• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

16.12.2020

08:53

LAŽNI ILI PRAVI POLICAJCI, KAKO GRAĐANI DA ZNAJU KO IM JE NA VRATIMA? Ovo su obaveze policijskih službenika na terenu! (Video)

Vesti

LAŽNI ILI PRAVI POLICAJCI, KAKO GRAĐANI DA ZNAJU KO IM JE NA VRATIMA? Ovo su obaveze policijskih službenika na terenu! (Video)

Podeli vest

Tačno se zna procedura koju policijski službenici moraju da ispoštuju kada prilaze građanima ili im pozvone na vrata. Postoje i legitimacije, koje građani maju pravo da zatraže na uviod od policajaca. Ali u poslednjih desetak dana dva puta su lažno se predstavljajući kao policija, lopovi upadali u stanove i pljačkali

U ovoj godinu bilo je oko 30 pokušaja zloupotrebe policijskih znački koje je evidentirao MUP. Poslednji takav slučaj bio je na Zvezdari, kada su razbojnici, predstavljajući se kao policajci, ušli u stan i oteli oko 100.000 evra.

"Preporuka je da se u takvim situacijama kada neko zvoni na vrata, a čovek je sa druge strane i traži da se otvore vrata, građani mogu da zatraže da lice pokaže legitimaciju i prema zakonu o policiji, i službenik mora da je pokaže", kaže prof. dr Goran Madnić sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu.

Pomoćnik direktorka policije Slobodan Malešić kaže da postoji i procedura koju policijski službenik mora da poštuje kada prilazi građaninu. 

"Shodno zakonom o policiji svaki službenik ima obavezu da prilikom primene ovlašćenja se legitimišu građanima. Imamo dve mogućnosti, kada postupa službenik u civilu tada moraju da pokaže legitimaciju i da se predstavi, osim u slučaju kada je zbog hitnosti zadatka službenik nije u mogućnosti da pokaže legitimaciju, onda mora jasno i glasno da izgovori policija", kaže Slobodan Malešić, pomoćnik direktora policije.

Foto: Printscreen Youtube/ RTS Sajt - Zvanični kanal

Policijska značka

Ako je policijski službenik u uniformi, onda nema obavezu da pokaže službenu legitimaciju, ali ukoliko građanin to zahteva, pokazaće. Nažalost, postoje i falsifikovane policijske isprave i mogu se kupiti.

"Mogu da se nađu za nekih 700, 800, a možda i za 500 evra, ali znamo da cene kvalitetnih falsifikata koštaju i do 10, 15 hiljada evra", kaže Stevan Đokić, savetnik za istrage i bezbednost.

Foto: Printscreen Youtube/ RTS Sajt - Zvanični kanal

Službena legitimacija

A kada se pokaže policijska značka, tada su građani u većini slučajeva iznenađeni, pa ne zagledaju niti proveravaju to. Takođe, retko ko i zna, osim policijskih službenika, kako bi trebalo da izgleda prava policijska značka i uniforma do detalja.

"Slučaj na primer u banci kada su ušli unutra i tražili od obezbeđenja da naprave proveru banke i da ima preda oružje, a onda su u lažnim uniformama opljačkali to. Bilo je primera i sa transportom novca", kaže Goran Madnić.

Kako RTS saznaje, očekuje se da za nekoliko dana bude doneta uredba, pa će kazne za one koji proizvode, stavljaju u promet ili koriste identifikacione oznake koje vizualno podsećaju na legitimacije MUP-a biti drastičnije.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

LAŽNE POLICIJSKE ZNAČKE KOŠTAJU 250 EVRA I IMA IH NA HILJADE! Policajci PREVARANTI HARAJU SRBIJOM, BUDITE NA OPREZU!
Hronika

LAŽNE POLICIJSKE ZNAČKE KOŠTAJU 250 EVRA I IMA IH NA HILJADE! Policajci PREVARANTI HARAJU SRBIJOM, BUDITE NA OPREZU!

Filmske pljačke u režiji lažnih policajaca koji su u subotu upali na dve lokacije u Beogradu i uz korišćenje lažne policijske značke opljačkale građane, uznemirile su Srbiju posebno ako se uzme u obzir da su se bahati pljačkaši predstavili kao policajci, a da su kao dokaz priložili lažne službene isprave kojih je u Srbiji, prema procenama stručnjaka, na hiljade

14.12.2020

11:32

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija