• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. K.

03.05.2024

14:06

Najlepša vaskršnja jaja iz Velike Hoče i Orahovca!

S. K.

Vesti

Najlepša vaskršnja jaja iz Velike Hoče i Orahovca!

Podeli vest

U većini pravoslavnih domova širom Srbije tradicija je da se jaja pred Vaskrs farbaju na Veliki petak, ali se u Prizrenu i okolini to činilo na Veliki četvrtak.

Ovu tradiciju su zadržale i Prizrenke, koje sada žive u različitim mestima u Srbiji, a proterane su iz rodnog grada 1999. godine posle upada NATO agresora snaga i šiptarskih terorista na Kosovo i Metohiju.
One su to uradile i juče, a mnoge od njih su ofarbana vaskršnja jaja podelile na društvenim mrežama. Tradicija u ovom kraju bila je, a do danas je održana u Velikoj Hoči i Orahovcu među preostalim Srbima u ovom delu Metohije, da već sredinom treće nedelje Vaskršnjeg posta počinje ukrašavanje jaja pomoću voska, koji se na jaje nanosi tzv.šarajkom ili šaraljajkom što je neka vrsta tuša za crtanje.

- Za ukrašavanje jaja potrebna je šaraljajka, pčelinji vosak i sveća. Prvo našarano jaje se naziva strašnik ili čuvarkuća, a na njemu se crta krst ili nekoliko krstića. Strašnik predstavlja simbol Hristovog vaskrsenja i čuva se u kućnom ikonostasu – objašnjava Dušanka iz Velike Hoče.
Pošto je ovo mesto poznato po vninogradima i vinu, tradicionalna šara je ostala list vinove loze, a crtaju se krstići, neka od 12 crkava koliko ih ima u ovom mestu, cvetovi, ptičice i još mnogo toga, što zavisi od mašte domaćica.

Foto: S. K.

 

 

- Šaranje jednog jajeta traje oko deset minuta, a do Velikog četvrtka našaramo i po nekoliko stotina. Kada završimo šaranje, jaja se smeštaju u frižidere ili druga hladna mesta, a farbanje crvenom bojom je u zoru na Veliki četvrtak i kuvaju se na tihoj vatri, kako ne bi popucala – obašnjava naša sagovornica.

Ona još dodaje da ženama iz Velike Hoče šaranje jaja ne predstavlja mukotrpan posao iako zna da potraje, jer je sve u cilju da se u veri dočeka najveći hrišćanski praznik - Vaskrsenje gospoda Isusa Hristosa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set