• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Saša Kostić

22.09.2021

12:00

EKSKLUZIVNO! LEONTINA KONAČNO PROGOVORILA: Sve o LJUBAVI i SVAĐAMA sa Željkom! Osam godina nismo razgovarali, pomirila nas je...

HIT dodatak/informer

Estrada

EKSKLUZIVNO! LEONTINA KONAČNO PROGOVORILA: Sve o LJUBAVI i SVAĐAMA sa Željkom! Osam godina nismo razgovarali, pomirila nas je...

Podeli vest

Leontina Vukomanović nikada nije vodila medijske ratove niti je volela da pravi skandale, međutim, njenu sjajnu karijeru između ostalog obeležile su priče o ljubavima sa Željkom Joksimovićem, Markom Miloševićem, Mikijem Perićem i braku sa Filipom Patom

I danas mnogi su uvereni da je kantautorka bila u vezi sa Joksimovićem jer se to godinama pisalo i pričalo. Svo to vreme Leontina je mudro ćutala i nikada nije potvrdila, ali ni demantovala te glasine. Posle dvadeset godina, ona je odlučila za Hit da ispriča sve o svom odnosu sa Željkom, zbog čega godinama nisu razgovarali, ali i u kakvom su odnosu danas.

50
godina ima Leontina Vukomanović

- Željka sam upoznala 1999. godine za vreme turneje Estradnog sindikata po Republici Srpskoj. Potom smo dosta vremena provodili zajedno u studiju gde smo radili na pesmama. Bila sam na vrhuncu karijere i zbog toga su me mediji često povezivali sa mnogim muškarcima, pa tako i sa njim. Veza između nas dvoje nikada nije bila potvrđena, to su sve bile medijske insinuacije, bili smo zaista bliski prijatelji i saradnici - otkriva Leontina, i nastavlja:

Jurila da vidi Tita

Leontina Vukomanović je kao devojčica imala veliku želju da upozna Josipa Broza Tita što joj se i ostvarilo kada je išla u osnovnu školu.

- Sećam se da je kroz Požarevac prolazio čuveni Plavi voz, u kojem se Tito vozio. Tog dana sam imala visoku temperaturu, ali sam uprkos tome izašla da ga vidim. Spremila sam mu buketić cveća, koji sam kao i ostale devojčice bacala, a on ih je hvatao.

- Kreativno smo se maksimalno davali jedno drugom. On je pisao pesme za moj album, ja za njegove i zbog toga smo ponekad provodili dane i noći u studiju. Zajedno smo napisali mnogo pesama i za druge pevače.

Njihovo prijateljstvo trajalo je sve do 2004. godine kada su, posle jedne žučne rasprave, prekinuli svaki vid komunikacije.

Štreber
Bila sam zagriženi štreber, tako da nisam imala neke simpatije u osnovnoj i srednjoj školi
Leontina Vukomanović

- Na Radijskom festivalu sam nastupila sa pesmom "Krila" i tada sam kompletno promenila saradnike, pa tako među njima nije bio ni Željko. Njemu se to uopšte nije dopalo, imali smo jezivu svađu na jednom snimanju, nakon čega smo prekinuli saradnju - priča Leontina i dodaje da to nije bila jedina nesuglasica među njima:

- Imala sam ideju da otvorimo jedan dečji centar, jer sam još od 1991. pisala pesme za decu i nastupala na dečjim koncertima. Predložila sam to Željku, ali sam ubrzo odustala od svega, jer je on video sebe kao direktora tog centra.

Posle više od osam godina, koliko nisu razgovarali, Željkova supruga Jovana Joksimović uspela je da ih pomiri.

Foto: HIT dodatak/informer

- Bez obzira što nisam razgovarala sa Željkom, bila sam u dobrim odnosima sa Jovanom. Često sam gostovala u njenim emisijama, a sretale smo se i ćaskale i kod zajedničke frizerke. Jovana je 2013. godine izrazila želju da uradim jednu pesmu za Željka. Rekla sam da može, ali da komuniciramo preko mejla. Ona se složila s tim i tako je moja pesma "Ludak kao ja" bila jedna od prvih koje je prihvatio, kasnije je uzeo i pesmu "Dama". Poslala sam mu demo kompoziciju na mejl i njemu se to dopalo.

Prijateljstvo koje su imali nekada, Leontina i Željko nikada nisu obnovili, ali su nastavili poslovno da komuniciraju.

- Nedavno mu je za muziku za film "Toma" trebao glas dečaka, kako bi dočarao vokal mladog Tome Zdravkovića. Pitao me je da mu preporučim nekog iz mog hora "Čarolija" i izbor je pao na mladog Marka Perića. Videli smo se nedavno njegovoj televiziji. Dogovorili smo se da mi komponuje pesmu za Dečje beogradsko proleće. Čekam da to uradi jer mi je ostao dužan.

Borba za bolji život

Leontinin hor "Čarolija", u kojem radi s decom, bio je dobar povod da porazgovaramo o tome kakva je ona bila kao mala.

Pevala u "Srećnim ljudima"

Leontina se u kultnoj seriji "Srećni ljudi" pojavila u dva navrata.

- U prvim epizodama sam nosila neku crvenu kiku i pevala iza Ivane Mihić u bendu kada je nastupala u nekom kabareu. Drugi put je bilo u epizodi na izboru za mis.

- Odrasla sam sa mamom Mirjanom, tatom Dragojlom i pet godina starijom sestrom Adelom. Živeli smo u centru Požarevca, u zgradi koja je imala svoje dvorište, u kome sam se igrala s vršnjacima iz ostalih ulaza. Detinjstvo pamtim po lepom druženju s njima, odlascima u obližnji park i smišljanju raznih igara. Pravili smo čak i sopstvene "mini Evrovizije". Vremena su bila bezbedna, pa roditelji nisu morali da strepe kada odemo da šetamo gradom.

Osnovnu školu "Dositej Obradović" završila je u Požarevcu gde je zajedno sa ostalim đacima bila u obavezi da nosi uniformu.

Pohvale od Slobe
Slobodana Miloševića sam upoznala 1999. godine. Rukovao se sa mnom i rekao da mu je drago što sam iz Požarevca
Leontina Vukomanović

- To je jedna od najstarijih škola u Srbiji. Bila sam srećna što idem u školu, ne samo zbog druženja nego i zbog divne učiteljice i ostalih nastavnika. U mom odeljenju bila su deca iz svih društvenih slojeva, ali se razlike među nama nisu videle ni osećale, ne samo zbog uniformi, tj. kecelja, već i zbog pionirskog vaspitanja. Svi smo bili jednaki i trudili smo se da budemo najbolji đaci.

Uporedo sa osnovnom školom Leontina je upisala i nižu muzičku i tada je od roditelja zatražila prvu stvar koju nisu mogli da joj priušte.

- Želela sam da mi kupe klavir. Oba roditelja su mi bili medicinski radnici, imali su pristojne prihode, ali je tada klavir, kao i sada, bio veoma skup. U to vreme dosta medicinskih radnika je odlazilo u Švajcarsku u potrazi za boljim poslom, pa je i moj tata odlučio da ode i zaradi za klavir i za naš bolji život. Bila sam presrećna jer se ostvarila jedna od mojih najvećih želja, ali i tužna jer tata nije uvek bio tu uz nas - priseća se Leontina i kaže da je razdvojenost od oca imala dobre, ali i loše strane:

- Spasao je celu porodicu, jer je imao primanja od kojih smo mogli lepo da živimo. Loše je bilo to što nam je falio otac koji više nije bio glavna figura u porodici, već je to postala naša majka. Ona je i pre toga držala sve konce u svojim rukama, ali tata je "trenirao strogoću", naročito u vezi sa školskim obavezama. Sećam se da sam jednom dobila žešću grdnju i kritike kada sam uzela sestrinu tehničku olovku. Uradila sam to više zbog toga što sam joj zavidela jer je kao starija mogla da je koristi, a tati sam rekla da ne znam gde je moj rezač za grafitnu, što ga je veoma naljutilo. Uvek je tražio od nas da budemo odgovorne.

Nakon završetka osnovnog obrazovanja Leontina je Srednju muzičku školu "Josip Slovenski" upisala u Beogradu, na Vračaru.

- Uz pomoć nastavnice klavira Milene Timić iz niže muzičke škole dobila sam preporuku da polažem prijemni u Beogradu. Bilo mi je lepo u odeljenju sa još desetak đaka koji su imali isto interesovanje kao i ja. Mnogo smo se družili i ta prijateljstva su ostala do danas. Prve dve godine srednje škole putovala sam iz Požarevca za Beograd, a od treće godine roditelji su mi iznajmili stan.

Prvi koncert Lepe Brene

Koncert Lepe Brene je bio prvi koncert na kom je Leontina bila.

- Brena je tada nosila suknjice sa resama i sećam se da sam tražila da mi sašiju istu jer sam bila opčinjena njome. Kasnije sam imala prilike da sarađujem sa Brenom kada sam joj pevala prateće vokale, i to za pesmu "Muškarci", koju je otpevala sa Mirom Škorić i Vesnom Zmijanac.

Ona kaže da u tom periodu nije bila kao većina današnjih srednjoškolaca, koji se provode u klubovima i diskotekama.

- Možda će zvučati čudno, ali u tinejdžerskim danima nisam uopšte izlazila, niti su deca iz moje generacije to radila. Mi smo se posećivali po kućama. Skupimo se nas šestoro, sedmoro, napravimo kokice, picu i provedemo vreme slušajući muziku ili gledjaući neki film na televiziji. Igrali smo se asocijacija i drugih društvenih igara, uvek nam je bilo veselo. Nismo imali potrebu za izlascima. Bila sam zagriženi štreber, tako da nisam imala neke simpatije u osnovnoj i srednjoj školi. Nisam bila zaljubljive prirode. Tek pred kraj srednje škole imala sam ozbiljnu vezu, koja je potrajala četiri-pet godina.

