• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. IVANČEVIĆ

07.07.2020

21:02

Milorad Ulemek Legija ušao je u ISTORIJU SRPSKOG PRAVOSUĐA I TO ZBOG JEDNE STVARI, a evo sa koliko godina bi MOGAO DA IZAĐE NA SLOBODU

Vesti

Milorad Ulemek Legija ušao je u ISTORIJU SRPSKOG PRAVOSUĐA I TO ZBOG JEDNE STVARI, a evo sa koliko godina bi MOGAO DA IZAĐE NA SLOBODU

Podeli vest

Viši sud u Beogradu odlučio je da bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija (52) i naredne dve godine ostane u strogoj izolaciji u najčuvanijem delu zatvora "Zabela", takozvanom "Alkatrazu"!

Legija je u tako strogom zatvorskom režimu već 16 godina, ali će i dalje biti uskraćen za pojedine privilegije, koje važe za osuđenike u "otvorenijim" paviljonima. To se odnosi na češće kontakte sa spoljnim svetom, angažman u nekoj od radionica, izlazak u šetnju u krugu zatvora, pa i pravo na "ljubavnu sobu".

Disciplinovan, ali..
Predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović se u obrazloženju ove odluke pozvao na članove 19 i 20 Zakona o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala. To znači da su relevantni državni organi procenili da je Legija i dalje bezbednosno opasan i da bi mogao da nastavi sa kriminalnim aktivnostima!
- Predsednik suda na svake dve godine po službenoj dužnosti ispituje da li i dalje postoje razlozi za zadržavanje u Posebnom odeljenju ("Alkatraz", prim. aut.). Odluka se donosi na osnovu činjenica i dokaza iz izveštaja zatvora, policije i službi bezbednosti, kao i mišljenja tužioca - precizirao je za Informer izvor iz suda.

Nije poznato zbog čega se konkretno i danas smatra opasnim prebacivanje Ulemeka u neki drugi zatvorski paviljon, odnosno, kakva je procena bezbednosnih službi. Interesantno je da su 2016. nadležni iz uprave "Alkatraza" istakli da je on "zaslužio da dobije blaži tretman, jer je disciplinovan i primeran osuđenik", ali su ostale službe procenile "da se za to još nisu stekli uslovi".
Legijina odbrana i ovaj put ima pravo žalbe predsedniku Apelacionog suda u roku od tri dana od prijema rešenja. Poslednjom žalbom od pre dve godine najpoznatiji srpski osuđenik uspeo je da se izbori za pravo da se sa članovima najbliže porodice viđa direktno, a ne preko neprobojnog stakla, kao što je to ranije bio slučaj.

Foto: Informer

 


Ulemeku, međutim, nije odobreno da koristi "ljubavnu sobu", koju je tražio pozivajući se na Ustavom zagarantovano pravo o planiranju porodice, izrazivši veliku želju da dobije još jedno dete, iako iz dva braka ima četiri ćerke. Sa njima se, inače, povremeno viđa, kao i sa suprugom i rođenim bratom. Majka mu je u međuvremenu umrla.


Na slobodi sa 76!
Inače, to što se Legija već punih 16 godina nalazi u samici je presedan, jer nijedan osuđenik u Srbiji nije toliko dugo bio u strogoj izolaciji. Od 2. maja 2004, kada se predao posle jednogodišnjeg bekstva, bio je na sopstveno insistiranje sam u pritvorskoj ćeliji Okružnog zatvora u Beogradu. Potom je 11. jula 2010. postao prvi stanovnik adaptiranog "Alkatraza", u kojem već 10 godina samuje pišući knjige.
Osuđen je četiri puta na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora - zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića, krivičnih dela "zemunskog klana", četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali, kao i ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi. Oslobođen je u postupku za organizovanje navodne pobune JSO iz 2001.
Iz zatvora će izaći tek kad napuni 76 godina, pošto mu je preostalo da odsluži još punih 24! 


Svedočio protiv četvorice iz DB za ubistvo Ćuruvije


Od januara 2014. u medijima se spekulisalo da bi Milorad Ulemek mogao da bude "nagrađen" i prebačen u "Sedmi paviljon" zbog saradnje u istrazi ubistva novinara Slavka Ćuruvije 1999. i otkrivanja njegovih egzekutora. Tužilaštvo je te napise demantovalo, tvrdeći da on zauzvrat nije tražio nikakve privilegije, niti su mu one nuđene.
Zahvaljujući Legijinom iskazu, posle punih 15 godina došlo se do imena učesnika ovog zločina. Na optužnici su se tako našla četvorica bivših pripadnika DB - Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji su u aprilu prošle godine osuđeni na ukupno 100 godina zatvora. Neposredni ubica, međutim, ostao je nepoznat. U naredna tri dana pred Apelacionim sudom biće iznete žalbe na ovu presudu.
Ostaće upamćeno da je na suđenju optuženima za ubistvo Ćuruvije bivši komandant JSO ostao pri iskazu iz istrage, ali je odbio da odgovara na sva dodatna pitanja. Na pitanje tužioca da li je uplašen i da li je dobijao pretnje Ulemek je odgovorio:
- Ja uplašen?! Ne! A pretnje dobijam već 15 godina. Nemojte vi da se brinete zbog toga, sve ću sam da rešim!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 3 godine

A od koga je dobio pretnje od navodnih organizatora i počinioca ubistva Čuruvije ili od onih koji su mu izdiktirali koga da okrivi i šta da kaže?

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59