• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/R.S.

16.05.2022

07:00

NAJPOPULARNIJE MUZIČKO TAKMIČENJE NA SVETU POTPUNO JE OBESMIŠLJENO! I Evroviziju pretvorili u politiku i rat!

Printscreen/You Tube

Estrada

NAJPOPULARNIJE MUZIČKO TAKMIČENJE NA SVETU POTPUNO JE OBESMIŠLJENO! I Evroviziju pretvorili u politiku i rat!

Podeli vest

Pobeda Ukrajinaca je politička odluka, trijumfovali bi u Torinu i da su izašli na binu i ćutali, poručuju sagovornici Informera

Pobeda Ukrajine na Evroviziji politička je odluka, a najpopularnije muzičko takmičenje na svetu potpuno je obesmišljeno! Da nije trenutno rat u toj zemlji, "Kaluš orkestra" nikada ne bi trijumfovao u Torinu, ubeđeni su sagovornici Informera.

Foto: Printscreen/You Tube

Evrovizija 2022

Ukrajinci su odlukom stručnog žirija u finalu zauzeli četvrto mesto (ukupno 192 poena), ali sve se promenilo kada je tome dodato i 439 glasova gledalaca. To ih je sa 631 bodom vinulo na ubedljivo prvo mesto. Iza sebe su ostavili drugoplasiranog predstavnika Ujedinjenog Kraljevstva, treću Španiju i četvrtu Švedsku.

Pevači koji su učestvovali na Evroviziji ubeđeni su da je to što su Ukrajinci osvojili najviše glasova publike ništa drugo do jedna politička poruka i podrška zemlji koja je u ratu.

Danijel Alibabić, koji je 2005. godine predstavljao Srbiju i Crnu Goru na takmičenju u Kijevu, kaže da nije dobro mešati muziku i politiku.

- Pobeda Ukrajine nije dobra ni za muziku, a ni za same izvođače, jer koliko god da su dobri i da veruju u sebe, uvek će ostati enigma da li su pobedili iz sažaljenja. A ne znam ko bi se takvoj pobedi radovao. Ukrajina ne bi bila ni u top 10 da nije politička situacija takva kakva je trenutno - priča Alibabić.

Sa njim je saglasan i Marko Kon, koji je učestvovao na Evroviziji 2009. godine:

Foto: printscreen instagram/markojkon

Marko Kon

- Svaka pobeda na Evroviziji ima u sebi zrno politike, svaki put. Ukrajinska pesma nije loša, nije ni najbolja ni najgora. Dobili su najviše glasova publike, ali im žiri nije bio baš naklonjen.

Voditeljka Branka Nevistić besna je što je politika obeležila najpopularnije muzičko takmičenje.
- Kakva politička otužna povraćka od glasanja. Jadna impotentna Evropa! Verovatno jedna od poslednjih 'pobeda' koje je dodelila. Ovo je inače potpuno očekivan rezultat na Evroviziji, jer politika i istina ne idu podruku - napisala je Nevistićeva na Instagramu.

Pevačica Zorana Pavić razočarana je što će se ova Evrovizija pamtiti po svemu osim po muzici:

- E, politiko, mnogo nisi zdrava! Tužno je što je muzika u drugom planu, ali to nije od juče. Važno je da smo imali divnu predstavnicu, kreativnu, sa odličnim performansom i time treba da se ponosimo.

I predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski od početka je znao da je ovo takmičenje obojeno politikom, pa je likovao i pre proglašenja pobednika.

- U finalu Evrovizije će ceo svet čuti našu stranu priče. Verujem da će na kraju najvažnija naša poruka biti - pobeda - poručio je Zelenski na Instagramu pred veliko finale, a posle trijumfa se još jednom oglasio:

- Naša hrabrost impresionirala je svet, naša muzika osvojila Evropu! Sledeće godine će Ukrajina biti domaćin Evrovizije. Potrudićemo se da ugostimo učesnike i goste u ukrajinskom Marijupolju. Slobodnom, mirnom i obnovljenom.

Bez obzira na to, pevač "Kaluš orkestra", Oleg Psijuk, tvrdi da rat nema nikakve veze s njihovom pobedom.

- Naša pesma "Stefania" bila je favorit i pre nego što je izbio rat u Ukrajini. Video sam da se dopada ljudima u različitim državama i zato smo na kraju i pobedili - rekao je pevač.

Foto: printscreen

Evrovizija 2022

Glasovi žirija su bili sledeći:

UK 283
Švedska 258
Španija 231
Ukrajina 192 poena

Sms glasovi su bili nešto drugačiji:

Ukrajina 439 poena
Moldavija 239
Španija 228
Srbija 225

Glasovi "stručnog žirija" urnisali su Srbiju u subotu u finalu! Čak 23 zemlje (od ukupno 40) našoj predstavnici nisu dale nijedan poen, što su mnogi protumačili kao kaznu zbog toga što Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

Foto: Printscreen

Ana Đurić Konstrakta

Prema glasovima žirija, naša Konstrakta našla se na 11. mestu, dok su je SMS glasovi svrstali na četvrto mesto, a u konačnom plasmanu završila je kao peta.

Suzana Mančić je, takođe, dala komentar na ovu temu.

- I svi ti uzvici na kraju svakog izvođenja: "Pomozite Ukrajini", "Hvala što podržavate Ukrajinu"... Zamisli da mi izađemo i kažemo "Kosovo je Srbija". Pa šutnuli bi nas bez razmišljanja

Konačan plasman na Evroviziji dobija se kada se saberu glasovi stručnog žirija i publike. SMS glasovi za svaku zemlju pretvaraju se u poene od 1 do 12. Tako je Srbija u finalu dobila 12 poena od Švajcarske, Severne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, 10 od Bugarske, Austrije, Češke i tako redom, a kada se sve to sabralo, Konstrakta je ukupno imala 225 poena publike.

POGLEDAJTE INFORMEROVU EMISIJU "DO KOSKE SA JOVANOM JEREMIĆ":

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Acaaa

pre 1 godinu

Ima snimak gde jedan od Ukrainskih pevaca silazi sa bine se podignutom ispruzenom desnom rukom kao ono nekad. Nadjite i objavite to neka se vidi

Baka

pre 1 godinu

Ta nije valjda, pomozite Ukrajini, a ko je pomagao Srbiji kad ste je vi bombardovali i zatrovali? Prokleti Irski potomci!

Billy

pre 1 godinu

Pesma i nastup Ukraine je skandalozan!, uzasan! Bajdenovi pajtasi i ostali njegovi poltroni su presli svaku meru!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15