Foto: HIT dodatak/informer

Početak uz Minju Subotu

Leontina je dar za pisanje pesama pokazivala još od malih nogu i opisala sudbonosni trenutak kada je ušla u svet komponovanja.

- Kada sam bila osmi razred, te 1985. godine moja škola je prvi put u istoriji bila izabrana da gostuje u čuvenoj emisiji "Muzički tobogan" na Radio-televiziji Srbije. U rubrici "Pokaži šta znaš, tobogan je vaš", pred mojim idolom Minjom Subotom, zajedno sam sa svojim drugarima otpevala pesmu za koju sam pisala tekst.

Foto: HIT dodatak/informer

Nisam htela da se udam
Uopšte nisam želela da se udam za Filipa. On je bio ateista, pa sam mu ćemo se venčati ako ode kod mog duho da se ispovedi. On je to uradio
Leontina Vukomanović

Početkom devedesetih Leontina upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, a ubrzo je iskusila čari muzičkog festivala Jugovizija, gde je 1991. godine pevala prateće vokale na jugoslovenskom izboru za pesmu Evrovizije.

- Kompozitor Rade Radivojević tražio je prateće vokale za ekipu Radio-televizije Beograd. Išli smo u Sarajevo gde se održavala poslednja Jugovizija pre raspada SFRJ. Tada sam upoznala Bebi Dol, Danijela Popovića i Alku Vuicu. Te godine u hrvatskoj ekipi bila je Nina Badrić, koja je pevala prateće vokale Ivani Banfić, a obe su kasnije postale velike zvezde. Sestre Kovač i ja smo pratile naše izvođače Zoranu Pavić i grupu "Šeri" - priseća se Leontina.

Doba sankcija Leontina pamti po mirisu kafe koju je njen otac donosio iz Švajcarske.

- Tata je radio u Švajcarskoj i imao je šest nedelja godišnjeg odmora, koje je koristio da dođe u Srbiju da se vidi sa porodicom i ostalom familijom. Sećam se da je vladala nestašica kafe, pa je on sa sobom uvek donosio gomilu kafe u zrnu, kojom je bukvalno snabdevao familiju. Cela kuća nam je mirisala na kafu kad tata dođe.

Prve pesme Leontina je naplatila kada je imala 25 godina, i to za numere koje je pisala za Vanesu Šokčić.

- Prvi honorar bio je zapravo na Jugoviziji, za prateće vokale, i iznosio je 3.000 dinara. Od tih para kupila sam sobni bicikl. Kasnije sam pisala pesme za Vanesin album, koji je izdala 1995. godine:

"Što me gledaš tako", "Gde si ti, ljubavi" i "Plavi haos", koju je otpevala u duetu sa Marinom Živković. Moj drug je pisao tekstove, a ja muziku. Dobila sam 600 maraka za te tri pesme i tako prvi put naplatila svoj autorski rad. Do tada sam radila amaterski. Od tog honorara kupila sam klavijature "roland" i neke module za pravljenje muzike.

Foto: HIT dodatak/informer

U godinama pre toga Leontina je sakupljala pesme da bi 1996. izdala album prvenac "Nemiri".

- Album je objavio "Laki saund", čiji je vlasnik bio Aleksandar Radulović Futa. Nas dvoje smo pre toga dugo sarađivali jer sam pevala prateće vokale gotovo svim pevačima kojima je Futa radio muziku, poput Ace Lukasa, Mire Škorić, Vesne Zmijanac i drugih. Nakon izlaska albuma, od Mirka Vukomanovića sam kupila pesmu "Jedna od sto", sa kojom sam nastupila te godine na Sunčanim skalama. Iako se nije našla na albumu, pesma je postala veliki hit i zapravo me je ona vinula u zvezde - priča Leontina i otkriva da joj je Futa bio kao član porodice:

- Odlazak u studio sa njim bila je moja svakodnevnica. Družili smo se, išli zajedno na kafe i baš smo bili pravi prijatelji. Sa njegovom suprugom Marinom Tucaković sam se zbližila tek kasnije. Ona je u tom trenutku bila nedodirljiva zvezda, a njeni tekstovi veoma skupi. Divila sam se Marininim stihovima, koji su na prvo slušanje ulazili u uši. Onda sam na Beoviziji 2004. pevala pesmu "Zamisli", za koju je ona radila tekst i to je prva pesma koju je napisala za mene.

 

LIČNA KARTA

Ime i prezime: Leontina Vukomanović
Datum rođenja: 13. 11. 1970.
Mesto rođenja: Požarevac
Horoskopski znak: Škorpija
Brak: jedan
Deca: jedno dete, ćerka Lucija
Albumi: tri

KOMPLETNU ISPOVEST PROČITAJTE U DANAŠNJEM HIT INFORMERU




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija