• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/24sedam/D.G.

03.05.2024

15:29

"Melem je za dušu kad je cela porodica na okupu": Cakana ispričala kako farba jaja, pa se prisetila detinjstva i Vaskrsa na Kosovu i Metohiji

Maša Banđur

Estrada

"Melem je za dušu kad je cela porodica na okupu": Cakana ispričala kako farba jaja, pa se prisetila detinjstva i Vaskrsa na Kosovu i Metohiji

Podeli vest

Pevačica Dragica Radosavljević Cakana poštuje sve pravoslavne običaje koje je naučila još u rodnoj Kosovskoj Mitrovici, a Vaskrsa na Kosmetu seća se sa osmehom na licu.

Veliki petak je za hrišćane najtužniji dan kada se sećaju događaja koji su prethodili Hristovom raspeću, ali i dan kada se farbaju jaja i vrše pripreme za najradosniji hrišćanski praznik.

Dragica Radosavljević Cakana poštuje sve pravoslavne običaje koje je naučila još kao mala u rodnoj Kosovskoj Mitrovici i preferira farbanje jaja u lukovini i drugim bojama.

Foto: ATA Images

 

- Jaja farbam bojama, a obavezno i crvenom. Koristim i tradicionalnu tehniku, jedan deo spremam u lukovini. Kad imam vremena, pustim mašti na volju. Takođe, znam da može da se ofarbaju i flomasterima, ali da se to uvije u ubrus. Naravno, prvo obojim čuvarkuću i to jaje čuva kuću. Ostavljamo je da stoji do sledeće godine i da nam donese zdravlje i sreću - rekla je Cakana za 24sedam.

Pevačica i sada pokazuje umeće u kuhinji kada se približe praznici, ali je ranije, kako kaže, bila aktivnija. Više je spremala, znala je sama da umesi i ispeče pogaču. Kako kaže, u poslednje vreme jaja farba njena unuka Dunja, a pevačica ističe da je "melem za dušu i oči je kada je cela porodica okupljena".

Foto: ATA Images

 

S obzirom na to da pevačica, koja najčešće izvodi izvorne pesme, potiče sa Kosova i Metohije, ispričala je kako je nekad to izgledalo u južnoj pokrajini kada je bila dete.

- Tamo imam veliku familiju i farbala se ogromna količina jaja. Stariji su znali da kriju jaja od nas dece jer mi sve polupamo. Deca smo, zanimljivo nam je sve bilo, igrali smo se i bilo nam je lepo - kaže ona sa osmehom evocirajući uspomene.

- Tada je, naravno, bilo velikog spremanja. Odem kod jedne strine koja pravi pogaču, pa kod druge, ona pravi tortu... Obožavali smo da dobijamo sitne poklončiće za Vaskrs. Tog dana obučemo najbolje što imamo i uživamo sa dragim ljudima. Atmosfera je slična Božiću, samo što je za Vaskrs uvek lepo vreme, raspali se i roštilj - podsetila se Cakana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Terzić: Stefanović i Đilas žele da zaustave napredak Srbije! Narod je takve političke pajace prezreo, a vreme ih je odavno pregazilo!
Politika

Terzić: Stefanović i Đilas žele da zaustave napredak Srbije! Narod je takve političke pajace prezreo, a vreme ih je odavno pregazilo!

Nema tih izbora, niti će ih ikada biti, koji bi od omiljenog autošovinste Viole fon Kramon i trgovca srpskim nacionalnim interesima poput Đilasovog potrčka Borka Stefanovića napravili pobednika. Narod je takve političke pajace prezreo, a vreme ih je odavno pregazilo, isakao je član Predsedništva Srpske napredne stranke Miloš Terzić.

04.07.2024

09:16

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija