• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.09.2024

10:38

Završena komemoracija Bori Đorđeviću: Uskoro počinje opelo legendarnom muzičaru

wikipedia-ataimages

Estrada

Završena komemoracija Bori Đorđeviću: Uskoro počinje opelo legendarnom muzičaru

Podeli vest

Bpra Đorđević preminu je 4. septembra, a danas će biti sahranjen na Centralnom groblju u Čačku.

Legendarni muzičar Bora Đorđević, poznat i kao Bora Čorba, danas će prema sopstvenoj želji biti sahranjen u rodnom Čačku, a pre sahrane održaće se komemoracija koja će početi u 11.00 časova u Domu kulture.

 

12.04 - Nikola Selaković, ministar kulture u Vladi Republike Srbije održao je govor.

- Teško mi je, ali moram da se oprostim u ime predsednika Vučića od našeg legendarnog Bore. Bora je živeo ono što je pevao, a mi smo živeli u tim pesmama i doživljajima. Rečima je slikao onako baš kako jeste, sve izgleda lako kada su geniji sa nama, a sada znamo koliko je to teško. On je opominjao i jadovao nas, uvek sa mnogo ljubavi za svoju zemlju. Podelio nam je širinu svog dara i učinio nas da stvarno živimo. Spojio je mnoge generacije, vitez, Čačanin, zvezdaš, Srbin, roker. Tražimo od njega oprost za sve kada smo ga uvredili. Učio nas je i učio je mnoge. U nadi da će iz njegovih stihova izaći mnoga pokolenja koja će stvarati i voleti Srbiju kao što je on činio. Neka mu je večna slava i hvala, neka nas gleda sa anđelima - rekao je Selaković. 

11.55 - Dragi Jelić, osnivač YU Grupe, oprostio se poslednji put od svog prijatelja i kolege Bore Đorđevića

- Vi koji ga dobro znate, koji ste došli danas da zajedno odamo počast čoveku koji nikada nije bio namršten i uvek je bio raspoložen, odličan pesnik. Moram da se setim nekih momenata i detalja. Jednom prilikom sam mu rekao, onaj tekst koji si napisao, "a banki je 7", prošlo je već to vreme, banki je osam već. Razgovarali smo preko telefona, a on je tada zaćutao i dao sebi vreme da razmisli. Rekao mi je da pevam banki je osam, a da kad zaćutim publika će znati šta da mi odgovori. Usaglasili smo se da taj tekst ostane u orginalu. S obzirom da sam 10 godina stariji od Bore, imam još nekoliko godina. Boro, ako postoji mesto gde možemo da se sretnemo, srešćemo se jednog dana, dotle zbogom - rekao je čuveni roker.

11.45 - Prisutnima se obratio i Vicko Milatović, jedan od osnivača "Rilblje čerbe". 

11.41 - Nikola Zorić, član "Riblje čorbe", održao je emotivni govor.

- Dragi prijatelji, imao sam tu čast da u okviru grupe "Riblja čorba" budem uz Boru pune 22 godine, da ga upoznam i da ga shvatim.  Bore više nema, svet ga više nema, obezglavljeni smo - to su rečenice koje će zauvek ostati u mom sećanju. Pre tri godine Bora je napisao pesmu za naš poslednji album. Bilo je teško ispratiti njegove duboke misli i emocije. Album "Ljubav i smrt" ostaće nam kao zaveštanje da ga podelimo sa vama. Porodica Bore Đorđevića i grupa Riblja čorba imaće tu čast i odgovornost da Borine uspehe, priznanja i dostignuća čuvaju i neguju sa posebnom pažnjom, na pravi način.

11.26 - Gradonačelnik Čačka i Borin prijatelj održao je govor.

- "Biti Čačanin je stanje duha", tako si govorio. Sve što si naučio naučio si u Čačku. Voleo si svoj rodni grad svakoga dana, gde god da si se zadesio. Nikada nisi zaboravio mesto na kom si odrastao. Ponosni smo što smo imali ovakvog umetnika, čoveka, rodoljuba i patriotu. Govorio si: "Prvo sam Čačanin, Srbin, pa tek potom roker". Bio si buntovnik i sa i bez razloga, ali u vek pravo u oči i lice. Svrstao si se uz veliku Nadeždu Petrović i Disa i velikane koje je Čačak iznedrio. Imao sam tešku dužnost da te ubeđujem da ne idemo na groblje, da će doći kad-tad. Uspevao sam godinama da te ubedim u to. Sam si odabrao svoju večnu kuću. Šarmer, nestvarno dobar čovek, plemenit, koji je utemeljio rok kulturu u čitav region. Mi Čačani možemo samo da mu budemo zahvalni.

Foto: Informer

 

11.10 - Rok muzičar i Borin kolega Goran Šepa, poznatiji kao Gale Kerber, došao je na komemoraciju.

Foto: Informer

 

10.59 - Došao je i Nikola Selaković, ministar kulture u Vladi Republike Srbij

10.55 - Na video-bimu se prikazuju Borine fotke.

10.53 - Boris, Đorđevićev sin, sa suzama u očima prima saučešća.

10.52 - Borina supruga Dubravka je vidno utučena stigla na komemoraciju i sve vreme plakala.

Foto: Informer

 

10.47 - Stigao je Zoran Dašić Daša, muzičar i vođa grupe "Legende".

Foto: Informer

 

10.44 - Od muzičara došao je i Dejan Petrović, srpski trubač.

Foto: Informer

 

10:35 - došao je i gradonačelnik Čačka, Milun Todorović.

Foto: Informer

 

10:32 - Među prvima je na komemoraciju stigao Borin kolega i prijatelj Miroslav Ilić.

10: 28 - I dalje je otvorena knjiga žalosti u koju se građani neprestano upisuju.

Podsetimo, Bora je preminuo nakon petnaestodnevne borbe za život u bolnici u Ljubljani u kojoj je živeo, ali će biti sahranjen u Srbiji.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Momirović podelio sjajne vesti: Akcija "Najbolja cena" je podrška građanima da proizvode kupe po najnižim cenama! (FOTO)
Društvo

Ministar Momirović podelio sjajne vesti: Akcija "Najbolja cena" je podrška građanima da proizvode kupe po najnižim cenama! (FOTO)

Na akciji „Najbolja cena“ građani imaju priliku da kupe proizvode po znatno nižim cenama, što omogućava porodicama da ostvare značajne uštede u svojim budžetima, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon što je danas obišao proizvode na akciji „Najbolja cena“ u maloprodajnom objektu „Aroma“ u Novoj Pazovi.

07.09.2024

14:09

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija