• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/D.G.

11.05.2024

18:16

Novi skandal u Malmeu! Španski novinar tvrdi da su mu kolege iz Izraela pretile zbog Palestine! (VIDEO)

printscreen/twitter

Estrada

Novi skandal u Malmeu! Španski novinar tvrdi da su mu kolege iz Izraela pretile zbog Palestine! (VIDEO)

Podeli vest

Kontroverze oko takmičenja za pesmu "Evrovizije"rastu nakon što je španski novinar izneo tvrdnju da su izraelske kolege pokušale da ga zastraše.

Takmičenje se ove godine održava usred sve napetije političke klime dok se izraelsko-palestinski sukob nastavlja u Pojasu Gaze. Ovo je dovelo do višestrukih protesta entuzijasta "Evrovizije" koji postavljaju pitanja i ne slažu se sa učešćem izraelske pevačice Eden Golan na takmičenju.

Foto: Printscreen/Twitter

 

Eden se kvalifikovala u finale Evrovizije ovog četvrtka, 9. maja, nakon javnog glasanja, ali je njena pobeda stigla nekoliko sati nakon što su propalestinski demonstranti izašli na ulice Malme. Nažalost, nakon toga tenzije se nisu smirile, a cela situacija se samo još više zakomplikovala.

U petak, 10. maja, španski novinar i aktivista Huan Mafdez podelio je zabrinjavajući video na platformi X, priznajući u svom videu da se "nikad nije osećao tako nesigurno" na "Evroviziji" tokom 11 godina koliko prati ovaj događaj, piše "Miror".

 

 

 

- Za jedanaest godina koliko sam pratio Evroviziju, nikada se nisam osećao tako nesigurno na festivalu. Nekoliko izraelskih novinara je odlučilo da me zastraši i izgrdi što sam vikao Slobodan za Palestinu, posle probe Izraela - napisao je Huan i dodao "Neće moći da nas uplaše, neće moći da nas ućutkaju".

Huan je svoj gest objasnio u svom videu, navodeći:

- Kao građanin, verujem da ne možemo da ćutimo.

Foto: profimedia

 

Kada je posle probe Izraela uzviknuo "Sloboda Palestini", tri izraelska novinara su mu prišla, tvrdi Huan i naredila mu da napusti mesto događaja. Trojac je fotografisao Huana i zapretio mu osvetom na društvenim mrežama.

- Mislim da se prema njima ponašamo sa velikim poštovanjem, mi jednostavno mirno protestujemo. Ne zastrašujemo, ne radimo ništa protiv njih - objasnio je Huan.

 

 

Ovo je bilo dovoljno da španska delegacija "Evrovizije" objavi zvanično saopštenje u kojem podržava novinara nakon što se obratila Evropskoj radiodifuznoj uniji. "Španska delegacija iz @eurovision_tve prenela je @EBU_HK svoju posvećenost slobodi štampe i mišljenja i zahtevala da @Eurovision obezbedi njeno poštovanje", zahtevali su Španci.

Ova vest ostala je u pozadini skandala oko diskvalifikacije holandskog izvođača Jost Klajna.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija