• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.10.2024

11:18

SZO pohvalila zdravstveni sistem Srbije! Sjajni rezultati za upotrebu antibiotika, ali i "čišćenje" bolničkih infekcija

Ministarstvo zdravlja

Vesti

SZO pohvalila zdravstveni sistem Srbije! Sjajni rezultati za upotrebu antibiotika, ali i "čišćenje" bolničkih infekcija

Podeli vest

Rezultati Pete nacionalne studije prevalencije bolničkih infekcija i upotrebe antibiotika pokazuju da je stopa bolničkih infekcija tokom pandemije kovida, sa 4,4 porasla na svega 4,8 odsto, što nas svrstava u red zemalja sa odličnim rezultatima!

Prema rečima državne sekretarkeMinistarstva zdravlja Ivane Stašević Karličić studija je izvedena u 67 bolnica, a uključeno je 13.781 pacijenata. Naša zemlja, dodaje ona, ponosi se svojom tradicijom sprovođenja nadzora nad zaraznim bolestima koje spadaju u bolničke infekcije, ali i rezultatima.

- Svesni smo da je ovo i indikator kvaliteta zdravstvenog sistema i naravno da ni te stvari nećemo prepustiti slučaju - naglasila je državna sekretarka.

Direktor Kancelarije SZO u Srbiji dr Fabio Skano poručio je da ceni 25 godina predanog rada Srbije u oblasti sprovođenja nadzora nad zaraznim bolestima koje spadaju u bolničke infekcije.

- Svetska zdravstvena organizacija želi da to iskustvo iskoristi i u drugim zemljama, jer je vaše iskustvo pričlično jedinstveno i to je dobro za državne institucije, ali i za sve vas, rukovodioce ustanova koje ovde predstavljate. Cilj je da imamo nula infekcija, ne samo u jedinicama za transplantaciju, već svuda. Postoje stvari koje se u tom smislu mogu poboljšati, ali fokus uvek mora biti na ljudima. Dakle, da postoje ljudi koji su odgovorni za kontrolu i prevenciju infekcija -  poručio je Skano.

Pored ove studije, sprovedena je i kampanja za Racionalnu upotrebu antibiotika, tokom koje je čak za trećinu smanjena upotreba antibiotika. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom
Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom Radoslav Milojičić i članovi Grupe Staša Stojanović i mr Milovan Drecun, razgovarali su, preko zoom platforme sa članovima Poslaničke grupe Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Republikom Srbijom, predvođenom potpredsednikom Grupe Dimitrijem Natalukhom.

28.10.2024

20:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set