• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Inforer/objektiv

15.06.2021

10:40

NEOPISIVA BOL U PORODICI MALOG BANETA! Otac mu kupuje odelce za večni počinak, baka i deka žele da budu SAHRANJENI PORED UNUKA

Tanjug

Vesti

NEOPISIVA BOL U PORODICI MALOG BANETA! Otac mu kupuje odelce za večni počinak, baka i deka žele da budu SAHRANJENI PORED UNUKA

Podeli vest

Bazen nije bio otvoren za posetioce, a čuvao ga je gluvonemi čuvar, koji je u trenutku tragedije bio nakratko odsutan

Desetogodišnji Branislav Palenkaš iz Odžaka utopio se u nedelju veče na gradskom bazenu u tom mestu, kada ga je, kako se vidi na snimcima sigurnosnih kamera, u vodu gurnuo osmogodišnji drug!

Njegovo telo pronađeno je posle višečasovne potrage, nakon što je otac dečaka policiji zvanično prijavio nestanak sina.

Borio se za život, dva puta uspeo da izađe na površinu

Do tragedije je došlo kada se Branislav u društvu još mlađeg druga našao na delu bazena gde se nalazi skakaonica. Dečak koji ga je gurnuo u vodu nije znao da nesrećni mališan ne zna da pliva. Bane se borio za život, dva puta je uspeo da izađe na površinu. Sve je trajalo nekoliko minuta, a dečak koji ga je gurnuo u vodu je u strahu odmah pobegao sa mesta nesreće. Dete koje je Baneta gurnulo u vodu neće odgovarati zbog smrti druga jer je maloletno, ali postoji mogućnost da za njegov postupak odgovaraju roditelji.

Foto: Tanjug

 
Dedu naterao da ide kući

Porodica malog Baneta je očajna. Kuća u Ulici Ciglana 1 juče je bila zavijena u crno, a dečakov otac Darko (43), baka Dragana (56), deda Branislav (66) i stric Dalibor vršili su pripreme za današnju sahranu.

– Otišao sam sa unukom na igralište blizu bazena da igra fudbal. Najpre je šutirao loptu sam, a ja sam sedeo. Onda mi je rekao: „Deda, idi kući više.” Rekao sam mu da hoću da budem sa njim, ali mi je on rekao da će sa drugarima da igra fudbal. Kada sam oko 18 sati otišao na igralište, njega nije bilo. Pitao sam tamo ljude da li su ga videli. Niko ga nije video. Tražili smo ga okolo jer sam mislio da se negde zagubio. Prošao sam cele Odžake tragajući za njim. Nigde ga nije bilo.

– Ponovo sam se vratio na igralište jer sam mislio da je otišao negde, pa se vratio da igra fudbal. Tada sam video da neki momci šutiraju njegovu fudbalsku loptu. Pitao sam ih čija je to lopta, a oni su rekli da su je tu našli. Rekao sam im da je od mog unuka i da vidim da je tu i njegova kesa, u kojoj su bile flašica vode i još neke sitnice. Vratio sam se kući i pozvao sina da tražimo Baneta. Zatim smo nestanak prijavili policiji – priča Branislav Palenkaš, deda stradalog dečaka, dodajući da se mali Bane plašio vode i da ne zna da li je njegov unuk preskočio ogradu bazena.

Bio je željan majke, iako je ostavila njega i oca

Neutešni otac Darko išao je da kupi odelce u kom će danas sahraniti svog sina.

– Idem da obučem dete. Recite mi za oblačenje, da li možemo ja i njegova majka da odemo i da ga obučemo? – uplakano, gotovo u bunilu, pitao je Darko.

Foto: Tanjug

 

U kuću tuge došla i Banetova majka Anica, koja se pre osam godina rastala od Darka.

– Njegova majka je otišla pre osam godina. Bane je bio željan da je vidi. Preudala se, ima sina i ćerku. On je posle razvoda pripao ocu. Moj sin je vojni invalid. Stradao je u ratu. Držao je ranije i radnju. Moj Bane, sreća moja. Kako će baka sada bez njega. Trebalo je 23. juna da napuni 11 godina. Mislili smo kako da napravimo slavlje – rekla je za naš list Banetova baka.

Otac, baka i deka ćele da budu sahranjeni pored unuka

– Hoćemo da to bude parcela za četiri osobe, da se svi mi sahranimo pored njega. Kažu da će nas sve to koštati 22.200 dinara. Moram da vidim da li to može na više rata. Imam malu penziju, suprug još manju, a sin tek neka primanja – očajno je pričala Dragana. Mali Bane biće sahranjen danas u 14 sati na pravoslavnom groblju u Odžacima.

KO JE KRIV ZA TRAGEDIJU?

Još se nije došlo do odgovora o tome čijim propustom ili nizom propusta je došlo do tragedije na bazenu u Odžacima gde se u nedelju uveče utopio desetogodišnji Bane.

U potrazi za odgovorima kako su se dečaci našli na bazenu koji je u to vreme bio zatvoren, kako je i da li je uopšte obezbeđen, kako je moguće da gluvonema osoba, koja je najmanje kriva za sve što se dogodilo, radi na obezbeđivanju objekta nije dalo rezultata.

Foto: Tanjug

 

Ono što se zna jeste da je bazen u to vreme bio zatvoren, šta više još je u fazi priprema i nije otvoren za javnost, potvrdili su nezvanično čelnici Sportsko poslovnog centra Odžaci. U trenutku nesreće na bazenu su bili samo nesrećni mališan i osmogošnji dečak, za koga se sumnja da ga je u vodu gurnuo, a koji porodici mališana nije poznat.

Čuvar bazena, koji je inače gluvonem, u vreme kada je dečak upao u vodu nije bio u blizini bazena, on je radno mesto napustio na nekoliko trenutaka kada je otišao u toalet.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija