• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.09.2024

12:50

Danas spasite nečiji život: Dobrovoljno davanje krvi na pet lokacija u Srbiji

Shutterstock

Vesti

Danas spasite nečiji život: Dobrovoljno davanje krvi na pet lokacija u Srbiji

Podeli vest

Dobrovoljni davalac krvi može biti postati svaka osoba starija od 18, a mlađa od 65 godina, kod koje se lekarskim pregledom ustanovi da davanje krvi neće ugroziti davaoca ili primaoca.

Podrazumeva se da dobrovoljni davalac bude zdrav i teži od 50 kilograma. Telesna temperatura tela ne sme biti iznad 37 stepeni, a obavezno je da puls bude izmeren između 50 i 100/min.

Limfne žlezde vrata i pazuha, jetra i slezina ne smeju biti uvećane.

Interval između davanja krvi je za muškarce tri meseca, a kod žena mora proći četiri.

Gde možete dati krv?

U četvrtak 26. septembra krv možete dati na sledećim lokacijama:

  • Novi Beograd - Energo projekt (10 - 14 časova), MaxBet (9 - 14 časova),
  • Obrenovac - Crveni krst (9 - 14 časova),
  • Smederevo - Sportska hala (8 - 14 časova),
  • Loznica - Vukov dom kulture (10 - 15 časova).

Takođe, krv možete dati u Institutu za transfuziju krvi Srbije, u ulici Svetog Save 39, radnim danima od 7 do 19 časova, a subotom i praznicima od 8 do 15 sati.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom
Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom Radoslav Milojičić i članovi Grupe Staša Stojanović i mr Milovan Drecun, razgovarali su, preko zoom platforme sa članovima Poslaničke grupe Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Republikom Srbijom, predvođenom potpredsednikom Grupe Dimitrijem Natalukhom.

28.10.2024

20:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set