• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.04.2021

21:42

STRAŠAN SKANDAL U CRNOJ GORI! Šef zloglasne bande iz Kotora i dalje je zaštićen - Crnogorci pustili Zvicera da pobegne?!

Vesti

STRAŠAN SKANDAL U CRNOJ GORI! Šef zloglasne bande iz Kotora i dalje je zaštićen - Crnogorci pustili Zvicera da pobegne?!

Podeli vest

Radoje Zvicer, šef zloglasnog crnogorskog "kavačkog klana" za kog je u Srbiji radio i Veljko Belivuk, izbegao je juče masovno hapšenje pripadnika ove bande u Crnoj Gori!

Zvicera su, po svoj prilici, saradnici iz crnogorskih državnih struktura obavestili da mu preti hapšenje i praktično ga pustili da sa dvojicom najbližih saradnika pobegne u Albaniju, odakle je avionom najverovatnije otišao u Južnu Ameriku.
Podaci zapadnih obaveštajnih službi već dugo ukazuju da je Zvicer blisko sarađivao sa Milom Đukanovićem i njegovim režimom, a pokazalo se da je nastavio tu saradnju sa Milovim ljudima i nakon promene vlasti u toj zemlji.

Pod nadzorom službi

Crnogorska policija je, naime, juče uhapsila više pripadnika "kavačkog klana", među kojima je i Slobodan Kašćelan, koji je, uz Zvicera, bio na čelu te bande. Međutim, Zvicer je očigledno imao snažniju političku zaštitu od Kašćelana u Crnoj Gori i omogućeno mu je da pobegne.
Dobro upućen izvor Informera objašnjava da je "kavački klan" dugo pod nadzorom bezbednosnih službi iz Srbije, Evrope, ali i iz SAD, pošto je ova banda organizovala šverc ogromnih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Foto: printscreen Twitter

Hapšenje pripadnika kriminalne grupe u Crnoj Gori


- Zapadne službe su pre izvesnog vremena dostavile crnogorskoj policiji neoborive dokaze protiv pripadnika "kavačkog klana" za šverc droge, ali i za seriju ubistava. Međutim, dok je crnogorska policija pripremala akciju hapšenja, neko je dojavio Zviceru da mu preti hapšenje. Praktično mu je omogućeno da pobegne u Albaniju, odakle je avionom pobegao verovatno u Južnu Ameriku. Sa Zvicerom su pobegla i njegova dva najbliža saradnika - objasnio je naš sagovornik.
Prema njegovim rečima, Zvicer je prethodnih godina uživao značajnu podršku u crnogorskim državnim strukturama.

- Bio je maltene nedodirljiv. Prethodnih godina "kavački klan" je toliko ojačao da je preuzeo primat u podzemlju u celom regionu. Posao sa drogom su razvili na međunarodnom nivou, zarađivali su na stotine miliona evra i likvidirali su skoro sve značajnije pripadnike suprotstavljenog "škaljarskog klana". "Kavčani" sasvim sigurno ne bi mogli to da urade da nisu imali zaštitnike u režimu crnogorskog predsednika Mila Đukanovića - napomenuo je naš izvor.
Inače, crnogorska policija je, osim Slobodana Kašćelana, uhapsila još šestoricu pripadnika "kavačkog klana". Iza rešetaka su Kašćelanov telohranitelj Vladimir Vučković, Kotorani Miloš Radonjić i Krsto Maroš, i još trojica čiji identitet nije saopšten.


Banda kojom upravljaju Kašćelan i Zvicer je u sukobu sa "škaljarskim klanom" još od 2014, posle nestanka 200 kilograma kokaina u luci Valensija, u Španiji. Od tada traje rat između dva klana, u kom je živote izgubilo najmanje 50 ljudi.


