve manje mladih koji se odlučuju da zavrnu rukave i isprljaju ruke brašnom, uljem i mesom. Iako je plata dobra, u prestonici i oko 1.000 eura, sve je uzalud. Čast ovog specijaliteta najčešće brani stara garda, skoro pred penzijom.
Čačanin Ljuboje Smolović vrhunski je majstor svog zanata, ispod njegove ruke do sada je izašlo na hiljade vrućih bureka i specijalizovao se samo za njegovo pravljenje. Takvih kao on, danas je malo.
Pekar Miloje Marjanović iz Pančeva ovenčan najvišim priznanjem Unije pekara Srbije i kao penzioner ne miruje. Ovaj vrsni majstor veštih ruku koji je više od 40 godina radio u pančevačkoj pekari, postao je nadaleko poznat kada je od testa pre nekoliko godina napravio maketu Hrama Svetog Save!
Jedna žena iz Paraćina tvrdi da jedna poslastičarnica prodaje pokvarene kolače.
19.04.2024
15:08
- Po meni, sve drugo sem bureka je dosta teže praviti jer onaj koji pravi peciva, mora da radi čitavu noć. Za burek, ustaneš malo ranije.. oko tri sata, treba da se zamesi testo, zatim odstoji u zavisnosti od temperature da upije masnoću kako bi poslo moglo da se baca i razvuče u tanke korice. Veliki giganti u našoj oblasti, nekada su obučavali po 10 mladih pekara od kojih je nekolicina ostajala u poslu i dobijala titulu mastora, danas bar u našem gradu možeš na prste da ih nabrojiš - kaže za Ljuboje.
Ovim poslom bavi se godinama unazad i kao svršeni srednjoškolac krenuo je stopama svog oca zaposlivši se tada kao pripravnik u pravljenju testa. Odmah je znao da je to njegova budućnost, a pekarska uniforma postala je sasatvni deo njegovog života sve do danas.
- Kao malo na kom mestu svidelo mi se u pekari tada samo iz jednog ragloga što je bila redovna plata, verovatno sam zbog toga ovaj posao i zavoleo, imao sam od koga da naučim. Nakon dugog niza godina koje sam proveo u proizvodnji, shvatio sam da je najbolja stvar u pekrastvu praviti burek i tako ostao da mesim preko 25 godina - rekao je ovaj majstor.
Željko Stanisavljev (52) je pekar velikog srca. Zrenjaninac koji živi i radi u Kikindi, sve obroke koje ne proda poklanja onima koji ne mogu da ih kupe...
Ljuboje kaže da procedura pravljenja bureka nije komplikovana, ali da posao ipak mora da se voli kako bi se obavljao dugi niz godina.
- Mladi ljudi vrlo lako odustanu od toga da postanu buregdzije, jer pored radnog vremena koje traje nekada i po 12 sati, dok ne steknu znanje da burek prave na taktiku i umeće umesto na snagu, dok to shvate već su vratili kecelju i krenuli na vrata - rekao je Ljuboje.
Neka norma koja je prosečna jeste da se napravi devet tepsija za sat vremena, što znači da se u jednoj smeni koja traje deset sati napravi i do 90 tepsija.
- Ja kada sam bio u punoj snazi, ne gledajući na sat koliko radim, pravio sam i do 400 tepsija dnevno kada se burek izvozio za Nemačku i druge zemlje" - priseća se ovaj Čačanin i otkirva male tajne velikih majstora u spremanju ovog specijaliteta.
- Koru moraš da bacaš sve dok je toliko ne istanjiš da bude kao list papira. Svaki novopečeni, majstor misli da je dovoljno dva puta da testo baciš i to postaje burek, ako hoćeš da napraviš dobar produkt moraš da se pomučiš. Burek ne sme da ima težinu, već tankoću - zaključuje Ljuboje.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Pekar Miloje Marjanović iz Pančeva ovenčan najvišim priznanjem Unije pekara Srbije i kao penzioner ne miruje. Ovaj vrsni majstor veštih ruku koji je više od 40 godina radio u pančevačkoj pekari, postao je nadaleko poznat kada je od testa pre nekoliko godina napravio maketu Hrama Svetog Save!
Situacija u području Kupjanska naglo se pogoršala do kraja dana 24. decembra, kada su jedinice Oružanih snaga Ukrajine (OSU) izvele snažan napad na istočni deo grada i zauzele teritoriju nekadašnjeg mlečno-konzervnog kombinata, objavio je vojni analitičar Jurij Podoljaka.
Srbija je na pravom putu, a u budućnosti treba da obezbedi vrhunsko obrazovanje na fakultetima u saradnji sa vodećim univerzitetima širom sveta i izgradi data centre kako bi bila konkurentna na međunarodnom nivou, izjavio je američki profesor ekonomije, akademik i svetski priznati geopolitički analitičar Džefri Saks u intervjuu koji je vodio ministar finansija Srbije Siniša Mali.
Nenada Rašića, Kurtijevog slugu, napustila je i Gordana Mihajlović, jedini kandidat za poslanika na vanrednim parlamentarnim izborima iz Zubinog Potoka ispred njegove stranke Za slobodu, pravdu i opstanak.
Izraelski istoričar Gideon Grajf izjavio je danas da se u Srebrenici desio zločin tokom ratnih dejstava devedesetih, ali da to nije bio genocid, dodajući da su Srbi optuženi za zločine koje nisu počinili.
Aleksandar P. (40) iz Beograda, koji je uhapšen u velikoj akciji policijskih službenika UKP-SBPOK u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu kao organizator kriminalne grupe koja je sumnjiči da je imala velike laboratorije za uzgoj marihuane ima krcat dosije a dobro je poznat i javnosti.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave za grad Beograd, UKP, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu identifikovali su napadača koji je d 6. decembra 2025. godine u restoranu u Novom Beogradu izrešetao Nemanju Krstića (30).
Kako nezvanično prenose mediji, M.V. je, po izbijanju požara u prostoriji u kojoj se nalazio, pokušao da pobegne kroz prozor, na kome je razbio staklo. Nažalost, nije uspeo.
NATO je bio primoran da podigne ratne avione kako bi nadzirao masivne ruske "medvede", nuklearne bombardere koje je predsednik Rusije Vladimir Putin poslao da bi zapretio Velikoj Britaniji tokom božićnog leta iznad Norveškog mora, prenosi "Miror".
Kampanja mobilizacije koju sprovodi Kijev postala je drakonska usled velikih gubitaka na frontu, što je primoralo vojno sposobne muškarce da traže nove načine bekstva.
Božićni džez koncert, planiran za Badnje veče u Tramp-Kenedi centru, otkazan je nakon što se domaćin tradicionalne praznične manifestacije povukao u znak protesta zbog promene imena ove kultne institucije.
Poljski borbeni avioni presreli su ruski izviđački avion iznad Baltičkog mora, koji je leteo u blizini poljskog vazdušnog prostora, saopštila je u četvrtak poljska vojska.
Kina je danas kritikovala Sjedinjene Američke Države zbog, kako je navela, pokušaja da naruše veze između Pekinga i Indije, ocenjujući pristup Vašington "neodgovornim".
Dok se sve češće govori o nepotizmu i privilegijama u filmskoj industriji, zaboravlja se da su mnoge najveće svetske zvezde do uspeha stigle potpuno same.
Reditelj Martin Skorseze je često angažovao svoju majku da se pojavljuje u njegovim filmovima, gde je ona igrala majčinske uloge i kuvala za glumce i ekipu.
Za mnoge ljude, unošenje jelke i njeno ukrašavanje je radosna rutina. Međutim, vlasnici mačaka često gledaju na ovaj proces sa dozom straha, a uz par trikova možete da rešite ovaj problem.
Kada se približava poslednja noć u godini, svaka žena želi da zablista i ostavi neizbrisiv utisak. U tom trenutku, ništa ne govori više od hrabrosti, elegancije i samopouzdanja od crvene haljine.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar