• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

04.08.2020

23:25

MISTERIOZNI TITO IZ SRBIJE MOĆNIJI ČAK I OD EL ČAPA! Najtraženiji narko-bos u Latinskoj Americi i dalje izmiče potrazi DEA!

Vesti

MISTERIOZNI TITO IZ SRBIJE MOĆNIJI ČAK I OD EL ČAPA! Najtraženiji narko-bos u Latinskoj Americi i dalje izmiče potrazi DEA!

Podeli vest

Misteriozni Srbin, poznat samo pod nadimkom Tito, važi za jednog od najjačih i najtraženijih narko-bosova u Latinskoj Americi, i za njim godinama tragaju američka Uprava za suzbijanje narkotika (DEA) i južnoameričke bezbednosne službe!

Titov identitet je nepoznat, kao i njegov lik, ali njegova moć na svetskom nivou, smatra se, prevazilazi onu koju je imao zloglasni El Čapo, šef meksičkog narko-kartela Sinaloa!

 

Prioritet

Tito je postao jedan od prioriteta DEA. Rođen je u Srbiji, ima između 45 i 50 godina
Policijski agent

Trenirao boksere

Južnoamerički mediji prenose da je Tito dobio nadimak po pokojnom predsedniku Jugoslavije Josipu Brozu. Neki njegovi saradnici su uhapšeni ili ubijeni, ali nijedan ga do sada nije ocinkario.
O njegovom "liku i delu" prvi put je u decembru prošle godine govorio agent Orion Intelihense, policajac specijalne južnoameričke policijske grupe Dirandro, koja zajedno s DEA traga za ovim Srbinom:
- Tito je postao jedan od prioriteta DEA. Rođen je u Srbiji, ima između 45 i 50 godina. Postao je lider u organizaciji prekookeanskog šverca, jer je uspostavio odlične kontakte s vrhom kolumbijskih kartela. Saradnici su mu mahom iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske...

Foto: AP/Photo


Iako se o Titu malo zna, iz istrage je ipak procurio poneki detalj iz njegove biografije. Prema pisanju medija, njegov "razvojni put" je bio veoma interesantan - od bokserskog igrača i trenera, preko distributera lekova, do jednog od ključnih igrača za međunarodni transport tona i tona kokaina!


"Srbin je pre deceniju bio trener uspešnih profesionalnih boksera u Srbiji. U često mutnom svetu boksa uspostavio je kontakte sa južnoameričkim dilerima droge. Za kratko vreme počeo je da se bavi lekovima, proizvedenim u Boliviji, Kolumbiji i Peruu, kojima je snabdevao evropsko tržište", navodi se na jednom od portala.


Navodno je na početku svoje kriminalne karijere u Južnu Ameriku slao ljude koji su sklapali i nadgledali poslove umesto njega. Dok je radio sa lekovima, kako se dodaje, Tito je shvatio da je najbolji način da "roba" sa južnoameričkog kontinenta stigne u Evropu preko komercijalnih brodova, kojima je prva stanica luka Antverpen u Belgiji.


Jedan od Titovih ljudi, koji je u Južnu Ameriku poslat radi kontrole pošiljke droge, jeste i Zoran Jakšić (58). On je osuđen u aprilu 2019. na 25 godina zatvora, ali "šefa" nije otkrio. Jakšić je uhapšen godinu dana ranije, u velikoj akciji koju je predvodila pomenuta jedinica Dirandro, kada je iz Perua sa lažnim dokumentima pokušao da pređe u Ekvador.

Foto: AP PHOTO


Titov čovek bio je i bokser David Cufaj, koji je 2017. uhapšen kada su zaplenjene dve tone kokaina, vredne 800 miliona evra. Ubrzo je pušten da se brani sa slobode, a tu mogućnost dobio je na osnovu rodbinskih veza koje navodno ima u Peruu, ali i bankovnih transakcija i akreditacije za rad u jednoj rudarskoj kompaniji. Nije prošlo mnogo, a Cufaj je nestao bez traga.


Poreklo iz Sarajeva?
Rame uz rame sa Cufajem poslovao je i Smail Šikalo, koji je takođe uhapšen zbog kokaina. Peruanski mediji o njemu su pisali kao o velikom igraču koji ima značajnu ulogu u transportu kokaina u Evropu. Zanimljivo je da su obojica odrasli u istoj ulici u Sarajevu i da su, baš kao i Tito, godinama zajedno trenirali boks.
Jedna od skorašnjih zaplena kokaina koja se dovodila u vezu sa Titom dogodila se sredinom prošle godine u Pijuri u Peruu. U policijskim evidencijama navedeno je da je Titov saučesnik u švercu bio poznati automobilista Fernando de Olazabal, za kog se sumnja da se skriva u SAD. 

El Čapo osuđen na doživotni zatvor

Meksički narko-bos Hoakin Gusman (65), zvani El Čapo (na španskom "kratki", zbog niskog rasta), osuđen je prošlog leta u Njujorku na doživotnu kaznu i na još 30 godina zatvora po optužnici za trgovinu narkoticima, ubistva, otmice i druga krivična dela! El Čapo je 2003. godine postao vođa narko-kartela Sinaloa, posle hapšenja njegovog rivala Osijela Kardenasa, koji je upravljao Zalivskim kartelom. Do februara 2014. važio je za "najmoćnijeg trgovca drogom na svetu", kako su ga nazivali zvaničnici američkog ministarstva finansija.

U pojedinim krugovima smatra se da je El Čapo premašio uticaj koji je imao kolumbijski narko-bos Pablo Eskobar i da je dostigao uticaj koji je pre Drugog svetskog rata imao američki gangster Al Kapone. Uhapšen je konačno u januaru 2016. u Meksiku i izručen u SAD godinu dana kasnije. Pre toga, u dva navrata je uspeo da pobegne iz strogo čuvanog meksičkog zatvora. Prvi put 2001. tako što su ga izneli u korpi za prljav veš, a drugi put kada su njegovi saradnici iz kartela iskopali do njega kilometar i po tunela!


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59