• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Makroekonomija.org

18.10.2024

13:49

Skuvao kačamak za Ginisa: Za njegovo spremanje trebalo mu je 65 litara vode, kilogram soli, dva litra ulјa i 48 kilograma brašna

Shutterstock

Vesti

Skuvao kačamak za Ginisa: Za njegovo spremanje trebalo mu je 65 litara vode, kilogram soli, dva litra ulјa i 48 kilograma brašna

Podeli vest

U Medveđi kod Despotovca tokom vikenda je skuvan kačamak težine 101 kilogram kojim je oboren nacionalni, a verovatno i Ginisov rekord od 95 kilograma. Polјoprivrednik Radiša Radosavlјević peti put za postizanje rekorda pripremao je ovo srpsko nacionalno jelo!

Da obori sopstveni rekord od 95 kilograma skuvanog kačamaka Radiši je bilo potrebno 65 litara vode, kilogram soli, dva litra ulјa i 48 kilograma brašna. Domaćin iz Medveđe bavi se polјoprivredom, obrađuje 65 hektara zemlјe, a kačamak kaže nije slučajno odabrao da njime zadivi sve koji vole ovo jelo od kukuruznog brašna.

- Nacionalno jelo, to nas je othranilo kada nije bilo struje, kad narod nije imao, kad se išlo trbuhom za kruhom - ističe Radiša Radosavlјević, rekorder u kuvanju kačamka.

Nastavlјa: „Pa, šta je radilo kad nije bilo struje, pa jedino vodenice, tada su se mleli pabirci, mali ovolicki korenčići, bralo se u kanaticama”.

Bez dobrog brašna, kaže Radiša, ne može da skuva dobar kačamak. U njihovom kraju radi još samo jedna vodenica potočara. Za džak od 50 kilograma kukuruza potrebno je dva sata mlevenja.

"Poenta je ni mnogo brz kamen, ni mnogo spor, znači polako samleveno, prosejano na situ za proju“, naglašava Radiša Radosavlјević, rekorder u kuvanju kačamka.

Za kuvanje u kućnim uslovima potrebno vam je deset do petnaest minuta zavisno o kojoj se količini radi. Ovaj kačamak koji pretenduje da obori nacionalni rekord kuva se više od dva sata.

Na pitanje da li je naporno, Radiša odgovara: „Jeste, ali se trudimo da ispoštujemo to, imamo dobru vatru, dobar plin biće to i pre, znači nekih sat i petnaest minuta na dobroj vatri, inače na drvima dva, dva i po sata.“

Da se kačamak izlije na sto kako bi se precizno izmerio bila je potrebna pomoć prijatelјa jer kazan sa skuvanim kačamakom nije nimalo lak.

„Ovim putem, peti put Radiša iz Medveđe je osvojio neki svoj nacionalni svetski rekord, 177 centimetara, 101 kilogram i deblјine nekih četiri i po centimetra“, navodi Dejan Novaković, profesor kuvarstva.

Kačamak se nekada služio direktno na sofri, oko koje su se okuplјali članovi porodice. Ovaj kojim je Radiša oborio nacionalni rekord uz sir su probali meštani Medveđe i stručni žiri. Snimak i podaci biće poslati i za obaranje Ginisovog rekorda koji takođe drži Radiša Radosavlјević iz Medveđe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set