• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/K1

11.10.2024

14:17

Evo koliko smete čašica alkohola dnevno! Savet doktora šokirao javnost

Shuterstock

Vesti

Evo koliko smete čašica alkohola dnevno! Savet doktora šokirao javnost

Podeli vest

Ako se pitate koliko tačno alkohola smete da popijete u toku dana, ovo stručno mišljenje će vas, u najmanju ruku, obradovati.

Doktor Velibor Canić objasnio je u svom izlaganju na društvenim mrežama koje su to količine koje smete da popijete, a da vaš organizam to metaboliše bez problema.

- Smatram da odrastao čovek može u toku dana da metaboliše 180 grama alkohola. Šta je to 180 grama alkohola? To je ovako, da vam prevedem. U 30 mililitara rakije, to je ona mala čašica rakije, ima 10 grama alkohola, u 250 mililitara piva ima 10 grama alkohola. Ili, ako to prevedemo, opet praktičnije, to znači: onih 18 čašica 0,3 rakije ili 2 litra vina ili 10 flaša piva su neke količine koji naš organizam može u toku dana da metaboliše. To su kao neke maksimalne - objasnio je dr Canić. 

I dok doktori uglavnom upozoravaju da je potrebno saopštavati više preporuka o opasnosti od alkohola, ovaj stručnjak ima potpuno drugačije viđenje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom
Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom Radoslav Milojičić i članovi Grupe Staša Stojanović i mr Milovan Drecun, razgovarali su, preko zoom platforme sa članovima Poslaničke grupe Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Republikom Srbijom, predvođenom potpredsednikom Grupe Dimitrijem Natalukhom.

28.10.2024

20:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set