• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Informer/Tanjug

22.09.2024

16:47

Srbi bez nje ne mogu da zamisle početak dana, a njena cena ide u nebesa! Evo zašto drastično poskupljuje omiljeni napitak

pexels.com

Vesti

Srbi bez nje ne mogu da zamisle početak dana, a njena cena ide u nebesa! Evo zašto drastično poskupljuje omiljeni napitak

Podeli vest

S obzirom na to da velike suše ugrožavaju useve kafe u Brazilu i Vijetnamu, koji su najveći svetski proizvođači ove biljke, potencijalna nestašica u snabdevanju u obe zemlje počela je da povećava globalne cene kafe.

Iako je sezona žetve u najvećoj južnoameričkoj zemlji, koja je pri kraju, praktično ravna u odnosu na prošlu godinu, a izvoz je čak i porastao, aktuelna suša već komplikuje početak sledeće sezone 2025/2026, navodi se u izveštaju Škole agrobiznisa Univerziteta u Sao Paulu, a prenosi AP.

Brazil je, kao najvećeg svetskog proizvođača kafe, pogodio najduži period bez padavina u više od sedam decenija uz natprosečne temperature, što utiče na prinose te egzotične biljke.

Drugi po veličini proizvođač kafe na svetu, Vijetnam, istovremeno doživljava vrućinu i sušu, što takođe utiče na useve u toj zemlji.

Cene kafe nisu dostigle rekordne vrednosti poput kasnih 1970-ih, nakon što je jak mraz uništio 70 odsto biljaka kafe u Brazilu, ali su u porastu u poslednje vreme i na najvišoj su vrednosti u 13 godina, navodi Međunarodna organizacija za kafu.

U avgustu je cena indikatora te organizacije, koja kombinuje cenu nekoliko vrsta kafe, u proseku iznosila skoro 55 odsto više u odnosu na isti mesec pre godinu dana.

Delimično cene rastu zbog veće potražnje, posebno u Aziji, ali vremenske prilike su takođe jedan od faktora povećanja.

- Suša, mraz i požar oštetili su čak jednu petinu uzgojnih površina proizvođača kafe arabike u Brazilu - rekao je ekonomista za hranu i piće u Kobanku sa sedištem u Koloradu Bili Roberts.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set