• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.06.2024

18:00

Budite oprezni! Konzumiranje alkohola u avionu može da ima fatalne posledice, čak i kod mlađih osoba

Shutterstock

Putovanja

Budite oprezni! Konzumiranje alkohola u avionu može da ima fatalne posledice, čak i kod mlađih osoba

Podeli vest

Alkohol u avionu je nekima normalna stvar, ali neki bi mogli da imaju ozbiljne zdravstvene posledice.

Napokon je došlo vaše vreme za odmor i sedite u avionu u kom vas stjuardesa ponudi alkoholnim pićem… Retko ko će odbiti zdravicu u čast početka godišnjeg odmora. Međutim, jednim istraživanjem je otkriveno da alkohol na letu nije dobar za srce putnika. Ako se pitate zašto, reč je o tome da se tokom konzumacije alkohola u letu, smanjuje količina kiseonika u krvi i povećava broj otkucaja srca. To je slučaj čak i kod mlađih osoba koje pucaju od zdravlja.

- Konzumacija alkohola je zdravstveni rizik koji se može lako izbeći - rekli su akademici s Instituta za vazdušnu medicinu u Nemačkoj za The Sun.

Foto: Shutterstock

 

- Korisno bi bilo da se razmotre izmene pravila kojom bi se ograničio pristup alkoholnim pićima u avionima - dodali su. 

Najveći rizik imaju srčani bolesnici

Pišući za časopis Thorax, istraživači su naveli da je poznato da hipobarično okruženje, ono s niskim vazdušnim pritiskom, smanjuje nivo kiseonika u krvi i povećava broj otkucaja srca. Dodali su i da putnici u vazdušnom saobraćaju sa srčanim problemima imaju povećan rizik od pogoršanja simptoma zbog smanjenog pritiska, a rizik se povećava tokom spavanja.

Foto: Shutterstock

 

Kako bi testirali teoriju lošeg uticaja konzumacije alkohola i spavanja u hipobaričnom okruženju, posmatrali su 48 ljudi u dobi između 18 i 40 godina koji u proveli dve noći u laboratoriji za spavanje gde je pritisak jednak kao i u avionu na određenoj visini. Istraživači su proveli ispitivanja spavanja i pomno pratili otkucaje srca i nivo kiseonika u krvi.

Ni mladi nisu izuzetak

Otkrili su da kombinovanje alkohola i niske koncentracije kiseonika na velikim nadmorskim visinama, smanjuje kvalitet sna, predstavlja izazov kardiovaskularnom sistemu i produžava trajanje niskog nivoa kiseonika u krvi.

- Ovi rezultati pokazuju da, čak i kod mladih i zdravih pojedinaca, kombinacija alkohola sa spavanjem u hipobaričnim uslovima, predstavlja znatno opterećenje za srce i može da dovede do pogoršanja simptoma kod pacijenata sa srčanim ili plućnim bolestima - zaključili su.

Smernice NHS-a preporučuju ne više od 14 jedinica alkohola na nedelju dana što odgovara količini vina od pola litra.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija