• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/I.M.

04.09.2024

14:25

"Čačak je voleo više od sebe!" Ispovest Borinog najboljeg prijatelja s kojim je drugovao skoro sedam decenija: "Nisam dobro..."

ATAIMAGES

Estrada

"Čačak je voleo više od sebe!" Ispovest Borinog najboljeg prijatelja s kojim je drugovao skoro sedam decenija: "Nisam dobro..."

Podeli vest

Boru Đorđevića mnogi su poznavali, ali niko kao Prle Savić, Čačanin sa kojim je Bora odrastao, napravio prvi bend, radovao se i tugovao.

Smrt najboljeg prijatelja Savića je jutros zatekla u čačanskoj bolnici gde inače radi kao lekar, patolog. Skoro sedamdest godina dvojica Čačana jedan drugom su poveravali tajne, pričali o deci i porodici, smejali se i retko plakali. Obojica vedrog duha, uvereni da će mladost trajati večno, poslednjih meseci neprekidno su bili na telefonskoj vezi Čačak - Ljubljana. Sve dok Borin telefon nije utihnuo.

Foto: Ataimages

 

- Jutros nisam dobro i dan mi nije dobar. Ma koliko da sam znao kakav će biti konačan ishod njegovog stanja, nekako sam se potajno nadao da će se izvući, verovao sam - priča gotovo kroz suze čačanski lekar koji je ponajbolje bio upućen u Borinu bolest sa kojom se lavovski borio.

- Znajući koliko je neizmerna njegova vezanost za Čačak, zato smo mu i ponudili da dođe u rodni grad. Bora je Čačak voleo čini mi se više od sebe. Da poslednje dane provede kraj Morave, nije stigao. Čak je i njegova sadašnja supruga Dubravka, koja je divna žena, često inicirala njegove dolaske u Čačak. Čini mi se da je on rodni grad i sve nas sa kojima je odrastao doživlljavao iz pesničke perspektive. Kao večitu neostvarenu želju, opd koje nikada nije odustao - priča dr Savić koji dodaje da Bora i Čačak imaju jednu zajedničku crtu, "buntovni i nepredvidivi, dok im ne nađeš žicu".

Foto: I.M.

 

Proslavljeni muzičar i čačanski patolog su zajedno proveli detinjstvo i ranu mladost, zajedno išli u Gimnaziju. Upravo ti gimnazijski dani i mladalački nestašluci su doprineli da Bora s porodicom napusti rodni grad. Dr Savić je naravno bio deo i te priče.
- Želeli smo da kupimo instrumente, pa smo do njih došli na jedan neprimeren način, ne bih sada o tome. U to vreme je to bio skandal u malom gradu, obojica smo kažnjeni, grešku smo ispravili, ali su Borini odlučili da se odsele iz grada. I pored toga, ostali smo nerazdvojni čitav život - kazao je Borin prijatelj, za koga mnogi Čačani znaju da mu se našao onda kad niko nije.

Rok zvezdu je svih ovih godina pratio turbulentan tempo života. Gde god je odlazio pronosio je glas o Čačku, gradu koji mu nikada nije oprostio dečji nestašluk. 

Foto: Informer

 

- Čačani obično drugima ne praštaju ono što sebi odavno jesu. Moj Bora je ovaj grad voleo više od svega, nikome od nas nije bilo jasno zašto. Sada mi je srce na mestu kada znam da će ovde biti sahranjen, jer znam da je to želeo. Jednom smo se uz dobro pivo zajedno smejali kada smo čitali vest da su sa groba Džima Morisona u Parizu fanovi stalno krali zemlju i odnosili sa groba, pa su tamošnje vlasti grob morali da betoniraju. Rekao sam mu, tako će i tebi i ti su yveyda, a on se beskrajno na to smejao - kaže sagovornik. 

Svaki Borin dolazak u Čačak ili Srbiju, prijatelji su koristili da se sretnu, porazgovaraju, bratski zagrle. Međutim svoj poslednji dogovoreni susret nisu uspeli da realizuju. 

- Bora je nedavno prodao stan u Beogradu i kupio kući na Avali. Dogovarili smo se da se okupimo u njegovom novom domu, ali se to zbog njegove bolesti nije ostvarilo. Kupio je kuću u kojoj je stigao da bude svega tri dana - priča prijatelj rok legende, koji je i sam muzičar, roker s Morave.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Preminula glumica Rada Đuričin u 91. godini
Kultura

Preminula glumica Rada Đuričin u 91. godini

Danas je u Beogradu preminula Rada Đuričin, jedna od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumica i dugogodišnja članica ansambla Jugoslovenskog dramskog pozoršta, saopštilo je pozorište.

04.09.2024

13:13

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija

Ovde se čuva jedna od najvećih svetinja Srbije! Istorija koju malo ko zna: Nekada je bio bolnica, a sada jedan od najlepših manastira
Srbija

Ovde se čuva jedna od najvećih svetinja Srbije! Istorija koju malo ko zna: Nekada je bio bolnica, a sada jedan od najlepših manastira

Fruškogorski manastiri nisu samo mesta duhovnosti koja se pohode svaki put kada je potrebno pronaći utočište i duševni mir, već i značajni centri istraživanja i proučavanja prošlosti. Zahvaljujući istrajnosti i kontinuitetu postojanja, oni danas baštine i od zaborava čuvaju neke od najvažnijih priča iz davnina, značajnih kako za Frušku goru, tako i za Vojvodinu i čitavu Srbiju.

03.09.2024

23:07