• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.10.2024

16:23

Vreme ubija, stiže apel iz Hitne pomoći! Pune ambulante pacijenata sa ovim simptomom

Pixabay/tanjug/shutterstock

Vesti

Vreme ubija, stiže apel iz Hitne pomoći! Pune ambulante pacijenata sa ovim simptomom

Podeli vest

Zbog nagle promene vremena lekari Hitne pomoći imaju pune ruke posla! Najviše pomoć traće, kažu oni, pacijenti sa visokim pritiskom koji može imati i fatalne posledice.

Doktorka Ivana Stefanović iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu potvrdila je da se povećao broj intervencija i dolazi građani sa ozbiljnim stanjima.

- Mnogo je pacijenata koji zovu zbog visokog pritiska. Te vrednosti prelaze 200, i čak i pored redovne terapije, vrednosti probijaju normale. Očigledno je da ovo vreme ne odgovara građanima. Jutra su jako hladna u odnosu na dnevne temperature - kaže dr Stefanović.

Zato je dala i savet svima koji imaju probleme sa hipertenzijom.

- Trebalo bi da u kući imate neke od potentnijih lekova, naravno u dogovoru sa svojim lekarom. "lizinopril", "lisnopril", "kaptopril"... Međutim, sve ovo bi trebalo da bude pod kontrolom lekara, ništa ne biste smeli da uzimate na svoju ruku. To što neko koristi nešto u vašoj okolini ne znači da je taj lek dobar za vas. Jedini lek koji možete koristiti je samo onaj koji vam preporuči vaš lekar, a lekar Hitne moći vam može reći koju dozu da uzimate - upozorava dr Stefanović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set