• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.03.2021

19:46

BELIVUK KRVAVI KEŠ PRETVARAO U BITKOINE, ŠOKANTNO OTKRIĆE IZ POLICIJSKE ISTRAGE! Taj novac sada je nemoguće pronaći i zapleniti!

Vesti

BELIVUK KRVAVI KEŠ PRETVARAO U BITKOINE, ŠOKANTNO OTKRIĆE IZ POLICIJSKE ISTRAGE! Taj novac sada je nemoguće pronaći i zapleniti!

Podeli vest

Mafijaši Veljka Belivuka (35) u prethodne dve godine kupili su bitkoine za više od pet miliona evra, pokazuju najnovija operativna saznanja iz istrage

Ovaj ogroman novac sada je gotovo nemoguće pronaći i zapleniti ga, jer se kriptovalute mogu kupiti i prodavati samo uz posebne šifre poznate jedino vlasniku! Osim toga, vrednost bitkoina je samo od prošle godine uvećana za skoro sedam puta, pa je za toliko porasla i Belivukova investicija!

Pomogao mu haker

Izvor Informera blizak istrazi otkrio nam je da je među 20 pripadnika bande Velje Nevolje, koji su uhapšeni 4. februara, i jedan ozbiljan programer.

- Taj mladić je pomogao Belivuku u nabavci šifrovane aplikacije "Skaj", preko koje su članovi bande komunicirali i slali snimke mučenja i kasapljenja protivnika. Medutim, sumnja se da je taj programer pomogao Velji i da sakrije značajan deo novca od kriminala tako što su preko šifrovanih i tajnih podataka kupovali kriptovalute. Procenjuje se da je na taj način sakriveno najmanje pet miliona evra - objašnjava naš izvor, i dodaje da je to ipak samo manji deo novca koji je banda Velje Nevolje zaradila na preprodaji droge, reketu i drugim najtežim krivičnim delima:

- Veruje se da je velika količina novca zakopana negde na tajnim lokacijama širom Srbije, a verovatno je reč o najmanje deset miliona evra. Preostali novac "opran" je kroz razne investicije, kupovinu nekretnina i slično.

BELIVUK ZAKOPAO 10.000.000 EVRA!? POLICIJA TRAGA ZA PARAMA MAFIJAŠKOG KLANA! Krvavi keš "prali" saradnici ganga, milioni stigli i iz Crne Gore?!

Inače, kriptovaluta je elektronski novac, koji postoji samo u virtuelnom svetu i nije pod nadzorom nijedne centralne banke. Dok klasične banke znaju praktično sve o svojim klijentima - kreditnu istoriju, adrese, telefonske brojeve, potrošačke navike, sa bitkoinima je drugačije, jer kupac kriptovaluta ne mora ostaviti nijednu ličnu informaciju.

Stručnjak za ovu oblast, koji nije želeo da mu objavimo ime, objasnio nam je da se kriptovalute kupuju preko posebnih berzi na internetu.

- Prilikom kupovine bitkoina, otvorite poseban virtuelni novčanik, kome pristupate pomoću šifre koja je poznata samo vama. Ako poželite kasnije da prodate bitkoin, opet ga ponudite na tržište preko internet berze i zamenite ga za novac. Ovde je važno napomenuti da je ipak moguće ući u trag ovim transakcijama, preko IP adrese kompjutera, ali samo ukoliko to radite iz države koja sarađuje sa međunarodnim istražnim institucijama. Medutim, postoje brojne države u svetu koje ne odaju te podatke stranim službama, pa oni koji žele da sakriju kupoprodaju kriptovaluta obično to rade iz tih zemalja - kazao je naš sagovornik.

Foto: Tanjug

Upravo zbog mogućnosti da se sakrije identitet kupaca i prodavaca kriptovaluta, ovakve transakcije se često koriste za razne nelegalne poslove.

- Neki ljudi jednostavno ne žele da njihove finansije budu praćene, dok drugi koriste kriptovalute kad ucenjuju nekog, ali i da bi, na primer, finansirali terorističke aktivnosti ili da bi kupili drogu i oružje - objasnio je naš sagovornik.

Nestabilna vrednost

Prema njegovim rečima, najveći problem sa kriptovalutama jeste to što im je vrednost veoma nestabilna.

- Jedan bitkoin je 2017. vredeo oko 1.000 dolara, a sada je dostigao cenu od čak 55.000 dolara. Medutim, kako je cena ove kriptovalute vrtoglavo porasla, isto tako lako može da se desi da ona drastično padne, i to u roku od samo nekoliko dana ili meseci - rekao je naš sagovornik.

RAZOTKRIVENA KRIMINALNA GRUPA SA VRAČARA koja je blisko sarađivala sa KAVAČKIM KLANOM! PET OZBILJNIH KRIMINALACA U BEKSTVU!

Podsetimo, policija je u saradnji sa BIA, posle višemesečnog praćenja, 4. februara uhapsila Veljka Belivuka, vođu Partizanove navijačke grupe "Principi", kao i Marka Miljkovića Mareta (29) i još 20 njihovih najbližih saradnika. Belivuk i njegova banda terete se za više ubistava, iznude, reketiranje i preprodaju droge.

Milosavljević: Nemoguća provera porekla para

Advokat Aleksandar Milosavljević, bivši zamenik u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, objasnio nam je da je primarni interes kupovine kriptovaluta "nemogućnost praćenja porekla novca".
- Drugi ne manje važan motiv jeste mogućnost plaćanja kriptovalutama bez provere porekla. Činjenica da vrednost ovih kriptovaluta vrtoglavo raste samo je bonus na sve to - rekao je Milosavljević.

 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miki

pre 3 godine

Znaci" nista plus nista je nista,crva kao da nije ni bilo"

VUČIĆEVIĆ NA PRVOJ: POLIGRAFA SE PLAŠI SAMO ONAJ KOJI IMA ŠTA DA KRIJE! POŠTEN ČOVEK JEDVA ČEKA DA ODE NA POLIGRAF!
Politika

VUČIĆEVIĆ NA PRVOJ: POLIGRAFA SE PLAŠI SAMO ONAJ KOJI IMA ŠTA DA KRIJE! POŠTEN ČOVEK JEDVA ČEKA DA ODE NA POLIGRAF!

Glavni i odgovorni urednik Dnevnog lista Informer Dragan J. Vučićević gostovao je u Jutarnjem programu TV Prva u kojem je govorio o šokantnim i jezivim snimcima do kojih je policija došla tokom istrage kriminalne grupe Veljka Belivuka, ali i o povezanosti predsednik FSS Slaviše Kokeze sa bivšim državnim sekretarom MUP Dijanom Hrkalović i predsednikom Višeg suda Aleksandrom Stepanovićem

04.03.2021

10:01

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija