• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/D.S.

08.03.2024

15:22

Konstrakta je za Dan žena dobila poklon za ceo život! Pevačica otkrila šta misli o 8. martu: "To je nešto između praznika i protesta"

Masha Bandjur

Estrada

Konstrakta je za Dan žena dobila poklon za ceo život! Pevačica otkrila šta misli o 8. martu: "To je nešto između praznika i protesta"

Podeli vest

Pevačica Ana Đurić Konstrakta govorila je na temu Dana žena, ali i nedavnog festivala "Pesma za Evroviziju" na kojem je pobedu odnela Teya Dora.

Širom sveta se 8. marta obeležava Dan žena, a ovaj praznik se često vezuje za poklone, iako ima mnogo dublje značenje.

Ana Đurić Konstrakta smatra da je ovaj praznik nešto između praznika i protesta, te da je svakodnevna borba žena za njihova prava više vezuju za 8. mart, nego pokloni i cveće.

Konstrakta je otkrila da podržava sve dame koje se zauzimaju za sebe.

Foto: Masha Bandjur

 

- Ovaj dan je nešto između praznika i protesta. Kod mene su tu pomešana osećanja - sa jedne strane ponos na žene koje su osvestile svoju poziciju i borile se za prava svih žena i, sa druge strane, ljutnje kad pomislim na samu ideju da ravnopravnost (da dodam, po svim osnovama) nije nešto što se podrazumeva, nego nešto za šta se treba boriti, što treba dokazivati. Obeležavanje Dana žena može da doprinose edukaciji na temu položaja žena i onda to ima smisla. Međutim, ovaj praznik se u velikoj meri pretvorio u puku prodaju parfema i cveća. Moj sin je rođen 8. marta, tako da se svakog osmog marta posvetimo njemu. Moj osmomartovski poklon je rešen doveka (smeh). Ako treba neku relaciju tu da napravim, onda bih rekla da je jako bitno da majke svojim sinovima pričaju o tekovinama feminizma - rekla je umetnica.

Konstrakta je otkrila da li bi se izjasnila kao feministkinja, te imaju li, po njenom mišljenju danas žene jednaka prava kao muškarci.

Foto: ATAIMAGES

 

- Nisam posvećena aktivistkinja, ali poštujem i zahvalna sam ženama koje i dalje skreću pažnju na to gde se sve krije neravnopravni odnos prema ženama. Mnogi bi rekli da je feminizam završio svoj posao u urbanim sredinama, ali smatram da i dalje i tu ima dosta posla. Neravnopravnost i odnos prema ženama se krije u govoru, u podrazumevanjima i konstrukcijama šta to žena jeste i šta nije, u nasleđu patrijarhalnog vaspitanja itd. Treba čuti šta aktivistkinje poručuju, dobre su namere iza toga. Svesna sam da je i ova vrsta aktivizma komodifikovana do neke mere, pa povremeno postaje odbojna, ali i to je neizbežno - istakla je Ana, pa dodala i kada se najviše oseća kao prava žena:

- Ne znam šta je to "prava žena". Za mene tako nešto ne postoji. Ono najženskije što osećam jeste možda ono što mi je priroda dala - hormonska slika i to što sam majka. Sve ostalo je društveni dogovor i moda. Zato feminizam ima i dalje puno posla. Rod nije viša istina, nego trend.

Pre Evrovizije se bavila muzikom, ali je više bila posvećena porodici. Sada je otkrila da li se žene često jednako opterete karijerom i porodicom, deluje da više to same sebi nameću.

Foto: Gordan Jović

 

- Ne nameću sebi žene ništa. Svako ostvaruje svoju samostalnost kroz posao i zaradu, a sa druge strane žene se suočavaju sa podrazumevanjem da su one te koje brinu o domaćinstvu. Svako ko je vodio domaćinstvo zna da tu ima dosta posla, koji nije plaćen. Svako ko je ostao u kući da vodi računa o deci, zna koliko tu ima posvećivanja. I ako ne postoji zajednički dogovor i poštovanje tog rada i posvećivanja, onda taj koji vodi domaćinstvo (kod nas je to u najvećem broju slučajeva žena), nema dostojanstven položaj. Eto i to je bitna tema za koju se feministkinje bore - rekla je ona, pa otkrila svoje impresije o takmičenju "Pesma za Evroviziju", te kako joj se dopala Teya Dora:

- "PZE" je i ove godine imao odličnu produkciju, takmičari su dali svoj maksimum u svakom pogledu. Mislim da smo izabrali odličnu pesmu, modernije produkcije, a čija poruka mira i nade može da prodre do evropske publike u ovom trenutku, kada postoje ratovi na više frontova. Sa druge strane može da se posmatra i lično, kao borba za smislom koju je verovatno svako iskusio u životu. Teya sjajno nosi pesmu, budući da je i sama autorka i to joj daje posebnu vrednost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija