• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.10.2024

09:35

Lapčević: U Srbiji 1.800.000 obolelih od reumatskih bolesti

Shutterstock

Vesti

Lapčević: U Srbiji 1.800.000 obolelih od reumatskih bolesti

Podeli vest

Predsednica Udruženje obolelih od reumatskih bolesti Republike Srbije Mirjana Lapčević izjavila je danas da je u Srbiji 1.800.000 osoba obolelo od reumatskih bolesti i bolesti mišićno-koštanog sistema, najčešće degenerativnih.

Ona je za Tanjug, povodom Svetskog dana borbe protiv artritisa, koji se obeležava 12. oktobra, rekla da je 90.000 obolelih odraslih građana od hroničnih artritisa, i to oko 35.000 od reumatoidnog artritisa, 35.000 od psorijaznog artritisa i ankilozirajućeg spondilitisa, a oko 2.000 dece i oko 10.000 obolelih od sistemskih bolesti vezivnog tkiva.

- Prema statutu ORS-a, naše glavno polje delovanja je edukacija obolelih od reumatskih bolesti, članova njihovih porodica i svih zainteresovanih građana. Naš cilj je da pacijenti razumeju i prihvate svoju bolest, ali i da aktivno učestvuju kao partneri u njenom lečenju. Posebno se posvećujemo edukaciji dece obolele od artritisa i njihovih roditelja, jer verujemo da informisani izbori donose bolje ishode - rekla je Lapčević.

Ona je najavila niz aktivnosti povodom Svetskog dana borbe protiv artritisa, na kojima će se govoriti o izazovima sa kojima se suočavaju oboleli, važnosti ranog postavljanja dijagnoze i modernim terapijama.

- Osim Beograda, konferencije i aktivnosti povodom Svetskog dana borbe protiv artritisa biće održane i u Niškoj Banji, Novom Sadu, Kragujevcu i Užicu. Ova manifestacija ima za cilj da podigne svest javnosti, zdravstvenih profesionalaca i državnih institucija o važnosti omogućavanja obolelima od artritisa pristupa savremenom lečenju, očuvanju radnog i reproduktivnog zdravlja, kao i poboljšanju socijalnog blagostanja - rekla je Lapčević.

Kako je najavila u subotu, 12. oktobra biće organizovana i šetnja članova oba udruženja u Knez Mihajlovoj ulici od 12 do 14 časova, kako bi se dodatno skrenula pažnja na važnost podrške obolelima i podizanje svesti o reumatskim bolestima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Velika novina: Srpski autoputevi mogli bi da proizvode struju
Društvo

Velika novina: Srpski autoputevi mogli bi da proizvode struju

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je tender za izradu studije o ispitivanju mogućnosti za izvođenje barijera zvučne izolacije na državnim putevima I kategorije sa solarnim fotonaponskim panelima. Vrednost nabavke procenjena je na 12 miliona dinara.

09.10.2024

09:28

sledeća vest

Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom
Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom Radoslav Milojičić i članovi Grupe Staša Stojanović i mr Milovan Drecun, razgovarali su, preko zoom platforme sa članovima Poslaničke grupe Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Republikom Srbijom, predvođenom potpredsednikom Grupe Dimitrijem Natalukhom.

28.10.2024

20:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set