Kašćelan je preživeo atentat 2016. godine u Novom Sadu, a na meti napada bio je i Zvicer u maju prošle godine, kada su trojica napadača pokušala da ga ubiju u Kijevu u Ukrajini.
Sukob ovih klanova podelio je podzemlje i u regionu, pa su "kavčani" i "škaljarci" pronašli saradnike van Crne Gore. Tako se "kavačkom klanu" pridružila huligansko-kriminalna ekipa "Janjičari", koja se krila iza navijačke grupe Partizana, a koju je predvodio Aleksandar Stanković - Sale Mutavi, koji je ubijen u oktobru 2016. 


"Janjičare" je posle preuzeo Saletov najbliži saradnik Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, i promenio ime ovoj grupi u "Principi". Belivukova banda, kako je poznato, uhapšena je 4. februara u Beogradu i u ovom trenutku se sumnjiči za više ubistava, otmice, iznude, dilovanje droge, nelegalno posedovanje oružja...

Foto: Tanjug

Velja Nevolja je u pritvoru

Osuđivani za "siću"

Prema informacijama iz istrage, Velja Nevolja i njegov najbliži saradnik i prijatelj Marko Miljković su u januaru ove godine, pre hapšenja, bili gosti kod Zvicera na slavi. Spekulisalo se da su se tada sreli i sa Kašćelanom i da su, osim Jovanjdana, proslavljali i godišnjicu ubistva šefa "škaljarskog klana" u Grčkoj, Igora Dedovića!


Tokom trodnevnog boravka u Crnoj Gori, Belivuk i Miljković bili su pod konstantnom prismotrom tamošnje policije, koja je 22. januara sprečila njihovu likvidaciju kod aerodroma u Tivtu, gde im je bila organizovana "sačekuša"! Zbog pokušaja njihovog ubistva uhapšena su šestorica pripadnika "škaljarskog klana". Sve je izgledalo kao da je Zvicerove goste praktično obezbeđivala policija dok su bili u Crnoj Gori?!?


Podsetimo, Kašćelan je u Crnoj Gori bio optužen samo za zelenašenje, a Zvicer zbog falsifikovanja isprave, i nikad nisu bili ni hapšeni ni optuživani za neka teža krivična dela! medijima u okviru istrage o ubistvu vođe navijača Partizana Saleta Mutavog, koji je izrešetan 13. oktobra 2016. godine u blizini Centralnog zatvora u Beogradu. Međutim, MUP Srbije nikada ga nije zvanično teretio za taj zločin. Crnogorski istražitelji su, ipak, došli do saznanja da su u martu ove godine likvidaciju Šakovića iz osvete naručili i finansirali Radoje Zvicer i njegov blizak saradnik Milan Vujotić. Policija je u zadnji čas uspela da spreči Šakovićevo ubistvo i tada je uhapsila srpske državljane Jovana Trkulju (35) iz Obrenovca i Nikolu Mirića (35) iz Beograda, te Aleksandra Veljovića (30), Jovana Miranovića (41) i Sašu Stanišića iz Crne Gore.


Abazović: Ruka pravde je krenula

Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović čestitao je tamošnjoj policiji na hapšenju Slobodana Kašćelana, ali nije pomenuo odbeglog Radoja Zvicera.
- Radi se o kriminalcima koji imaju regionalni, da ne kažem evropski značaj, i ovo je podvig crnogorske policije. Ne bih iznosio detalje, jer akcija nije još završena, ali ovo je najveći uspeh koji je policija ostvarila u poslednjih 10 godina. Ovo je klasična borba protiv organizovanog kriminala i korupcije - kazao je Abazović i dodao:
- Ruka pravde do ovih ljudi do sada nije mogla da stigne, ali ruka pravde je konačno krenula. Akcija se nastavlja i u narednim danima će javnosti biti poznata jasnija slika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!
Politika

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da predlog rezolucije o međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine ima za cilj favorizovanje priče o stradanju Bošnjaka i da negira stradanje Srba, ističući da bi njeno potencijalno usvajanje u UN moglo biti izvor novih sukoba i destabilizacije u regionu.

23.04.2024

10:25

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija