• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer/A.S.

20.03.2024

12:11

Ove javne ličnosti su pobedile rak dojke! Vodile životnu bitku iz koje su izašle kao heroine

Shutterstock, Aleksandar Jovanović Cile, ATA Images

Estrada

Ove javne ličnosti su pobedile rak dojke! Vodile životnu bitku iz koje su izašle kao heroine

Podeli vest

One su svojom hrabrošću, borbenošću i upornošću uspele da pobede najgoru bolest i sada služe kao primer drugim ženama koje prolaze kroz istu životnu bitku.

Među značajnim datumima Kalendara javnog zdravlja je i 20. mart - Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, čijim se obeležavanjem podstiče veća pažnja javnosti na rasprostranjenost ove bolesti. Cilj obeležavanja ovog datuma je i podizanje svesti javnosti o značaju i prevenciji ranog otkrivanja i pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke. 

Foto: Shutterstock

 

Mnoge javne ličnosti pobedile su ovu opaku bolest i sada drugim ženama služe kao primer kako se u najtežim trenucima treba boriti lavovski. 

Kija Kockar

Voditeljka "Informer" televizije, Kija Kockar, svojevremeno je otkrila da je imala tri tumora koja je sasvim slučajno napipala. Ona se odmah obratila doktoru, nakon čega je operisana i ustanovljeno je da su tumori benigni, odnosno "dobroćudni". 

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

- Dogodilo se to da sam sasvim slučajno napipala neke kvržice na grudima. Nije mi bilo svejedno, jer znam da to može značiti mnogo toga. Odmah sam zakazala pregled kod mog doktora i ultrazvuk je pokazao da imam tri tumora. Usledio je i niz drugih pregleda, a na svu sreću ustanovljeno je da su tumori benigni - pisala je tada Kija.

Kija važi za nekoga ko, putem svojih mreža, skreće pažnju ženama da idu na redovne kontrole. 

Tina Ivanović

Pevačica Tina Ivanović nekoliko puta je operisala kancer. Sve operacije su na svu sreću prošle uspešno, ali joj tada nije bilo ni malo lako dok se borila sa opakom bolešću. 

Foto: ATAimages

 

- Imala sam tri operacije. Plakala sam kao kiša kad sam saznala za bolest. Sve mi se srušilo. Osećala sam strah, bes i tugu. Nije bilo lako, ali, hvala Bogu, sad je sve u redu. Kontrola je najvažnija - poručila je Tina.

Anabela Atijas

Pevačica Anabela Atijas operisala je rak dojke kada je imala samo 20 godina. Ona je sama napipala kvržicu, nakon čega je odmah otišla na pregled, posle kojeg je usledila operacija i hormonalna terapija u trajanju od nekoliko meseci. 

Foto: ATAIMAGES

 

- U Švedskoj je zakonom propisano da žene starije od 30 godina moraju da idu na pregled, na mamografiju, a ja sam se družila sa devojkama tih godina, koje su mi pričale o tome. Tako sam jedne večeri posle povratka iz grada, dok sam se tuširala, napipala kvržicu, odmah me je uhvatila panika, probudila sam mamu i sutra smo otišli na pregled, a u roku od dva dana su mi urađeni biopsija i operacija. Nekoliko meseci sam bila na hormonalnoj terapiji i uspešno se oporavljala, jer je tumor otkriven na vreme, sve je prošlo bez posledica - rekla je Anabela. 

Ivana Žigon

Lekari su glumici Ivani Žigon u 38. godini saopštili da ima rak dojke, te je nakon operacije, prilikom koje joj je dojka uklonjena, primala terapije koje su je odvele ka izlečenju.

Foto: ATAimages

 

- Dvanaesti dan posle operacije igrala sam Nastasju Filipovnu u "Idiotu", na sceni Narodnog pozorišta. Tri sata sam plesala, glumila, smejala se, a u publici je sedeo i profesor koji me je operisao. I danas sam mu na svemu zahvalna. Zaljubljena sam u život. Tome me je tata naučio. On je preživeo logor Dahau i sa četrnaest godina shvatio koliko vrede zdravlje i sloboda. Nije priznavao bolest, niti je to meni dozvolio - rekala je Ivana. 

Verica Šerifović

Pevačica Verica Šerifović je 2018. godine operisala rak dojke i pobedila opaku bolest. Verica nikada nije krila da joj je bilo teško kada je saznala za bolest, ali je uz pomoć lekara i ćerke Marije prebrodila teške trenutke i izlečila se. 

Foto: ATAIMAGES

 

- Na sreću, otkriveno je sve na vreme. U tom trenutku tumor je bio mali. Operacija je, srećom, bila brzo zakazana, pa je taj najveći stres brzo prošao. Želim svim ženama da savetujem da rade samopregled grudi jer sam ja upravo tako otkrila bolest na vreme. Tada nije ništa strašno - govorila je Verica svojevremeno. 

Suzana Petričević

Glumica Suzana Petričević je 2016. godine, dok je bila na moru, napipala kvržicu, a nakon povratka u Beograd odmah je otišla kod doktora. 

Foto: ATAimages

 

- Operisana sam 15 novembra, urađena mi je poštedna operacija dojke (hirurški zahvat kojim se uklanja tumor iz dojke i deo zdravog okolnog tkiva i limfnog čvora ispod pazuha). Nikada neću zaboraviti trenutak kada mi je posle buđenja lekar saopštio da su mi limfni čvorovi čisti, ali da ipak moramo da sačekamo histopatologiju. Njegova prognoza ipak je bila poztivna. Tih 15 dana čekanja bili su mi najduži u životu -  ispričala je Suzana.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14