• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video
Ovaj market prodaje pokvareno meso: Pere se u vinobranu, pa zamrzava - Radnica otkrila sve grozote

Shutterstock

Zaštitnik potrošača

Ovaj market prodaje pokvareno meso: Pere se u vinobranu, pa zamrzava - Radnica otkrila sve grozote

Podeli vest

Radnica Amana otkrila je šokantne detalje o obmanama kojim se bavi ovaj trgovinski lanac i to sve u cilju krajnje malverzacije mušterija poput lažiranja deklaracije, rokova, ali i prodaje pokvarenog mesa.

Naime, veliki broj potrošača gotovo svakodnevno kupuje u marketima "Aman" koji posluje širom Srbije ne znajući da postoji velika verovatnoća da tom prilikom pazare pokvareno meso ili proizvode sa isteklim rokom.

Jedna radnica pomenutog trgovinskog lanca otkrila je šokantne i uznemirujuće detalje njihovog poslovanja koji gotovore o falsifikovanim rokovima trajanja, lažnim deklaracijama i postupcima "održavanja mesa u životu" koji su zgrozili potrošače. 

Kako navodi, radnicima je naređeno da pokvareno meso više puta provlače kroz vinobran i vodu ne bi li bilo prodato, a piliće nakon isteka roka zamrzavaju, a kada se pokvare i na "minusu", onda se dezinfikuju i dele na komade - krilca, batake, belo meso! 

Iz straha za svoj posao i bezbednost ova radnica ostala je anonimna, a ime je poznato redakciji, međutim, kako kaže, želi na sve načine da pokuša da zaštiti kupce i otkrije sve "prljavštine" koje moraju da rade radnici ove firme, jer drugačije platu ne bi zaradili.

 

 

- Biti radnik ovog lanca marketa nije nimalo lako, a li ja moram da izdržavam porodicu. Dugo godina sam ovde i u početku su ove radnje bile za ponos i svaku pohvalu! A onda su se stvari mnogo promenile. Radi se sve i svašta za veću zaradu, a na štetu potrošača. Nekada se znalo ko je zadužen za meso, mlečne proizvode, peciva, voće, a sada svi sve radimo - započinje ona svoju priču.

Foto: Shutterstock

 

Pokvareno meso peru u vinobranu

Kako navodi, da bi zadržali posao radnici moraju da varaju svoje mušterije. 

- U isto vreme sklanjamo kutije sa prolaza, sečemo meso, krijemo robu sa isteklim rokom, pakujemo je na rafove, popravljamo frižidere koji se kvare barem jedno nedeljno. I ne bi možda bilo sve tako strašno, da mi za našu bednu platu ne moramo još i da varamo potrošače, jer nam je tako naređeno! U suprotnom svaki minus ili neostvareni profit plaća poslovođa, a samim tim i svi radnici iz radnje - kazala nam je ona, a zatim otkrila šta se sve krije iza rafova:

- Ne znam ni odakle da počnem, jer toliko jezivih stvari ima. Krenula bih od delikatesa i mesa, zato što to što se tu radi ozbiljno može da ugrozi zdravlje potrošača. Evo, na primer, kada nam stigne sveže meso, njegov rok upotrebe je svega nekoliko dana. Ukoliko se ne proda sve, to se naravno ne baca, već ide na dalju obradu. Prve nedelje svaki dan mesar ga provlači kroz vinobran i vodu, a ako ostane u vitrini i drugu nedelju, onda je ono potpuno pokvareno i moraju da mu se promene namena i oblik. Naravno opraće se ponovo u sirćetu i vinobranu, a zatim samleti nekoliko puta na mašini, napuniti svim začinima i od toga će se napraviti kobasice i ćevapi! Kako nemaju deklaraciju za taj novi proizvod, sačekamo novu turu svežeg mesa, pa nju koristimo, a staru bacamo. I mleveno meso je sumnjivog porekla, jer više ne prodajemo naše sveže, na licu mesta samleveno, već ga uvozimo gotovo i zaleđeno!

Foto: Shuterstock

 

Prodaju pokvarene piliće

Ništa bolje nije ni kada su u pitanju sveži pilići koji se nalaze u ponudi u ovom marketu.

- I oni imaju kratak rok trajanja, a kada ih ne prodamo na akciji, idu u zamrzivače, odakle se vade i otapaju na sobnoj temperaturi dok se sve ne proda. Međutim, ukoliko prođe određeni broj dana i oni počnu da menjaju boju i miris i tako zaleđeni, mesar ih opere u vinobranu i tranžira na batake, krilca i belo meso i prodajemo pile tako rasparčano. Naravno uz zamenjenu, odnosno poturenu deklaraciju od nove ture koja je stigla. A najgore od svega je to što "Aman" nema dozvolu da prodaje bilo kakve vrste svežeg mesa u svojim radnjama -  otkriva nam detalje jezivog poslovanja "Amana" njihova radnica.

Rokove brišu acetonom

Međutim, ovo nisu jedini trikovi za obmanu koje koristi pomenuti trgovinski lanac.

- Recimo, na nedeljnom nivou imamo zadatak da pregledamo sve rafove i da vidimo kojim proizvodima je istekao rok. Kada ih pronađemo, a uglavnom ih bude mnogo, daju nam aceton i vatu i redom brišemo stare rokove trajanja. I tu nije kraj. Poslovođa ili neko od nas radnika onda ide i redom na te obrisane pečatom stavlja nove datume koji su "za prodaju". Tu se obično nađu i salame, kobasice, testenine, poneka čokolada, keks, slane grickalice... - otkriva ona i moli potrošače da dobro paze šta kupuju u ovim radnjama, a na nadležne organe apeluje da je krajnje vreme da se ozbiljno pozabave načinom poslovanja ovih radnji i da zaštite i kupce i radnike!

Foto: Shutterstock

 

Pokvareni frižideri

Kako dalje otkriva, činjenica koja uznemiri gotovo svakog jeste da nema nedelje da se bar jednom ne pokvari neki frižider sa mlekom i mlečnim proizvodima!

- Aparati su u očajnom stanju, non-stop iskaču osigurači, kvare se frižideri. Nema dana da neki kupac ne dođe da nam vrati mleko koje se usmrdelo ili sir koji je potpuno buđav. To se dešava zato što ti frižideri i nisu namenjeni za čuvanje takvih proizvoda niti su ispravni, što ozbiljno dovodi u pitanje kvalitet tih namirnica. Radnje su mnogo prljave - ističe ona i dodaje:

- Rafovi se retko kad brišu i puni su prašine, podovi prljavi, a o korpama i kolicima da ne govorim. Nikada nisu dezinfikovani. Roba po rafovima je takođe problematična. Potpuno su namirnice izmešane: od hleba, preko hemije, do dečijih igračka ili sokova. Nekada nam prodajni prostor izgleda kao da je pala atomska bomba. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Cile

pre 3 nedelje

U pravu je ova radnica sve je ravno napisano...U Amanu na Ledinama ,Surcinska ulica,više puta mi je radnica rekla krišom da ne kupujem sveze meso ,jer uzimam za decu a o "uvezenim"radnicima koji ne znaju Srpski jezik da ne pričamo...bas ruzno varati ljude na taj nacin. ..napisati drastične kazne

debeli šef

pre 3 nedelje

Nije rekla ništa novo.Ovo rade sve maloprodaje,neke u radnjama,a neke u magacinima.Moj brat je sve ovo radio u ce marketu još pre 30 godina.

Mike

pre 3 nedelje

Ja verujem da skoro svi ovi privatni tržni centri ili lanci prodavnica u privatnoj svojini koji su se malo raširili , to rade u manjem ili većem obimu. Mi smo u principu takav narod .Jesmo mi veseli ,dobrodušni i tako to ali što idete južnije dole i sve prema Africi To je sve nažalost sve gore i gore pitanju poštenja zavisti ogovaranja prevara

nemanjicbgd

pre 3 nedelje

A, zasto se tim prevarntima ne zatvore prodavnice, sta radi inspekcija????

Vusam

pre 3 nedelje

Inspekcijske službe i inspektori zauzetisu politikanstvom,prate što im za poručiti Hrka

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set