• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.10.2022

12:24

Radu i Harisa rastavila vera? Ovi parovi su opstali iako se drugačije mole

printscreen

Estrada

Radu i Harisa rastavila vera? Ovi parovi su opstali iako se drugačije mole

Podeli vest

Vest da su Rada Manojlović i Haris Berković raskinuli odjeknula je kao bomba! Pojedini mediji objavili su da je njihovoj ljubavi došao kraj zbog toga što je Rada pravoslavka, a Haris musliman. Međutim, na estradi ima mnogo parova koji su opstali uprkos tome što se mole na drugačiji način ili veruju u različite bogove.

Velika balkanska zvezda Lepa Brena, rođena kao Fahreta Jahić, udala se za proslavljenog tenisera Slobodana Živojinovića. Oni su počeli da se zabavljaju iako je Boba poznat kao veliki pravoslavac, a Fahreta je odrasla u muslimanskoj porodici. Ipak, pevačica je odlučila da promeni veru pa se krstila u Srpskoj pravoslavnoj crvi i na kršenju je dobila ime Jelena. Danas, Brena slavi Svetog Arhangela, Božić, Vaskrs, ide u crkvu...

Foto: Printscreen You Tube/Lepa Brena

Lepa Brena i Boba Živojinović na venčanju

Brenu su u jednom intervjuu pitali da li se stidi svog porekla, a ona je rekla da je ponosna što je rođena kao muslimanka, iako je zbog ljubavi odlučila da promeni veru:
- Zašto bih se stidela?! Ja sam bila i ostala to što jesam. Ponosna sam na svoje roditelje, na svoje korene. Svaka osoba koju je majka rodila ovakvu kao mene treba da ceni svoje roditelje, poštuje svoje ime i prezime i svoje poreklo. Tako da sam ja ostala ono što jesam. Jedino su se sa mojom popularnošcu menjali drugi oko mene - izjavila je svojevremeno Brena.

Foto: printscreen

Dragana Mirković i Toni Bijelić
Sve slave, deca otišla u katolike

Vera nije bila problem ni Dragani Mirković i njenom suprugu Toniju Bijeliću da opstanu u braku više od dve decenija. Dragana je pravoslavka, Toni katolik i u njihovoj porodici praznuje se i po julijanskom i po gregorijanskom kalendaru.
- U našoj kući se slave dva Božića, dva Vaskrsa. Poštujemo tradiciju i uživamo u poštovanju različitih običaja. 
Bez obzira na to što se u njihovoj porodici jednako poštuju svi praznici, njihova deca, s obzirom na to da su odrasla u Austriji izjašnjavaju se kao katolici. Pre sedam godina Dragana i Toni su u čast sina Marka napravili verski obred firmung, a pevačica je objasnila šta on znači:
- Firmung označava svojevrsni ulazak u svet odraslih i svesno prihvatanje hrišćanske vere, kada dete malo odraste - izjavila je tada Dragana.

Foto: Promo

Šaban i Goca Šaulić
Dogovor oko imena za decu

Goca i Šaban Šaulić godinama su bili u skladnom braku bez obzira na to što je pevač odgajan kao musliman, a Goca kao hrišćanka. Oni su se čak i oko dečijih imena lako dogovorili, pa je tako Goca sinu dala ime Mihajlo, dok je Šaban za naslednice izabrao imena Ilda i Sanela. 
Šaban je rođen u muslimanskoj porodici, vaspitavan je u tom duhu, ali odrastao je u SFRJ i uprkos porodici nikada nije bio verski definisan. Po muslimanskim obredima nije ni ulazio u veru.

Foto: printscreen instagram

Siniša Mihajlović sa suprugom
Deca pola-pola

Siniša Mihajlović i njegova supruga Arijana decu su odgajali tako da poštuju i pravoslavne i katolične običaje. Siniši ovo nije teško palo, jer je i sam iz meštovitog braka - otac mu je Srbin, a majka Hrvatica. Više puta je istakao da obeleževaju sve praznike, a njegova supruga je nekoliko puta javno čestitala pravoslavcima Vasks i Božič. Mihajlović je više puta istakao da će svojoj deci dozvoliti da sama biraju veru.
- Prepustiću deci da sami odluče šta će biti - pravoslavci ili katolici. Sad su pola-pola. Oni rastu u Italiji, ali će bez dileme imati jak srpski predznak. Vaspitavam ih da budu dobri ljudi, to je najvažnije - istakao je proslavljeni sportista. 

Foto: Instagram/Ana Ivanović

Ana Ivanović i Bastijan Švajštager
Osuđivali je javno

Ana Ivanović i Bastijan Švajnštajger su još jedan par koji odolevaju razlikama i neguju dobar brak uprkos njima. Bivša teniserka se suočavala sa brojnim osudama da je prodala svoju veru i da je postala katolkinja, međutim oni su do sada uvek javno čestitali vernicima praznike po oba kalendara. 

Foto: Public

Jelena i Said din Drai
Said poštuje srpske običaje

Bivša modelsica Jelena bin Drai udala se za šeika Saida bin Draia, a venčanje su napravili po arapskim i srpskim običajima. Said je od Jeleninog brata morao da je kupi kako bi je oženio. 
- Moj brat se obratio prisutnima sa : „Samo da znate, dragi gosti, pre nego što počnem da prodajem mladu, moja sestra za mene nema cenu. Ali, ajde, krenimo sa milion dolara." Said je na to opsovao na tečnom srpskom. U međuvremenu, moj suprug je zvao moju majku Vasiljku da mu pomogne, a ona mu je doviknula: „Možeš i za džabe da je dobiješ, samo je već jednom vodi!" Peđa je sutradan ujutro došao da vrati Saidu pare jer je mislio da se moj suprug šalio kad mu je stavio svežanj novčanica u džep. Samo on i Said znaju za koliko novca me se familija Jakovljević napokon rešila - rekla je Jelena jednom prilikom. 
Ona je otkrila da se u njihovom domu praznuju brojni datumi.
- Mi sve praznike proslavljamo u duhu te tradicije čiji je praznik. Katolički Božić slavimo zato što je Saidova mama Engleskinja, potom pravoslavni i sve ostale praznike. Želim da naša deca budu internacionalnih shvatanja i da budu žitelji ovog sveta, a ne samo da se fokusiraju na određene stvari. Said se stopio sa našom tradicijom, tako da se i on raduje slavljima i praznicima. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija