• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.09.2024

14:41

Evo u kakvom su stanju srpske toplane pred početak grejne sezone: Od jedne stvari zavisi kada će nam radijatori biti topli

Informer

Vesti

Evo u kakvom su stanju srpske toplane pred početak grejne sezone: Od jedne stvari zavisi kada će nam radijatori biti topli

Podeli vest

Ostalo je još nešto malo više od mesec dana do početka zvanične grejne sezone. U javnim energetskim preduzećima širom Srbije u toku su funkcionalne probe sistema za grejanje, kako bi se otklonili eventualni kvarovi na toplanama, kotlarnicama i toplovodnoj mreži.

Grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra. Toplane će biti spremne za isporuku toplotne energije i pre naznačenog datuma ukoliko prosečene dnevne temperature budu ispod 12. stepeni celzijusa. U Subotičkoj toplani, koja snabdeva oko 10.000 potrošača, završeni su letnji remonti.

- Jedan zahvat se odnosio na sanaciju vodećeg vrelovodnog kotla, a drugi sanacioni zahvat na glavnom cirkularnom postrojenju. U periodu od 16. septembra do 1. oktobra sprovodiće se hladne probe i nakon toga slede tople probe po sticanju meteoroloških uslova - navodi Davor Andrašić, izvršni direktor energetskog sistema Subotičke toplane.

Osim provere sistema u gradskoj Toplani u Kraljevu usredsređeni su i na nabavku energenata. Za proizvodnju toplotne energije koristi se 90 odsto gasa i 10 odsto mazuta.

- Svi radovi se završavaju do kraja meseca tako da ćemo biti potpuno spremni i u tehničkom smislu. Nabavku mazuta ćemo takođe početi da izvršavamo tako da mislim da od 1. oktobra bićemo potpuno spremni za predstojeću grejnu sezonu - kaže Dragan Arsenijević, izvršni direktor JEP Toplana Kraljevo.

U Nišu ima 30.000 korisnika daljinskog grejanja. U delovima grada gde je to moguće podiže se pritisak u sistemima za grejanje.

- Imamo dve lokacije na kojima još uvek izvodimo radove. To će sve biti gotovo do 20. septembra. Nakon toga i zvanično predajemo izveštaj nadležnoj upravi o pripremljenosti Gradske toplane za grejnu sezonu - kaže Darko Pejčić, tehnički direktor JKP Gradska toplana Niš.

U Nišu su planirani radovi na sistemima za rekuperaciju dimnih gasova izvedeni u roku. Na spisku velikih zagađivača vazduha u gradu na Nišavi neće biti Toplane jer će i emisija štetnih gasova biti smanjena na najmanju moguću meru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesić u Novom Sadu: U pripremi Zakon o infrastrukturi za alternativna goriva!
Društvo

Vesić u Novom Sadu: U pripremi Zakon o infrastrukturi za alternativna goriva!

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da prelazak na električni pogon i druge vidove ekološki prihvatljivih goriva nije samo pitanje održivosti već toga kako želimo da živimo i istakao da je u pripremi Zakon o infrastrukturi za alternativna goriva kojim će se dodatno stimulisati njihovo korišćenje.

13.09.2024

13:49

sledeća vest

Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom
Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom Radoslav Milojičić i članovi Grupe Staša Stojanović i mr Milovan Drecun, razgovarali su, preko zoom platforme sa članovima Poslaničke grupe Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Republikom Srbijom, predvođenom potpredsednikom Grupe Dimitrijem Natalukhom.

28.10.2024

20:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set