• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

13.09.2020

17:57

(FOTO) GENERAL OJDANIĆ SAHRANjEN UZ ZVUKE MARŠA NA DRINU: Na večni počinak ispraćen uz vojne počasti

Vesti

(FOTO) GENERAL OJDANIĆ SAHRANjEN UZ ZVUKE MARŠA NA DRINU: Na večni počinak ispraćen uz vojne počasti

Podeli vest

U hladu velikog hrasta u porti Ravanjske crkve, uz zvuke počasnog plotuna i truba pesmama Marš na Drinu i Tiho noći, sahranjen je general Dragoljub Ojdanić

Pored najuže porodice, supruge Ljubine, ćerke Milojke, unuka Dragoljuba i Milana, sahrani je prisustvovao visoku vrh Vojske Srbije, predstavnici Ministarstva odbrane, kolege u penziji, prijatelji i mnogobrojni meštani i prijatelji.

Foto: Z.G.

Na gorblju posmrtni ostaci generala Ojdanića pa do mesta gde će se očitati opelo isrpatili su ga trubači sa pesmom “Otišla si Danijela”.

Sveštenik je govorio o zaslizi generala Ojdanića za razvoj rodnog sela Ravni, izgradnji puteva i vodovoda, kao i obnavljanju Ravanjske crkve, čiji je ktitor i sam bio.

Poslednje reči pozdrava uputio je general u penziji Ljubiša Diković u ime prethodnih načelnika Generalštaba vojske i ratnih vojnih veterana.

- Napušta nas general armije u penziji, magistar, vojnik i patriota, načelnik Genral štaba i ministar odbrane, znameniti Užičanin, čovek posvećen pozivu i državi, porodici, svom Užicu i rodnom kraju, svom selu Ravni u kome će i počivati – rekao je Diković.

Foto: Z.G.

On je dodao da je general Ojdanić za svojih 79 godina života “i lepog i teškog, časnog i dostajanstvenog, dobio je sve bitke i savladao sve teškoće, ali izgubio je onu koji niko dobiti ne može”. Podsetio je na želje Ojdanićevih roditelja da postane učitelj, ali od žarke želje da postane vojnik i oficir, upisao je vojnu školu. Kroz njegov životni put i karijeru, od komandira pešadijskog odeljenja pa do načelnika Genralštaba i ministra vojnike, Ojdanić je prošao kroz granizone u Đakovici, Prizrenu, Prišitni, Užicu i Beogradu. Odlikovan je mnogim ordenjem, a najznačajniji su Orden zasluga za narod i Orden slobode.

- I iz tamnice Haga, branio je državu bez pomoći države – rekao je Diković, dok je govorio o njegovom progonu u Hag.

Foto: Z.G.

Na sahrani je Ivana Žigon recitovala pesmu “Prkos”, a potom su govorili njegovi prijatelji i zemljaci. Ono su, kao i mnogi drugi, ostali zatečeni njegovom smrću, padom u dvorištu, od čijeg posledica je preminuo. Govorili su da je nepravedno osuđen za ratne zločine na 15 godina zatvora, od kojih je odslužio 11 godina 4 meseca i 4 dana, a potom se vratio u svoje rodno selo.

Ćerka Milojka se zahvalila svima koji su došli i ukazali počast njenom ocu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija